Zárójel
Kamu az Otthon melege program
illusztráció: youtube

Kamu az Otthon Melege Program

Lakosságot segítő intézkedés helyett olcsó politikai reklám – volt olyan szakértő, aki így vélekedett a Magyar Nemzet kérdésére az Otthon Melege Programról.

Melyiket lehet és mennyiért?

Az idei háztartási gép csereakció hatszázmilliós keretösszeggel indult, két régióban pedig szinte azonnal elfogyott az erre szánt állami pénz. A választható modelleket a minisztérium szabja meg, a pályázat összeállítása pedig nem egyszerű feladat.

A műszaki áruházak százféle modellt kínálnak azoknak, akik az Otthon Melege Program támogatását igényelnék.  Minél több a pluszjel az energiahatékonysági tanúsítványon, annál energiatakarékosabb a kiválasztott gépezet, de annál drágább is.

Az nemzeti program kalkulátorral segít a pályázóknak kiszámolni, hogy egy drágább, de energiatakarékosabb készülékkel mennyi áramot, vagy vizet spórolhat.

A támogatás mértéke a műszaki cikk energiabesorolásától függ: a maximális támogatás 45 000 forint, de a kedvezmény nem haladhatja meg a bolti ár 50 százalékát.

A támogatást csak a kiválasztott gyártók bizonyos modelljeire lehet igénybe venni.

A pályázónak meg kell adni többek között az új és a lecserélni kívánt háztartási gép adatait, és ki kell számolni, hogy a váltással mekkora széndioxid- és energiamegtakarítás érhető el. Lássuk be, ez sokunknak nem könnyű feladat.

A GKI igazgatója szerint jelképes kormányzati segítségről van szó, számos esetben pedig túlárazott termékeket kínálnak.

„Ha ezt a támogatást egy kicsit hatékonyabban osztanák szél, tehát a fogyasztónak lehetősége lenne nagyobb választékkal szembesülni és választani, valószínűleg egy kicsit megfontoltabban és alacsonyabb ár mellett döntene”

– mondta Petz Raymund ügyvezető igazgató.

OLVASTAD MÁR?   Veronai buszbaleset: káoszba fulladt a pszichológiai ellátás
Shares 1165 hozzászólás

  • Ezt jól írtad le. Egy kisebb település lakóinak esélyük sem lenne erre az úri huncutságra. A tavalyiban egy képviselő feleségének volt pofája pályázni. Nem beszélve arról, hogy úgy elszálltak az árak ettől az átb@szástól, hogy csak na! Rezsicsökkentés, hogy rohadnának meg, aki ezt a szót kitalálta, és a sok birka meg beszopja.

  • Szerintem semmi kamu nincs ebben, inkább a riportban közöltek az alaposan megtévesztőek.

    A csak bizonyos gyártók bizonyos modelleire vonatkozik a támogatás akár azt is jelenthetné, hogy erősen szűkített a kínálat, de könyörgöm, perpill 550 feletti mosógépből lehet választani. Az LG-nek, az Electroluxnak, a Bosch-nak közel 50 vagy 50 feletti modelljéből,, a Whirlpoolnak 2 híján 100(!) készüléke pályázható, még Mieléből is több van, mint tíz. Aki azt mondja, hogy ez nem elegendő választék, az szerintem nem normális (vagy hazudik; aki pedig felülárazott termékekről beszél úgy, hogy a legelső gépet leghamarabb 1-2 hónap múlva lehet megvásárolni, az még a jelek szerint jövőbe lát).

    A pályázati kitöltésének állítólagos nehézségét sem bírom mire vélni, szükség van a jelenlegi mosógép gyártási évére, hogy hány kiló mosható vele, hány fordulatos a centrifugája, meg mennyi az ember lakhelyén a vízdíj. Ezen kívül meg csak személyes adatok. Tényleg ilyen eszméletlen bonyolult lenne ezt a -személyes adatokon kívüli- 4 darab adatot beütni a kalkulátorba, majd a kapott eredményeket (szintén kb. 4 darab adat) átmásolni a pályázatra? Nem gondolnám…

    Itt inkább a digitális írástudatlanok vannak hátrányban, akiknek nincs számítógépük, azt sem tudják, hogy mi az az ügyfélkapu ÉS(!!!) nem tudnak mást megbízni, hogy pályázzon a nevükben (lévén meghatalmazással gyermek, unoka, szomszéd, akárki megbízható a pályázat elkészítésével és benyújtásával).
    Na meg azzal van még a gond, hogy miközben horribilis mennyiségű pénzeket lop pártunk és kormányunk, meg fordít a huszonnyolcadik stadionra, addig a pályázat teljes keretösszege 600 millió forint (eddig pályázatból bőven többet fogadtak be, mint amire keret van, de azt mondják, kipótolják) végül valószínű inkább 1 milliárd körüli összeg lesz, de ez még mindig egy szánalmasan kicsi összeg ahhoz képest, ami pl. elvesztette közpénz jellegét akár csak a mai napon, nemhogy az elmúlt 6-7 évben, vagy épp az isten tudja hányszoros áru vizes vb-n tűnt el…