Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Karácsonyi ajándék gyerekeinknek, unokáinknak – 1950 óta így véli a Magyar Állami Operaház is.

A Diótörő rendes rémtörténet a szokásos német mesékből, ezúttal balettben elmesélve, E.T.A. Hoffmann és ifj. Alexandre Dumas novellái alapján. 1892-ben mutatták be Szentpéterváron. A Magyar Operaház 1927-ben tűzte műsorára, majd 1950-től, szinte minden karácsony táján több előadásban. A szülők előszeretettel cipelik kisgyerekeiket ehhez a nagyszerű előadáshoz, holott a történet elég riasztó a borzalmas állkapcsú diótörő babával és a gonosz egerekkel. Jobban tennék a felnőttek, ha csemetéik lemezről hallgatnák a csodálatos dallamokat.

Karácsony, karácsonyi ajándék, Magyar Állami Operaház, Diótörő
Karácsonyi ajándék gyerekeinknek, unokáinknak. Diótörő

Karácsonyi ajándék gyerekeinknek, unokáinknak – A diótörő története dióhéjban:

A sűrű hóesésben a német kisváros polgári közönsége (a többi nem számít) Marikáék házában karácsonyi ünnepre gyülekezik. A gyerekek izgatottan várják a feldíszített karácsonyfát és az ajándékokat. Drosselmayer bácsi, a ház barátja, különleges mozgó játékok feltalálója, irányítja a táncokat és a bábjátékokat. A mesében a gonosz Egérkirály elragadja a szépséges hercegnőt, akit egy herceg megment tőle. Az ajándékozásnál Marikának jut a mozgó babák legrondábbika, a csúf diótörő. Marika mégis boldogan tér álomra a bábu társaságában. A kislány újra álmodja a rémmesét: a rosszindulatú egerek, élükön az Egérkirállyal, le akarják rombolni a karácsonyfát. Drosselmayer bácsi azonban a diótörőt csinos királyfivá változtatja, aki megvédi még a játék katonákat is.

Második és harmadik felvonás…

A második felvonásban a diótörő herceg táncot lejt a téli erdőben Marikával és a hópelyhekkel. Tengerre száll vele dióhéjból készült csónakján. Hatalmas sziklához érkeznek, ahol az Egérkirály denevérjei rájuk rontanak, de egy varázspálca jóvoltából megmenekülnek.

A harmadik részben az utasok gyönyörű dallamok kíséretében, boldogan érkeznek meg a csipkepalotába. Jön a hajnal, az álom félbeszakad, a dajka felébreszti Marikát. A diótörő baba ott ül mellette a széken, és táncra kél a „szép” álom után.

A diótörő hasznos a háznál, ha nem kapható az üzletekben pucolt és darált dió. Régen hasznos konyhai szerszám volt.

Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840-1893) a 19. század egyik legnagyobb, legsokoldalúbb orosz zeneköltője volt. Bizonyítják máig játszott szimfóniái, lírai művei, balettjei és operái. Dosztojevszkij szerint Csajkovszkij „olyan hatalmas erővel és teljességgel jeleníti meg… az igazi orosz életet, ahogy Puskin előtt senki, de utána sem”. Itt komoly segítségére van a német néplélek is.

...

Szólj hozzá