Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kerényi Miklós Gábor: “Én úgy éltem meg, hogy segíteni próbálok”

Nyugdíjazásom én kértem, ezért engem kirúgni nem lehet – mondta a hvg.hu kérdésére Kerényi Miklós Gábor, miután kedd délelőtt az Operettszínház bejelentette: azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól a KERÓ művésznéven ismert rendezőt, az intézmény eddigi művészeti igazgatóját. Kerényi állítja, hogy az ellene felhozott esetek egy olyan oktatási folyamat játékos részei voltak, amelyek kölcsönösségen alapultak, és nem volt szexuális töltetük. A rendező azt mondja, egész egyénisége szabálytalan, de a történetek mögött nem volt valódi zaklatás, abuzálás, szexuális erőszak. 

Kerényi Miklós Gábor: "Én úgy éltem meg, hogy segíteni próbálok"
Kerényi Miklós Gábor: "Én úgy éltem meg, hogy segíteni próbálok" Kép: © MTI / Kallos Bea

Kerényi a hvg.hu kérdésére, miszerint: “a főigazgató döntését, ön nem teheti be többé a lábát az Operettszínházba, ezt tudomásul veszi?” Kerényi azt válaszolta, hogy “Én nem gondolom, hogy ez örökre szól. Most van egy helyzet, amelyben egy vizsgálatot le kell folytatni, és ha ez a helyzet tisztázódik, akkor újraértékelődik minden.”

A kérdésre, hogy “Azt elismeri, amit Maros Ákos állít? A fenekelést, a vetkőzésre utasítást?” Kerényi hosszabban válaszolt: “A történet, amit Maros úr elmond, az 23 éve volt. Van alapja, mégsem az történt, amit állít. Nem úgy zajlott. Ami nagyon fontos, hogy az eset közös megegyezés alapján történt, ezt ő is elismeri. Maros úrnak bármikor jogában állt a helyzetet megszakítani, amit meg is tett. És nagyon fontos, hogy ennek semmilyen szexuális töltete nem volt. Ebben is azonosan emlékezünk. Ezután két évvel én dolgoztam vele újra, és még később is. Nagyon jó viszonyunk volt. Egy tehetséges, ügyes, kicsit link táncosak gondoltam. Ez egy nagyon bonyolult história, amiről 23 év után beszélni nagyon nehéz. Én nagyon sokat tanítottam az elmúlt 23 évben, az egyetemen kívül számos rendezőt neveltem fel, olyanokat, akik a zenés műfajnak mostanában a legjobbjai. Nem tagadhatja le Kovalik Balázs vagy Szabó Máté, hogy az én növendékem. Megközelítőleg sem tud senki ilyen oktatói sikereket felmutatni. Rengeteg színésszel dolgoztam…”

További kérdések és válaszok

hvg.hu: Értjük az érdemeit, de a vádak súlyosak ön ellen. A sajtóban egy 13 éves áldozatról is beszélt már egy megszólaló.

K.M.G.: Ezek mesék. Az életem során rengeteg mindent tettem, amelyek egy lépésre vannak a megengedhetőtől innen. A művészi szabadsággal éltem a tehetségek fejlesztése érdekében. Azt sajnálom, ha ezekre valaki torzítva emlékszik.

hvg.hu: Előfordult valóban a vállfás fenekelés? Még egyszer kérdezzük: a vetkőztetésre utasítás?

K.M.G.: Ezt nem tudom megmondani. Ha valaki torzítva emlékezik, a történteket úgy adja elő, ahogy azok nem zajlottak, és a körülményeket kihagyja, akkor kiragadja azt két ember közös cselekedetéből. Még egyszer elmondom: bocsánatot kérek attól, aki úgy érzi, benne lelki sérülést okoztam. Én azt hiszem, hogy ilyet soha sem tettem. A megszólaló úr sem mondja, hogy az esemény számára pillanatnyi lelki gyötrődést is okozott volna.

K.M.G.: Az Operettszínház ez egy nemzeti intézmény. Lőrinczy főigazgató úr pedig a nemzeti intézmény érdekeit így akarja védeni. Ez a dolga, nem minősítem. Mindenesetre alaposabban megbeszélhette volna velem. Én az Operettszínházat akartam mentesíteni a történet súlya alól, ezért vonultam azonnal nyugdíjba, és függesztettem fel művészeti vezetői állásomat.

hvg.hu: Nem azonnal ment nyugdíjba, napok óta pletykáltak önről, mire bejelentette, hogy nyugdíjba vonul. Mi változott azokban a napokban?

K.M.G.: Abban bíztam, hogy magától kiderül, hogy ezek mögött a történetek mögött nem volt valódi zaklatás, abuzálás, szexuális erőszak. Kalmár Péter a levelének 80 százalékában a művészi munkámat kritizálta, a 17 éves színházigazgatói tevékenységem ellen szerintem nem sok panasza lehet a magyar közönségnek. Egy intézményt vittem a csúcsra. Láttam, hogy a vádak nagyon felzaklatják a színházat, és mikor úgy éreztem, nem tudom máshogy segíteni őket, úgy döntöttem, nyugdíjba vonulok. Ennél tisztességesebb dolgot nem nagyon tudok mondani.

hvg.hu: Van sejtése arról, hogy miért történik most mindez önnel?

K.M.G.: 17 évvel ezelőtt megnyertem az Operettszínházi pályázatot olyanokkal szemben, akik – a társaságukkal együtt – azóta sem bocsátották meg ezt. Minden harmadik évben indul valamilyen támadás ellenem. Ezzel a dologgal most támadnak először, de millió mással támadtak már korábban. Rendszeresen ki akartak nyírni, ez azért nem sikerült, mert a színház eredményei megvédtek, és az, hány színészt és rendezőt neveltem ki.

A teljes interjút ide kattintva éri el

Szólj hozzá