Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Jön az új nemzeti adó – szegény az eklézsia?

Most,  már szabad szemmel is kivehető, hogy az Európai Unióból érkező  pénz  kezdetben csökken, majd teljesen elapadni  a kormány figyelme a nemzeti adó, azaz a hazai versenyzők felé fordul.

A parlament költségvetési bizottsága

szerdai ülésén megtárgyalta  mintegy 1150 költségvetési módosító javaslatot, amiből összesen 5 nyerte el a tetszését. A támogatott javaslatok között nincs ellenzéki indítvány, holott az 1150 érvényes javaslatból – nem tévedés! – 1140-et az ellenzéki, illetve független képviselők nyújtottak be. Ez ám a demokrácia!

Az egyik ami átment a turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelyet az éttermeknek kell befizetniük, de a végén persze majd mi, a vevők álljuk. Ebből 11,4 milliárdot remél begyűjteni az Orbán-párt. Ez azért különösen faramuci, mert a parlament tavaly döntött arról, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját az idén 18, jövőre pedig öt százalékra mérsékli. Hiába adózhatnak majd a szuperkedvezményes kulccsal az éttermek, 2018 januárjától négyszázalékos külön  vetnek ki rájuk – vagyis ránk.

Az új nemzeti adó alapja ugyanaz, mint az áfáé, de a neve “turizmusfejlesztési hozzájárulás” lett. Az eredeti 2018-as költségvetési javaslatban nem szerepelt ez az adónem, most a kormány egy bizottsági módosítóban nyújtotta be.

Nemzeti adó

a reklámadó is, ami a korábban meghatározott 16,9 milliárd forintról 14 milliárd forintra mérsékelték. Az adó korábban 100 millió forint árbevétel alatt 0, felette 5,3 százalék volt, ám a szabályozást az Európai Bizottság visszavonatta a kormánnyal versenytorzító hatása miatt, így 9 százalékos adót javasoltak, ám végül a parlament 7,5 százalékra mérsékelte azt.

A pluszbevételekből a kormány

a felsőoktatás támogatását tervezi – persze szigorúan azokon az egyetemeken, ahol azt tanítják, ami neki kedves – főleg a “kiválósági támogatásokat” növelné. Így erre a célra az eredeti 11 milliárddal szemben 26 milliárd forint jutna.

A költségvetési bizottság támogatta azokat a módosító javaslatokat is, amelyek 6,1 milliárd forinttal emelnék a közút-fejlesztéseket, a plusz pénzből Jászberény környékén építenének elkerülő utakat.

A javaslatokról két hét múlva szavaz a parlament – ám mivel azokat vagy a kormány nyújtotta be, vagy legalább támogatta – nagy valószínűséggel megszavazza a gombot parancsra nyomogatók mindegyike.

Szólj hozzá