Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A “kamikaze” konzervatív politikusok sokat ártanak a Brexit tárgyalásoknak

Azok a konzervatív képviselők, akik a víz alá nyomják a Brexitet, elpusztítják Theresa May kormányát – mondta William Hague. A szintén konzervatív párti politikus sürgeti a Konzervatív Pártot, hogy működjenek együtt.

A kamikaze konzervatív politikusok sokat ártanak a Brexit tárgyalásoknak
A képen Theresa May és William Hague (Kép: RTE)

A belharcok a May-kormány végét jelenthetik

A korábbi külügyminiszter, William Hague határozottan kiállt a May-kormány mellett, amikor arról nyilatkozott, hogy mennyit árt az országnak a kormánypárti belharc. A Brexit és a kormány ellen megnyilatkozókat Hague „cselszövőknek” nevezte. Olyan “kamikazék”, akik nem veszik észre, hogy ha felborítják a hajót, amin ők is rajta vannak, akkor maguk is megfulladnak.

A The Telegraph-nak Hague azt mondta: “a legrosszabb az, hogy egy olyan” kamikaze “képviselőcsoportról beszélünk, akik ragaszkodnak a maguk Brexit változatához. Ezért mindent megtesznek, hogy leállítsák a kormányukat, mert hisznek a Corbyn-féle elképzelésekben. Az viszont annyira katasztrofális lenne, hogy a konzervatívok újra erősebbé válnának a közel jövőben.”

Mély ellentétek feszülnek egymásnak kormányon belül is

A pénzügyminiszter Philip Hammond egy „puha” Brexitért kampányol, és nagy „ellenfele” David Davis, Brexit ügyi miniszternek, aki a miniszterelnök látásmódját képviseli. Hammond  átmeneti megállapodást akar, “a lehető legközelebb álló megállapodást”az Európai Unióval. Úgy véli az EU egységes piacának elhagyása károsítja a brit üzleti vállalkozásokat és az ország egész gazdaságát. Harcol azért, hogy Nagy-Britanniát az EU vámuniójában és egységes piacán tartsa. Ennek érdekében nyilvánosan konfrontálódott a Brexit ügyi miniszterrel, David Davis-szel, aki arra ösztönzi Nagy-Britanniát, hogy szüntesse meg az EU-val fennálló valamennyi kereskedelmi kapcsolatot, és másutt folytasson kereskedelmi ügyleteket.

Az Európai Parlament Brexites vezetőtárgyalója, Guy Verhofstadt azt mondta, hogy a szétválás, amely “rettenetes háborúzást” indított el a brit belpolitikában, a tárgyalásokat a káosz felé vezeti. Brüsszel ugyanis bizonytalan abban, hogy egészen pontosan milyen típusú Brexitet is akarnak maguknak a britek.

May közös gondolkodást és megoldáskeresést ajánlott

A hétvégén folytatódott a konfliktusok kiéleződése, amikor a Konzervatív Párt tagjai összecsaptak az Egyesült Királyságnak, az Euratom (Európai Atomenergia-közösség) és az Európai Bíróság (ECJ) közötti jövőbeni kapcsolatán. Hague arra szólította fel a képviselőket, hogy “megfelelő visszafogottsággal” járjanak el, amint a Brexit tárgyalások megkezdődnek. “Azoknak a képviselőknek, –  akik úgy gondolják, hogy jobb lenne megdönteni a kormányt, mint időről időre kompromisszumokat kötni – azok számára egy valamit világossá kell tenni. Ez a gondolkodás szélsőséges módon naiv és veszélyes. A Munkáspárt kormányzása, a jelenlegi vezetése miatt valóban katasztrofális lenne az ország számára, de nem biztos, hogy rövid lenne ez az időszak” – fejtette ki véleményét Hague. A miniszterelnököt támogatva Hague elmondta, hogy minden olyan kísérlet, ami Theresa May és kormányának elpusztítását célozná, “megbocsáthatatlan őrültség lenne”. Majd a következőre figyelmeztette politikus társait: „nincs olyan, hogy kisebb katasztrófát hozunk létre anélkül, hogy ne keletkezne ebből nemzeti katasztrófa.”

Theresa May úgy nyilatkozott, hogy Nagy-Britannia szoros, poszt-Brexit kapcsolatot keres az európai polgári nukleáris szabályozóval. A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság, hasonló kapcsolatot keres az Euratom (Európai Atomenergia-közösség) felé is. A kritikus hangot hallató konzervatív képviselők attól tartanak, hogy a szigetország kivonul a nukleáris szabályozóból, amely nem hivatalosan az EU része, hanem az Európai Bíróság hatáskörébe tartozik. A brit kormány pedig nem akarja, hogy az Európai Bíróságnak beleszólása legyen az ország ügyeibe a Brexit után.

May felszólította az ellenzéki pártokat, hogy működjenek együtt a kormányzattal a terrorizmus elleni küzdelemben, a munkavállalói jogok és a Brexit ügyeivel kapcsolatban. Emellett a miniszterelnök asszony arra ösztönözte politikus társait, hogy “osszák meg a saját nézeteiket és ötleteiket”. Ezzel segítsenek a kormánynak, együtt vitassák meg a legfontosabb kérdéseket és közösen találják meg a “jobb, előremutató utat”.

Szólj hozzá