Zárójel
A káosz csak látszat a Brexit-stratégia része 1
Illusztráció: Pixabay

A káosz csak látszat, a Brexit-stratégia része

Brüsszelből nézve az Egyesült Királyság annyira felkészületlennek tűnik a Brexit tárgyalások korai fordulójában, hogy egyes EU-országok politikusai szerint ez csak csapda lehet.

A káosz csak látszat, a Brexit-stratégia része
Illusztráció: Pixabay

A britek csak „blöffölnek”

Különösen a kereskedelmi ügyek attaséi – akik úgy ismerik brit kollégáikat, mint kemény és határozott tárgyalókat – tartják gyanúsnak a brit kormány látszólag ingatag és céltalan tárgyalási módszerét. “Úgy gondolom, ez taktika: időnként céltudatosan játszanak” – mondta az egyik EU diplomata. „Szeptemberben elárasztanak minket a sok beadvánnyal, ami a hibákat, és pontosan azokat a kérdéseket veti majd fel, amelyekről tudják, hogy az EU27 országai megosztottak „- figyelmeztetett a politikus.

Joseph Muscat, máltai miniszterelnök ugyanezt a szkepticizmust fejezte ki a múlt héten: “azok, akik azt mondják, a britek nem tudják, mit csinálnak, rosszul gondolják” – mondta a holland De Volkskrant újságnak. – „Nagy Britanniában éltem, ismerem a brit mentalitást. Olyan, hogy felkészületlen brit kormányzati tisztviselő egyszerűen nem létezik. ”

“Úgy gondolom, ez taktika: célzottan játszanak az idővel” – mondta egy nyugat-európai ország egyik attaséja, a londoni káosz ürügyén.  Egy másik kollégája így vélekedett: “Van-e stratégia? Vagy blöffölnek? … Ez lehet egy stratégia, mert a britek mindig annyira szervezettek. Az év végére fordul a kocka!”

Brüsszelben tehát azt gyanítják, hogy a kabinetben az összhang és egyetértés hiánya csak látszat, elterelés. Egyes szakemberek szerint a szigetország talán azért húzhatja az időt, hogy fokozódjon a nyomás a bennmaradó tagállamokon, és az esetleges “rendezetlen kiválás” helyett sikerüljön kereskedelmi megállapodást kötni, akár az EU számára rosszabb feltételekkel is.

A káosz csak látszat a Brexit-stratégia része 2
Illusztráció. Pixabay

A briteknek annál jobb, minél félreérthetőbb a dolgok menete

Jean-Paul Gauzès, aki 2004-től 2014-ig francia parlamenti képviselőként szolgált, és gyakran beszélt a brit szakértőkkel a Gazdasági és Monetáris Bizottság tagjaként, elmondta, hogy az Egyesült Királyság tisztviselői tapasztalataik szerint egyhangú elhatározással törekedtek a céljaikra. “A britek pragmatikusak és nagyon konkrétak” – mondta Gauzès, hozzátéve: “A britek soha nem kérnek egyértelműséget, mert minél félreérthetőbb valami, annál jobb nekik.” Majd hozzátette: „elmondom Önnek, hogy mi az, hogy sajátos angol? A „sajátos angol”mindig azt jelentette, ami a brit érdekeket fejezte ki. ”

Az Unió tárgyalócsoportja hibát követ el, ha lebecsüli a briteket

Egy másik elképzelés szerint egyes EU-tisztviselők attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság agresszív fellépésre vált majd. Különösen azokban az országokban tartanak ettől, amelyekben a Brexit nehézséget okoz. Attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság „barátokat”nyerhet azzal az érveléssel, hogy Brüsszel túlzottan koncentrált arra, hogy megnyerje az Egyesült Királyság Brexit törvényjavaslatán alapuló, kezdeti tárgyalási csatákat. A brüsszeli tárgyalók főként arra fókuszáltak, hogy betömjék a kilépés okozta költségvetési lyukat, ahelyett, hogy a kereskedelmi ügyletek jövőbeni folytatását biztosítaná, akár évtizedekre előre. “Azt fogják mondani a britek, hogy” kereskedelemről akarunk tárgyalni, de az EU csak pénzről akar beszélni “- mondta a nyugati diplomata.

Egy tisztviselő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy London valamilyen „Brexit falovat” készít, mint a trójaiak annak idején, de hozzátette, hogy nagyon valószínűtlennek tűnik. “Senki sem becsüli alá a brit diplomaták képességeit. A brit diplomáciát nem csak az EU-ban, hanem globálisan is csodálták “- mondta a tisztviselő. “Azok, akik ismerik az igazságot, maguk a britek. Készen állnak vagy próbálnak valami nagyon furcsa balettet táncolni, amit még nem értünk teljesen? Ez nagyon kifinomult taktikázás lenne.”

Egy magas rangú brit kormányhivatalnok kijelentette, hogy a káosz vagy a hozzá nem értés minden érzékelése téves. “… Nagyon keményen dolgoztunk. Az elkövetkező néhány hónapban látni fogják, mert a kormány nyilvánosan megmutatja, mi történt a háttérben. ”

Egy másik forrás, egy kormánysegéd azt mondta, hogy augusztusban számos hivatalos állásfoglalást fog közzétenni az Egyesült Királyság, az EU-tárgyalások következő fordulója előtt. Erre várhatóan augusztus 28. és szeptember 1. között kerül sor Brüsszelben. Az újságoknak is bemutatják a brit kormány hivatalos álláspontját, a Brexit számos “kulcselemét” is beleértve.

Az EU részéről sokan még mindig azt állítják, hogy a brit Konzervatív Párt vezetőségének politikai megosztottságára világos bizonyítékok vannak. Így az ilyen félelmek indokolatlanok, sőt fantasztikusak is. Ám az „ellenfél” lebecsülése olykor okozhat meglepetéseket.

Szólj hozzá

Játék

Jelenleg nincs elérhető játék. Nézzen vissza később.