Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kelemen Hunor: az erdélyi magyar emberek többsége nem a kampányban dönti el, melyik pártra szavaz

Portálunk is beszámolt arról, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, miképpen reagált Molnár Gyula, MSZP elnök és Karácsony Gergely, MSZP- Párbeszéd közös miniszterelnök- jelöltjének a kérdésére. Csak emlékeztetőül:

A két baloldali politikus arra volt kíváncsi,  mit kellene tenniük Erdélyben a választási kampányban. Erre Kelemen ahogy írta, így válaszolt:

“Nagyon őszintén azt mondtam, hogy semmit. Ez teljesen fölösleges időtöltés és energiabefektetés, hiszen én azt gondolom: az erdélyi magyar emberek világosan tudják, hogy kire szavazzanak”

Kelemen Hunor: az erdélyi magyar emberek többsége nem a kampányban dönti el, melyik pártra szavaz
Kelemen Hunor: az erdélyi magyar emberek többsége nem a kampányban dönti el, melyik pártra szavaz

Tamás Gáspár Miklós, a Heti Világgazdaság online oldalán dühösen reagált az elnök szavaira.

Kelemen Hunor, a saját közösségi oldalán válaszolt TGM-nek, és talán egyben, az őt bírálóknak is.

Az RMDSZ elnöke úgy gondolja,  vannak dolgok, amelyekhez az idő teltével sem tud hozzákopni. Úgy tűnik, hogy amikor az erdélyi magyar emberről van szó, akkor néhány hasonló elvárás mind román, mind magyar (értsd magyarországi) oldalról elő-elő bukkan:

“Nem tudok kezdeni semmit azzal az elvárással, hogy a „lelki függetlenség” szerény jelzése és az erdélyi magyar ember bátorságának a fokmérője az lenne, hogy bizonyos kérdésekben mélyen hallgat. Csendben ül! Figyel, nehogy szó hagyja el a száját. És ha mégis, akkor az nem lehet bármilyen, nem lehet vélemény, illetve az nem lehet más, mint amit elvárnak tőle. Mert csendben ülni egyes méltóságos urak szerint a helyes cselekedet és a nagy tiszteletadás egyetlen és valóságos jele.”

Azt gondolja, azzal, akivel leül vacsorázni, beszélgetni, eszmét cserélni, aki a véleményére kíváncsi, azzal őszinte lesz.

Ez nem udvariatlanság, modortalanság, bunkóság, gőg kérdése. Ne beszélgessenek úgy, hogy mindenki kerülgeti a forró kását és mondja is, meg nem is, nehogy már fájdalmat okozzon:

“A mi kies tájainkon is van egy mondás, miszerint az okos ember csak felét hiszi annak, amit hall. A zseniális ember pedig azt is tudja, hogy melyik felét kell elhinni. A zsenialitás itt kizárólag pontos helyzetértelmezést jelent, semmi egyebet.”

Elhíresült vacsorán neki szegeztek egy kérdést, nevezetesen azt, hogy „mit kellene tennie a magyar ellenzéknek Transzilvániában a magyarországi választási kampányban:

“Őszinte ember lévén, amit már Andrei Plesu úr is kifogásolt és mesterien összekevert a faragatlansággal, tömören válaszoltam: semmit! Nincs értelme! Az erdélyi magyar emberek nagyon nagy többsége nem ebben a kampányban fogja eldönteni, hogy amennyiben él a szavazati jogával, akkor kire fog szavazni. “

Kelemen Hunor: az erdélyi magyar emberek többsége nem a kampányban dönti el, melyik pártra szavaz
Kelemen Hunor: az erdélyi magyar emberek többsége nem a kampányban dönti el, melyik pártra szavaz

Nem érti, miért kell ezért bárkinek haragudnia, megsértődni:

“Persze, lehettem volna diplomatikusabb, mézes-mázas, lakkozhattam volna a témát, tudom hogyan kell csinálni. Vacsorapartnereimet tisztelem annyira, hogy nem kezdtem elmés dolgokat mesélni nekik arról, hogy az utolsó száz méteren miként lehet parittyából lézerkardot gyártani, merthogy tulajdonképpen nem lehet. “

Tévesnek tartja azt az irányt, amely azt sugallja, hogy Orbán szavazatokat vásárol a határon túli támogatásokkal:

“Az erdélyi magyar emberek jelentős része, százalékot nem mondok, pedig van erről egészen friss mérésünk is, de most kíméletes leszek, szóval a támogatások előtt is egészen hasonlóan gondolkodott és nagy kockázat nélkül merem állítani, hogy ha nem lesz támogatás, akkor is hasonlóan fog gondolkodni.”

Úgy gondolja, külön misét lehetne tartani arról, hogy az elmúlt száz évben milyen volt, ha volt egyáltalán egyenlő távolság a magyarországi pártokkal, és ha igen, akkor miért nem:

„A magyarországi közvélemény fontos része ellenséges az erdélyi magyarokkal szemben. És nem csak. Ez nem mai röntgenkép, sajnos. Régi állapot, és 2004 óta Gyurcsány úr 23 millió románozása megalapozta az utóbbi bő évtizedet. Hallom, hogy mostanában az ukrán nyugdíjasokkal riogatja a csendes öregkorra vágyó polgártársait. Lelke rajta. Hozzám is megérkeznek, különösen a FB-oldalamra az üzenetek. Szinte azt írtam, hogy az anyaországból, de ezt most mellőzöm. Onnan nézve magyarul beszélő büdös bocskoros román vagyok. A románok feléről nézve pedig irredenta bozgor, nemzetbiztonsági kockázati tényező. 2018-at írunk, és élünk itt Erdélyben, ahogy lehet!”

A szerkesztőségnek nem tiszte az RMDSZ elnökének az álláspontjáról véleményt alkotni. Ezt olvasóinkra bízzuk.

...

Szólj hozzá