Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A káosz csak látszat, a Brexit-stratégia része

Brüsszelből nézve az Egyesült Királyság annyira felkészületlennek tűnik a Brexit tárgyalások korai fordulójában, hogy egyes EU-országok politikusai szerint ez csak csapda lehet.

A káosz csak látszat, a Brexit-stratégia része
Illusztráció: Pixabay

A britek csak „blöffölnek”

Különösen a kereskedelmi ügyek attaséi – akik úgy ismerik brit kollégáikat, mint kemény és határozott tárgyalókat – tartják gyanúsnak a brit kormány látszólag ingatag és céltalan tárgyalási módszerét. “Úgy gondolom, ez taktika: időnként céltudatosan játszanak” – mondta az egyik EU diplomata. „Szeptemberben elárasztanak minket a sok beadvánnyal, ami a hibákat, és pontosan azokat a kérdéseket veti majd fel, amelyekről tudják, hogy az EU27 országai megosztottak „- figyelmeztetett a politikus.

Joseph Muscat, máltai miniszterelnök ugyanezt a szkepticizmust fejezte ki a múlt héten: “azok, akik azt mondják, a britek nem tudják, mit csinálnak, rosszul gondolják” – mondta a holland De Volkskrant újságnak. – „Nagy Britanniában éltem, ismerem a brit mentalitást. Olyan, hogy felkészületlen brit kormányzati tisztviselő egyszerűen nem létezik. ”

“Úgy gondolom, ez taktika: célzottan játszanak az idővel” – mondta egy nyugat-európai ország egyik attaséja, a londoni káosz ürügyén.  Egy másik kollégája így vélekedett: “Van-e stratégia? Vagy blöffölnek? … Ez lehet egy stratégia, mert a britek mindig annyira szervezettek. Az év végére fordul a kocka!”

Brüsszelben tehát azt gyanítják, hogy a kabinetben az összhang és egyetértés hiánya csak látszat, elterelés. Egyes szakemberek szerint a szigetország talán azért húzhatja az időt, hogy fokozódjon a nyomás a bennmaradó tagállamokon, és az esetleges “rendezetlen kiválás” helyett sikerüljön kereskedelmi megállapodást kötni, akár az EU számára rosszabb feltételekkel is.

A káosz csak látszat a Brexit-stratégia része 2
Illusztráció. Pixabay

A briteknek annál jobb, minél félreérthetőbb a dolgok menete

Jean-Paul Gauzès, aki 2004-től 2014-ig francia parlamenti képviselőként szolgált, és gyakran beszélt a brit szakértőkkel a Gazdasági és Monetáris Bizottság tagjaként, elmondta, hogy az Egyesült Királyság tisztviselői tapasztalataik szerint egyhangú elhatározással törekedtek a céljaikra. “A britek pragmatikusak és nagyon konkrétak” – mondta Gauzès, hozzátéve: “A britek soha nem kérnek egyértelműséget, mert minél félreérthetőbb valami, annál jobb nekik.” Majd hozzátette: „elmondom Önnek, hogy mi az, hogy sajátos angol? A „sajátos angol”mindig azt jelentette, ami a brit érdekeket fejezte ki. ”

Az Unió tárgyalócsoportja hibát követ el, ha lebecsüli a briteket

Egy másik elképzelés szerint egyes EU-tisztviselők attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság agresszív fellépésre vált majd. Különösen azokban az országokban tartanak ettől, amelyekben a Brexit nehézséget okoz. Attól tartanak, hogy az Egyesült Királyság „barátokat”nyerhet azzal az érveléssel, hogy Brüsszel túlzottan koncentrált arra, hogy megnyerje az Egyesült Királyság Brexit törvényjavaslatán alapuló, kezdeti tárgyalási csatákat. A brüsszeli tárgyalók főként arra fókuszáltak, hogy betömjék a kilépés okozta költségvetési lyukat, ahelyett, hogy a kereskedelmi ügyletek jövőbeni folytatását biztosítaná, akár évtizedekre előre. “Azt fogják mondani a britek, hogy” kereskedelemről akarunk tárgyalni, de az EU csak pénzről akar beszélni “- mondta a nyugati diplomata.

Egy tisztviselő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy London valamilyen „Brexit falovat” készít, mint a trójaiak annak idején, de hozzátette, hogy nagyon valószínűtlennek tűnik. “Senki sem becsüli alá a brit diplomaták képességeit. A brit diplomáciát nem csak az EU-ban, hanem globálisan is csodálták “- mondta a tisztviselő. “Azok, akik ismerik az igazságot, maguk a britek. Készen állnak vagy próbálnak valami nagyon furcsa balettet táncolni, amit még nem értünk teljesen? Ez nagyon kifinomult taktikázás lenne.”

Egy magas rangú brit kormányhivatalnok kijelentette, hogy a káosz vagy a hozzá nem értés minden érzékelése téves. “… Nagyon keményen dolgoztunk. Az elkövetkező néhány hónapban látni fogják, mert a kormány nyilvánosan megmutatja, mi történt a háttérben. ”

Egy másik forrás, egy kormánysegéd azt mondta, hogy augusztusban számos hivatalos állásfoglalást fog közzétenni az Egyesült Királyság, az EU-tárgyalások következő fordulója előtt. Erre várhatóan augusztus 28. és szeptember 1. között kerül sor Brüsszelben. Az újságoknak is bemutatják a brit kormány hivatalos álláspontját, a Brexit számos “kulcselemét” is beleértve.

Az EU részéről sokan még mindig azt állítják, hogy a brit Konzervatív Párt vezetőségének politikai megosztottságára világos bizonyítékok vannak. Így az ilyen félelmek indokolatlanok, sőt fantasztikusak is. Ám az „ellenfél” lebecsülése olykor okozhat meglepetéseket.

Szólj hozzá