Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kelkáposzta – 3 fantasztikus gyors recept kelkáposztával

Az egyik legjobb étel a kelkáposzta-főzelék. Persze a rakott kelnek is van létjogosultsága, de a kelkáposzta ennél sokkal izgalmasabb zöldség, amelyből szuper levesek, saláták, köretek készülhetnek. Most bemutatunk három szuper receptet, ami pillanatok alatt elkészíthető.

Kelkáposzta - 3 fantasztikus gyors recept kelkáposztával
Kelkáposzta - 3 fantasztikus gyors recept kelkáposztával

A kelből készült téli ételeink változatosságának csupán a fantáziánk szab határt, ezért folytatjuk a variációkat kelkáposztára. A mindenki által ismert rakott kel itt most nem szerepel.

Hamis velős rántotta

Mindössze egy negyed fej kelkáposztát főzzünk meg sós vízben. Szűrjük és csepegtessük le a levét, majd a torzsát, nagyobb ereket távolítsuk el róla, és szeleteljük fel kis darabokra.

3 evőkanálnyi olajon pirítsunk meg egy fej reszelt vöröshagymát, keverjük hozzá a kelt meg egy aprított fokhagymagerezdet, egy csipet fehér, őrölt borsot és 3 db felvert egész tojást. Állandóan kevergessük, amíg a tojás rántottává szilárdul. Tálaláskor megszórhatjuk vágott petrezselyemmel, esetleg pirospaprikával.

Puliszkával töltött kel

70-80 dkg kelkáposztát sós vízben megfőzünk, és szűrőn lecsepegtetjük. Utána leveleire szedjük, az ereket, a torzsáját kidobjuk.

8 dl forrásban lévő, sós vízben habverővel elkeverünk 6 evőkanál kukoricalisztet. Folytonos kevergetéssel besűrítjük. Kikapcsoljuk alatta a lángot, s lefedve, hagyjuk hűlni.

A kihűlt kellevelekbe egyenként belecsavarunk 1 evőkanál puliszkát és 1 teáskanál juhtúrót. Kiolajozott tepsiben egymás mellé rakjuk a töltött leveleket. A tetejét 2 dl sovány tejföllel meglocsoljuk, és kb. 20 percig sütjük a sütőben.

Káposztás pogácsa

Ez már másik műfaj, mert eleve párolt (lila vagy fehér) káposzta kell hozzá. Megjegyzés: készen kapható mélyhűtött, ízesített párolt káposzta is.

10 dkg vajat kézzel összemorzsolunk 20 dkg barna liszttel, 1 tojás sárgájával, 3-4 evőkanál párolt káposztával és 1 dl tejben felfuttatott 3 dkg élesztővel. A tésztát alaposan összedolgozzuk, majd 15-20 percig meleg helyen pihentetjük. Azután lisztes deszkán sodrófával 1 cm vastagságra kinyújtjuk. Pohár szájával vagy pogácsaszaggatóval egész köröket szúrunk ki belőle. A darabokat kiolajozott tepsibe rakjuk egymástól centis távolságban. A maradék tésztát ismét kinyújtjuk, megint kiszaggatjuk, ezt addig folytatjuk, amíg marad tésztánk.  A pogácsák tetejére késsel rácsmintát vagdalunk, majd megkenjük tojássárgával.

Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.

...

Szólj hozzá