Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Károly herceg a trónt örökölheti, de nem minden pozíciót kaphat meg II. Erzsébet után

A Daily Mail értesülései szerint Nemzetközösség (Commonwealth) titkos tárgyalásokat folytat annak eldöntésére, hogy Károly herceg átvegye-e a közösség vezetését II. Erzsébet királynő halála után. A Nemzetközösség „fejének”lenni ugyanis nem örökletes és korántsem biztos, hogy Charles hercegnek szavazzák meg a bizalmat.

Károly herceg a trónt örökölheti, de nem minden pozíciót kaphat meg II. Erzsébet után
Károly herceg népszerűsége még törékeny (forrás: Wikipedia)

Mi a Nemzetközösség?

A Nemzetközösség ( Commonwealth of Nations) olyan nemzetközi szervezet, amelyet túlnyomórészt, a Brit Birodalomból kialakult független államok hoztak létre. Az államok többsége köztársaság, de vannak köztük monarchiák is. A Nemzetközösség feje II. Erzsébet, akinek személye a Nemzetközösség tagjainak szabad társulását jelképezi. A Nemzetközösség nem politikai unió és nem ad jogokat az Egyesült Királyságnak, hogy hatalmat gyakoroljon a többi tagállam ügyei felett. Elsősorban olyan szervezet, amely különböző gazdasági és politikai hátterű államoknak ad lehetőséget a szorosabb, egyenlő alapokon nyugvó kapcsolatra.

„Oh, mondd te kit választanál?”

Meglehet első úgy tűnik nem akkora a tét. Hiszen Charles trónörökös, így király lesz belőle, mégis elég kínos lesz a királyi családra nézve, ha ezt a tisztséget Károly, mint brituralkodó nem töltheti be. Ugyanakkor az meg a Nemzetközösségre nézve kínos, hogy arról tárgyalnak, mi tévők legyenek, ha II. Erzsébet meghal. A királynő ugyanis egyelőre él. Igaz, áprilisban ünnepli 92. születésnapját, de a korához képest nagyon is jó színben van.

Mindenesetre a Legfelső Nemzetközösség tisztviselői találkozni fognak Londonban, hogy megvizsgálják, vajon Károly hercegnek kell-e átvennie a hatalmat, amikor a királynő meghal. A szervezetet, amelynek vezetői tisztsége nem örökletes, a vezetővel együtt nyolc magas rangú személyből álló csoport irányítja a “szélesebb kormányzás szempontjainak” megvitatására. A csoport áprilisban várhatóan jelentést tesz a Nemzetközösségi Kormányzótanácsnak (CHOGM) Londonban a kérdéssel kapcsolatos megállapításairól. Nagy valószínűséggel ez lesz az utolsó ülés, amin a királynő részt fog venni. A királynő nyilván azt szeretné, hogy Károly herceg vegye át tőle a Nemzetközösség vezetését, de nem sugalmazhat, nincs beleszólása az utódlásba.

Egy magas rangú vezető azt mondta a BBC-nek, hogy látta a magas szintű találkozó napirendjét: “Elképzelhető, hogy az öröklés kérdése, bármennyire is kellemetlen, elő fog jönni.” – mondta, A jövőre vonatkozó döntéseket a Nemzetközösségi kormányfőknek a királynő halálakor kell megtenniük, de nem létezik hivatalos eljárás az utód választására.

Károly herceg a trónt örökölheti, de nem minden pozíciót kaphat meg II. Erzsébet után
A Nemzetközösség tagországainak térképe (Forrás: Wikimédia Commons)

Az Egyesült Királyságnak is fontos lenne, ha II. Erzsébet után, Károly lenne a Nemzetközösség feje

Sokan úgy vélik, hogy Károly herceg személye szóba sem jöhet, mint a Nemzetközösség feje. Őfelsége az elmúlt években azért hivatalos képviselőkön keresztül lobbiztatott a nemzetközösségi tagországokban Károly herceg érdekében. Két évvel ezelőtt Máltán maga II. Erzsébet mondta azt, hogy kívánni se tudna jobbat a Nemzetközösség fejének, mint a Walesi herceg. És itt kell megemlíteni, hogy Theresa May kormányának is jól jönne, ha a brit trónörökös ezt a tisztséget is megörökölné, hiszen a kilépés után még szorosabbra fűzhetnék a kapcsolatot e közösség tagországaival.

A brit kormány számít a Nemzetközösségre a Brexit után

Tavaly márciusban a brit külügyminiszter, Boris Johnson rámutatott, hogy a Nemzetközösség hamarosan megelőzi az EU-t gazdaságának méretét tekintve. Johnson azt mondta, hogy ez jól illusztrálja, mennyire fontos a jó kereskedelmi kapcsolatok megszerzése a Nemzetközösséggel, és hogy az Egyesült Királyság hogyan élhet az EU-n kívül. Egy TV-interjúban Boris Johnson így fogalmazott: “Csodálatos tény, hogy amikor az Egyesült Királyság 1973-ban csatlakozott a közös piachoz, a 28 ország a világ GDP-jének mintegy 38 százalékát tette ki. A Nemzetközösség ennek körülbelül egynegyede volt. Az EU és a Brit Nemzetközösség GDP-ben, a kibocsátás szempontjából már nagyjából azonos szinten mozog és a Nemzetközösség sokkal gyorsabb növekszik. Természetesen az EU rendkívül fontos számunkra és továbbra is nagy szerepet játszik a kereskedelem és a befektetések szempontjából. De most már lehetőség van a Nemzetközösséggel is üzleteket kötni. ”

Theresa May már szinte pátosszal telten pedig ezt mondta: “Az Egyesült Királyság régóta és határozottan elkötelezett a Nemzetközösség és az általa fenntartott értékek, a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság mellett. Az Egyesült Királyság pedig a Nemzetközösség csúcstalálkozóján a következő évben is elkötelezi magát amellett, hogy minden taggal együtt dolgozzon. Nemcsak azért, hogy megerősítse ezeket a közös értékeket, hanem azért, hogy felfrissítse a Nemzetközösséget annak érdekében, hogy felerősítse a jelentőségét a jövőben. Valóban a globális Nagy-Britannia megteremtését tervezzük. A 21. századi Nemzetközösség általi mély kapcsolatok, partnerségek segítenek megerősíteni a polgáraink, a sok barátunk és szövetségeseink jólétét és biztonságát a világ minden táján.”

Tény, hogy Károly nem igazán népszerű, mondhatni megosztó személyiség. Hogy mire lesz elég a brit királyi család és a kormány lobbija a jövő zenéje…

...

Szólj hozzá