Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Mindennapi katasztrófa – A beteg élni akar, a doki trükközve segít, a rendszer bedől

A magyar egészségügyi rendszer katasztrofális állapotban van. Senki nem bízik senkiben és semmiben, a páciensek pontosan tudják, hogy a türelmes „jó betegnek” itt milyen kevés az esélye. Kétségbeesetten keresik a külön utakat, és emiatt még nagyobb lesz a baj.

https://zarojel.hu/nagy-bando-andras-hibak-es-hibazok/
Illusztráció. internet

Ki lepődik meg halálozási statisztikákon?

Portálunkon rendszeresen foglalkozunk az egészségügy tragikus állapotával, így azzal is, hogy sajnos semmi meglepő nincs a borzasztó halálozási adatokban.
A Vasárnapi Hírek „Trükkökön múlik az élet” címmel mutatta be egy megdöbbentő összeállításban, miért zúdul hatalmas tömeg a sürgősségi ellátást nyújtó osztályokra.

Lengyel Tibor vidéki háziorvosokkal beszélt az aggasztó helyzetről. Az omladozó egészségügyi rendszerben minden leleményességre szükség van – állapítja meg, és mindjárt példát is hoz a mindennapi életből.

Mártikám, küldök hozzátok egy beteget, vizsgáljátok meg, egy óra múlva ott lesz” – egy ilyen „baráti” telefon a háziorvostól a szakrendelőbe napokkal, sőt hetekkel rövidítheti azt az időt, amíg a beteg arra vár, hogy kiderüljön, egyáltalán mi a baja, és megkezdődhessen a kezelése. Vagyis sok múlik a háziorvosok összeköttetésein. És rámenősségén. Ugyanis ha nincs kapcsolat, trükköt kell bevetni: például azt, hogy a háziorvos a sürgősségire küldi a betegét.

Sokaknak választani kell, gyógyszert vesznek, vagy ételt

Nyilatkozott a hetilapnak a Csongrád megyei Földeák háziorvosa, Csehpál Etelka, aki egyebek mellett elmondta:  a faluban nagyon érezhető a betegek kiszolgáltatottsága: sokaknak választani kell aközött, hogy gyógyszert vesznek vagy élelmiszert, és van olyan betege is, aki évek óta nem tud eljutni szakorvosi vizsgálatra, mert „közmunkásként havi 53 ezer forintból él, ebből pedig egyszerűen nem futja arra, hogy elutazzon a kórházba”. A közeli városokig 20 kilométert kellene utazni – és van, akinek a pénzhiány miatt ez leküzdhetetlenül messze van. A háziorvos szerint a legnagyobb nehézséget még mindig a hosszú várakozási idők okozzák: ha most beutalna egy beteget hasi ultrahangra, akkor októberre kapna időpontot.

Sok szó esik a háziorvosok kiöregedéséről is: – Ha így megy tovább, az egész egészségügyi rendszer összeomlik, méghozzá néhány éven belül – jósolja az összeállításban megszólaló Katona Gábor tiszaroffi háziorvos.

Szólj hozzá