Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Katalónia független állam – alkotmányos válság tört ki Spanyolországban

Katalónia kikiáltotta függetlenségét. A katalán tartományi parlament a függetlenségpártiak szavazataival kimondta a Spanyolországtól való elszakadást, és önálló, független állam alapítását. Carles Puigdemont Barcelonában kikiáltotta a Katalán Köztársaságot. Madrid azonnal lépett az egység érdekében.

Katalónia kikiáltotta a függetlenségét – alkotmányos válság tört ki Spanyolországban
Carles Puigdemont vezette katalán tartományi kormány (forrás: Wikimedia Commons)

Történelmi pillanat Barcelonában

Barcelonában a katalán tartományi parlament ismét szavazott a függetlenné válásról. Az autonóm régió parlamentje megszavazta az elszakadást Spanyolországtól, majd kikiáltotta Katalónia függetlenségét.

A 135 tagú katalán parlamentben mindössze 82-en szavaztak, miután a helyi ellenzék kivonult az ülésteremből. Így csak az elszakadást támogatók, és néhány szocialista politikus maradt. Az egységpártiak spanyol és katalán zászlók kifüggesztése közepette vonultak ki.

Végül 70 igen, 10 nem, és 2 tartózkodás mellett elfogadták ugyanazt az előterjesztést, amelyet két hete is megszavaztak, csak akkor annak a végrehajtását két hónapra felfüggesztették.

A katalán parlament elnöke Carme Forcadell a szavazatok összeszámlálása után kijelentette, hogy „csupán a katalán emberek demokratikus képviselői szabadon gyakorolták önrendelkezési jogukat”, melynek alapja az októberi népszavazás volt.

Madrid azonnal lépett

Ezt követően Madridban az ülésező szenátus, a spanyol törvényhozás felsőháza Mariano Rajoy spanyol kormányfő előterjesztésére elsöprő többséggel életbe léptette a spanyol alkotmány 155-ös cikkelyét.

Ezzel megvonták a katalán tartomány önrendelkezését. Továbbá a spanyol kormánynak joga és lehetősége átvenni a katalán kormány feladatait. Vétójoga van a katalán parlament döntései ellen, és választásokat írhat ki.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a szenátus előtt kijelentette:

“Ezzel a döntéssel a szenátus felhatalmazta a kormányt, hogy visszaállítsa a törvényességet, és ezt meg is tesszük. A cél tehát a törvényes állapot helyreállítása, éppen ezért minden spanyolnak és katalánnak azt üzenem, hogy maradjanak nyugodtak. Minden az eddigi nyugodt, hatékony módon zajlik majd. A spanyol komoly, nagyszerű nemzet, és mi semmiképp nem fogadjuk el, hogy egyesek ki akarják iktatni az Alkotmányt. Együttélésünk azon szabályait, melyek 40 év alatt a világ egyik legdemokratikusabb, és legjobban fejlődő országává tettek minket.”

Péntek este összeült a spanyol kormány. Az ülés után a kormányfő bejelentette, hogy feloszlatja a katalán kormányt, és előrehozott választásokat ír ki december 21-ére.

Katalónia kikiáltotta a függetlenségét – alkotmányos válság tört ki Spanyolországban
Mariano Rajoy spanyol kormányfő mindet megtesz az egység érdekében (forrás: Wikimeada Commons)

A polgárháború küszöbén

Jelenleg a fő kérdés az, hogy Madrid hogyan és miképp szerez érvényt jogos döntésének Barcelonában. Meddig hajlandó elmenni, akár az októberi népszavazáshoz hasonló, vagy azt meghaladó mértékű erőszak alkalmazásával.

Az kétségtelen, hogy a spanyol kormány alkotmányosan, jogszerűen járt el, így a jog az ő oldalán van. Nem csak most, az alkotmányos lépést követően, hanem az egész katalán függetlenségi folyamatot tekintve. Jogos és törvényes döntésének pedig mint állam, érvényt kell szereznie. Erre megvannak az eszközei.

Ám egy nép függetlenedésének kérdésében – ismerve a történelmet – a jog csupán másodlagos szerepet játszik. Sok függ az egységpárti és a függetlenedő katalánok viszonyán, a katalán rendészeti szervek lojalitásán, és /vagy jogkövetésén.

Carles Puigdemont-nak, és kormányának (már ha jogilag még van ilyen), nincs egyszerű dolga. Sem az EU, sem az európai országok (köztük a brit kormány), sem a világ más országa nem ismeri el függetlenségüket.

És mint tudjuk, nehéz a szél ellenében…

Frissítés!!!

Katalónia kikiáltotta a függetlenségét – alkotmányos válság tört ki Spanyolországban
Soraya Saenz de Santamaria, spanyol miniszterelnök-helyettes (Forrás: Wikimedia Commons)

A spanyol kormány a pénteki szenátusi felhatalmazás alapján szombat reggel hivatalos közleményben jelentette be, hogy megszüntette a katalán tartomány autonómiáját. Egyben átvette az irányítást a katalán kormány felett. Szombat reggeltől Katalónia irányítása Soraya Saenz de Santamaria spanyol miniszterelnök-helyettes kezében van.

Szólj hozzá