Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Katalónia: a függetlenségpártiaké a parlamenti többség

„A katalán köztársaság legyőzte a monarchiát. Reméljük, megértették, hogy legyőztük a spanyol államot.” – mondta Brüsszelben Carles Puigdemont, a katalán kormány önkéntes száműzetésben lévő egykori vezetője. Katalónia választott. A voksoláson a függetlenségpártiaké lett a parlamenti többség. FRISSÍTVE!

Katalónia: a függetlenségpártiaké a parlamenti többség
Carles Puigdemont, volt katalán elnök választási győzelmét jelenti be Brüsszelben (forrás: EPA/EFE)

FRISSÍTÉS!

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a délután folyamán reagált a tegnapi katalán választások eredményeire. Röviden leszögezte:

“Spanyolország kormánya együttműködését és legjobb szándékát akarja kínálni a konstruktív, nyitott és valódi párbeszédhez a kormánynak, amely Katalóniában alakul, mindig a törvényen belül”

Carles Puigdemont-al kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: “Nekem azzal kell leülnöm, aki megnyerte a választásokat, és az Inés Arrimadas”.

A liberálisok győztek, de nem eléggé

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális párt nyerte meg a katalóniai tartományi választásokat. A szavazók 25,3%-a , 1,1 millióan szavaztak rájuk. Így 37 mandátummal övék a legnagyobb frakció a katalán parlamentben.

Az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí),a Brüsszelbe menekült Carles Puigdemont volt elnök pártja 21,6 %-os (940 ezer szavazat) támogatottsággal 34 képviselői helyet szerzett meg.  A függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 21,4 %-al, 930 ezer vokssal 32 képviselőt küldhet a parlamentbe.

A Katalán Szocialista Párt (PSC) a szavazatok 13,8 %-al 17, a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en común) 7,4 %-al 8 mandátumot ért el. A szintén baloldali, függetlenségi Népi Egység (CUP) 4,4 %-al 4 képviselői helyet kap.

A Spanyolországban kormányzó Néppárt (PP) viszont súlyos vereséget szenvedett. A szavazatok 4,2 %-át sikerült megszerezniük mindössze, így 3 politikusa ülhet a parlamentben.

A baloldali Candidatura d’Unitad Popular (CUP) 4 mandátumával együtt az elszakadás-pártiaknak épp megvan a kormányzáshoz szükséges 70 képviselőjük a katalán parlamentben. Az új katalán törvényhozásnak a jogszabályok értelmében január 23-áig kell megalakulnia.

Rendkívüli választások voltak

A szavazás különleges körülmények között zajlott. Az előrehozott voksolást a madridi központi kormány írta ki, miután feloszlatta az előző katalán parlamentet. Ezt a spanyol alkotmány 155-ös cikkelye aktiválása tette lehetővé, mivel a tartományt központi kormányázás alá vonták. Minderre az október 1-jei regionális szeparatista népszavazás miatt került sor. Azt a spanyol Alkotmánybíróság jogellenesnek minősítette. Ennek ellenére a katalán tartományi parlament egyoldalúan függetlenségi nyilatkozatot fogadott el október 27-én.

A választási részvétel rekordot döntött Katalóniában: a jogosultak 81,8 százaléka, összesen 4,3 millióan szavaztak.

Katalónia: a függetlenségpártiaké a parlamenti többség
(Forrás: Flickr)

Kérdés, mi történik ezután

Bár a függetlenségpártiak, Carles Puigdemont-al az élen a „monarchia, és a 155-ös cikkelye” legyőzéséről beszéltek nyilatkozataikban, a helyzet koránt sem egyértelmű. Puigdemont, és négy korábbi kormánytag Brüsszelben tartózkodik. A spanyol bíróság ugyan az európai elfogatóparancsot visszavonta, de a nemzeti kőrözés továbbra is érvényben van ellenük. Így, ha spanyol földre lépnek, nyilvánvaló letartóztatás elé nézhetnek. Ezért nem is mentek el szavazni Spanyolország brüsszeli nagykövetségére.

Több korábbi kormánytag spanyol börtönben előzetes letartóztatásban van, lázadás, közpénzekkel való visszaélés, és más bűncselekmények vádjával. Jelenleg a spanyol legfelsőbb bírósági döntés fogja kimondani, hogy a letartóztatott, vagy büntetőeljárás alatt álló újraválasztott képviselők megkaphatják-e a mandátumukat.

A választási eredmények után, bonyolult alkotmányos és jogi kérdések eldöntése hozhat megoldást.

...

Szólj hozzá