Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A katolikus egyház hadat üzent a mesterséges megtermékenyítésnek?

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke az augusztus 20-i ünnepi szentbeszédet találta a legmegfelelőbb alkalomnak arra, hogy hadat üzenjen  a mesterséges megtermékenyítésnek.

A katolikus egyház hadat üzent a mesterséges megtermékenyítésnek?
fotó: magyar kurir

Veres András volt az államalapítási ünnepi mise szónoka, a Szent István bazilikánál elmondott beszédében szokatlanul éles kritikával illette a kormányt.

“Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…

Kemény beszéd… Annyira kemény, hogy az MTI szinte valamennyi fontos gondolatát idézte a püspöknek, ezt a részletet kivéve. Számos hírportál pedig sajnos onnan tájékozódik.  A beszéd teljes leirata elérhető a Magyar Kuríron.

Megfogalmazott egy másik fontos üzenetet is a főpásztor – végre nem csupán mások felelősségét hangoztatva:

Vajon mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez? Milyen felelősség terhel engem abban, hogy az evangéliumi értékrend háttérbe, vagy teljesen kiszorult a családi életünkből és a mindennapi társadalmi életből. (…) Mert nem csak a múlt hibái vezettek a társadalom szekularizációjához, hanem az is, hogy korunk keresztényei sem teszik magukévá teljesen Isten törvényeit. Langyos keresztények pedig nem tudnak meggyőző erővel tanúságot tenni az evangéliumról, és másokat Krisztus követésére hívni.

A katolikus egyház hadat üzent a mesterséges megtermékenyítésnek?

Elsőként Skrabski Fruzsina filmrendező fejezte ki nemtetszését Veres András szavaira:

“Mi, keresztény, lombikos szülők hatalmas szenvedésen mentünk keresztül, hogy gyermekünk legyen. Minden embrióm kapott esélyt az életre. Életadás volt a célom, az Isten adta csodálatos tudomány által; és ezt bűnnek mondani, szerintem az bűn és szeretetlenség, önzőség, részvétlenség. (….)/Okosan el lehet magyarázni, hogy ma már minden lombikos embriónak esélyt lehet adni az életre, ahogy nekem is elmagyarázta Somfai atya. Nem kéne tovább növelni a gyermektelen keresztények szenvedését! ” /  forrás: mandiner.hu/

A lap részletesen ír továbbá arról, mit és miért tilt  – és mit nem – a katolikus egyház. Az írásban kitérnek  a bioetikai szempontokra is.

Nem váratott sokat magára a kormányvédelem egyik zászlóshajója sem, hosszas eszmefuttatásuk végén ezt írták:

“Végezetül egyetlen gondolat arról a finom (?) célzásról, amelyet a magyar kormány felé engedett el a püspök úr. Legalábbis méltánytalan valamely családpolitikai intézkedés irányát felhánytorgatni éppen ennek a kormánynak, amelyik negyedszázad alatt a legtöbb családvédő, gyermekbarát intézkedést hozta. Mert tudja, püspök úr, a lombikbébiprogram sokkal inkább családpolitikai, mint bioetikai ügy a magyar társadalomban, és ez jól is van így. Nyilván a kormány is így látja, ezért szorgalmazza – nagyon helyesen – hogy minél többen, minél szélesebb körben és minél hatékonyabban hozzáférjenek ezekhez a lehetőségekhez.”

Szólj hozzá