Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Juncker: “Ha komollyá válik a helyzet, hazudni kell”

A Brexitről megnyilatkozó EU politikusok közül Jean-Claude Juncker az egyetlen, aki úgy véli a Brexit biztosan meg fog történni. Kérdés: felmerült-e annyira komolyan ez a lehetőség, hogy hazudni kelljen róla?

Juncker: Ha komollyá válik a helyzet, hazudni kell
A képen Jean-Claude Juncker (Kép:EUobserver)

Kilépni vagy nem kilépni?

Már korábbi cikkünkben szóltunk róla, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke visszautasította azt a feltételezést, hogy Nagy-Britannia nem hagyja el az EU-t. Juncker azt várja, hogy a Brexit megtörténik. Az EU politikus azután nyilatkozott, hogy megkérdezték, mit szól a máltai miniszterelnök és az ír miniszterelnök által felvetett opcióra azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság végül nem hagyja el az Uniót. A Politico Europe honlapján készített interjúban Juncker azt mondta: “nem megyek olyan messze, mint a máltai miniszterelnök, aki nem zárta ki, hogy a Brexit nem fog megtörténni.” Hozzátette: “Az én hipotézisem az, hogy Brexit meg fog történni.

Joseph Muscat, Málta miniszterelnöke azt mondta a múlt héten:”most először hiszem, hogy Brexit nem fog megtörténni. Reménykeltő jeleket látok, amelyek azt jelzik, hogy a dolgok megváltoznak “- mondta Muscat a holland De Volkskrant  című újságnak. Málta tartotta az EU elnökséget, amikor az 50. cikkelyt, az Egyesült Királyságot az EU-ból kivezető jogi eljárást aktiválták.

Írország miniszterelnöke, Leo Varadkar pedig azt mondta ezen a héten: “még mindig remélem, hogy a Brexit nem fog megtörténni.” Hozzátette: “a Brüsszelben folytatott munkámban, a többi európai miniszterelnökkel és elnökkel való együttműködés mellett az a feladatom, hogy nyitva tartsam az ajtót”. Vince Cable, a brit Liberális Demokraták vezetője azt is megjósolta, hogy Brexit végül nem fog megtörténni, annak ellenére, hogy a brit kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a Brexit az Brexit.

Vajon mikor fognak a színjátszók színt vallani?

Az Európai Bizottság vezeti az EU Brexit tárgyalásait a fennmaradó 27 tagállam nevében. Bár Juncker teljes bizalmát felajánlotta Michel Barniernek, az EU fő tárgyalójának – írja a The Telegraph. Ám az Európai Bizottság vezetője figyelmeztetett arra, hogy a Brexit rendkívül összetett lesz.”Az emberek napról napra egyre jobban tudatában lesznek a problémák sűrűsödésének. Anélkül, hogy mindig képesek lennének koherens választ adni ezekre a problémákra” – mondta erről Juncker. Májusban Juncker személyzeti vezetője, Martin Selmayr azt állította, hogy a volt luxemburgi miniszterelnök nem hajlandó heti 30 percnél többet foglalkozni a Brexittel. Juncker ragaszkodott ahhoz, hogy csak ennyi időt szánjon az EU-UK válásra.

Ugyanakkor a magabiztosság látszatát sugalló szerepből néha Juncker is kizökken. Erre jó példa, hogy felszólította Donald Trump, amerikai elnököt, hogy ne ösztönözzön más uniós országokat, hogy lépjenek ki a közösségből. Hozzátette: “szervezettebbek vagyunk, mint a Trump adminisztráció. Ez azért van, mert ha vannak is belső nehézségek, akkor ezeket a nehézségeket közvetlen beszélgetésekkel oldjuk meg, ahelyett, hogy embereket lőnénk. ”

Bármi is az igazság az Egyesült Királyság kilépéséről egy dolgot érdemes felidézni a múltból, egyre pedig figyelni a jelenben.  Jean Claude Juncker -t többször vádolták azzal, hogy hazudott a válsággal kapcsolatos tárgyalásokról, mielőtt a görögországi katasztrófa bekövetkezett. A jelenben pedig éppen arról írnak a brit napilapok, hogy Theresa May legújabb ajánlata, hogy készek kifizetni egy 36 milliárd fontos válási számlát az EU-nak, ha bizonyos feltételekkel az Egyesült Királyság továbbra is az Unió egységes piacán maradhat.

Szólj hozzá