Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kéken világított a csirkehús a sötétben – mérgező?

Megnyugtató kék fényt bocsát ki sötétben az a csirkemell, amelyet egy ikrényi férfi vásárolt még újév előtt, ő azonban ettől nem nyugodott meg. A jelenséget a Kisalföld szerkesztősége fotókkal is illusztrálta, amin jól látható, hogy a csirke kéken világít a sötétben.

Furcsa történettel kereste fel a Kisalföld lap szerkesztőségét egy neve elhallgatását kérő ikrényi férfi.

“Elmondta, hogy a múlt héten egy boltban csirkemellet vett, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilvesztereste véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy a hús világít.” -írja a lap.

Kéken világított a csirkehús a sötétben - mérgező?
Kéken világított a csirkehús a sötétben – mérgező?

A szerkesztőség próbálta megfejteni, hogy mégis mitől világít a csirkehús, így a Nébih budapesti központjához fordultak, ahonnan azt a választ kapták, hogy:

“nem először találkoznak ilyen jelenséggel, de miután az ügyben nem történt sem laboratóriumi, sem – az élőállat-állományig, annak takarmányáig visszanyúló – nyomon követéses vizsgálat, a valós ok csak feltételezhető.”

Ettől még a csirke valóban világít a sötétben…

“A hatóság két lehetséges magyarázatot adott a furcsaságra. Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak. Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.” -írta a portál

Kéken világított a csirkehús a sötétben - mérgező?
Kéken világított a csirkehús a sötétben – mérgező?

...

Szólj hozzá