Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kelbimbó

A kelkáposzta „kistestvére”, szintén nehezen emészthető étel. Valószínűleg a Földközi-tenger vidékéről származik, bár csak a 18. században terjedt el Európában. Angol neve arra utal, hogy Brüsszelből indult világhódító útjára. Igen gazdag B1-, B12, C-, E-vitaminban és vasban. Energiatartalma viszont alacsony.

Kelbimbó
Kelbimbó

A kelbimbó főve alkalmas nyers salátákhoz, díszíthetünk vele szendvicset, zöldségtortát.

Roppant finom változat, ha főtt kelbimbót egy tepsiben belenyomkodjuk kész krumplipürébe vagy valamilyen főtt gabonába, pl. rizsbe, hajdinába, kölesbe. A tetejét befedjük reszelt sajttal és kicsit átsütjük vele, amíg a sajt ráolvad.

Kelbimbópuding

50 dkg kelbimbót megtisztítunk, azaz levágjuk a szárát, kidobjuk a külső, megbarnult leveleit, megmossuk, bő sós vízben megfőzzük, aztán leszűrjük.

5 dkg vajat habosra keverünk 4 tojás sárgájával. Hozzákeverjük a 4 tojásfehérje felvert habját, 10 dkg reszelt sajtot és 8 dkg lisztet. Óvatosan hozzáadjuk a főtt kelbimbót is csipetnyi borssal.

Kivajazott, lisztezett tűzálló edénybe simítjuk, majd 35-40 perc alatt világosbarnára sütjük.

Kitűnő élmény lesz!

...

Szólj hozzá