Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kamu az Otthon Melege Program

Lakosságot segítő intézkedés helyett olcsó politikai reklám – volt olyan szakértő, aki így vélekedett a Magyar Nemzet kérdésére az Otthon Melege Programról.

Melyiket lehet és mennyiért?

Az idei háztartási gép csereakció hatszázmilliós keretösszeggel indult, két régióban pedig szinte azonnal elfogyott az erre szánt állami pénz. A választható modelleket a minisztérium szabja meg, a pályázat összeállítása pedig nem egyszerű feladat.

A műszaki áruházak százféle modellt kínálnak azoknak, akik az Otthon Melege Program támogatását igényelnék.  Minél több a pluszjel az energiahatékonysági tanúsítványon, annál energiatakarékosabb a kiválasztott gépezet, de annál drágább is.

Az nemzeti program kalkulátorral segít a pályázóknak kiszámolni, hogy egy drágább, de energiatakarékosabb készülékkel mennyi áramot, vagy vizet spórolhat.

A támogatás mértéke a műszaki cikk energiabesorolásától függ: a maximális támogatás 45 000 forint, de a kedvezmény nem haladhatja meg a bolti ár 50 százalékát.

A támogatást csak a kiválasztott gyártók bizonyos modelljeire lehet igénybe venni.

A pályázónak meg kell adni többek között az új és a lecserélni kívánt háztartási gép adatait, és ki kell számolni, hogy a váltással mekkora széndioxid- és energiamegtakarítás érhető el. Lássuk be, ez sokunknak nem könnyű feladat.

A GKI igazgatója szerint jelképes kormányzati segítségről van szó, számos esetben pedig túlárazott termékeket kínálnak.

„Ha ezt a támogatást egy kicsit hatékonyabban osztanák szél, tehát a fogyasztónak lehetősége lenne nagyobb választékkal szembesülni és választani, valószínűleg egy kicsit megfontoltabban és alacsonyabb ár mellett döntene”

– mondta Petz Raymund ügyvezető igazgató.

Szólj hozzá