Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Jön a Downton Abbey előzménytörténete, a The Gilded Age

Az NBC tévécsatorna február elején megerősítette, hogy tíz epizódot rendelt Julian Fellowestól abból az új televíziós sorozatából, melyet jövőre mutatnak be. A világszerte népszerű Downton Abbey írója régóta készíti már a The Gilded Age című új tévésorozatát. A történet az 1880-as évek New Yorkjában játszódik.

Jön a Downton Abbey előzménytörténete, a The Gilded Age
Julian Fellowes forgatókönyvét jövőre mutatják be (forrás: YouTube)

Hat éve szövődik már a cselekmény

Az NBC televíziós társaság 2012 óta foglalkozik a The Gilded Age előkészítésével. A bejelentés szerint a tervezés végre már a kivitelezés stádiumába lép. Julian Fellowes a The Guardian című lapnak adott interjújában elmondta, hogy “A The Gilded Age írásával egy álmom vált valóra. Hosszú ideje érdekel az amerikai történelemnek ez a korszaka, és az NBC most lehetővé tette számomra, hogy bemutassam a modern közönségnek. Nem is lehetnék izgatottabb és lelkesebb.”

A népszerű író már tavaly közölte egy beszélgetés során, hogy mindent hajlandó félretenni e sorozat kedvéért. “Színészként nehéz nemet mondanom bármire, és így van ez íróként is. De most rendbe akarom szedni egyéb kötelességeimet, és a The Gilded Age sorozattal, egy új világgal és egy csokor új karakterrel akarok tovább lépni.”

Az új sorozat New Yorkban játszódó szériája az 1800-as évek társasági elitjéről szól majd. Főképp azokról a családokról, amelyeket a városba zúduló pénz tett gazdaggá. Fellowes azt is elárulta, hogy a cselekmény drámája a new york-i társaság újgazdagjai és a régi elitje között zajlik. Olyan családjai között, mint az Astor és a Vanderbilt családok, akik rendre elutasítják a változásokat. Példaként Caroline Astort hozta fel, akinek felmenői 17. századi telepesek voltak. Ő ezért feljogosítva érezte magát arra, hogy meghatározza, ki kerülhet be az elit társaságba. “Felismerte, hogy a New York-i társaságnak bővülnie kell, egymás mellett nem élhet meg a két rivális elit. Nagy befolyása volt. Ez az a háttér, amely előtt a The Gilded Age-sorozat játszódik” – magyarázta az író. Az új sztori a Downton Abbey előzményének tekinthető.

A Downton Abbey-t nehéz lesz felülmúlni

Julian Fellowes, a 68 éves angol színész, író, filmrendező és forgatókönyvíró Magyarországon A Downton Abbey című televíziós sorozattal vált ismertté. Korábbi sikeres munkái között volt a Gosford Park című film. Ennek forgatókönyvéért kapott 2002-ben Oscar-díjat. Az író maga is arisztokrata. Lord Julian Alexander Kitchener-Fellowes Nyugat-Stafford bárója, a Lordok Háza tagja. Felesége Lady Emma Fellowes, aki saját jogán is nemes. II. Erzsébet királynő ugyanis 2012-ben királyi pátensben olyan earl címet adott neki, melyet édesapjától örökölhetett volna.

A Downton Abbey kitalált helyszínen játszódik Yorkshire-ben egy nagybirtokon, ennek a neve Downton Abbey. A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és annak szolgálói. A brit történelem nagy pillanatainak a család életére hatást gyakorló mozzanatait mutatják be a sorozat egyes évadai. A sorozatnak eredetileg három évada lett volna, de a 12 milliós nézettségre való tekintettel az ITV újabb részeket rendelt meg. Downton Abbey a harmadik évada végére a világ egyik legnézettebb sorozatává vált. 2015.  március 20-án hivatalosan is bejelentették, hogy a sorozat véget ér, a 2015-ös hatodik évaddal. A befejező epizódját 2015-ben Nagy-Britanniában 9,5 millió néző látta.

Ez volt a nem amerikai tévésorozatok közül, amely a legtöbb, 69 Emmy-jelölést kapta, 15 díjat pedig el is vitt. Jelenleg a világ több országában is vetítik, így Magyarországon is látható. Népszerűségére jellemző, hogy hivatalos Twitter-oldalának több, mint 655 ezer követője van. Jelenleg New Yorkban időszaki kiállításon lehet bepillantani Downton Abbey kulisszái mögé, mégpedig a sorozat karaktereit megformáló színészek kalauzolásával.

...

Szólj hozzá