Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A kerítés bűncselekmény (Btk 200. §)

Több, mint egy éve a politikai csatározások központi témája és egyúttal a társadalom két egymásnak feszülő részre osztásához is sikeresen hozzájárul a kérdés, hogy kell-e nekünk kerítés, vagy nem kell.

A kerítés bűncselekmény (Btk 200. §)
fotó: 24.hu

Mindenki ért hozzá,

mindenkinek van önálló (többnyire az általa tisztelt politikustól átvett) megingathatatlan véleménye, és ha már van, hazafias kötelességének érzi, hogy igazáról meggyőzze azokat, akik nem úgy gondolják, mint ő.

A próbálkozást természetesen eleve kudarcra ítéli az, hogy a vita mindkét résztvevője egyformán elszánt a végsőkig küzdeni, és erkölcsi hullának érezné magát, ha enged. Az ezerszer megismételt érveknek és ellenérveknek már rég nincs jelentősége, hiszen mindegyik fél csak a saját hangját hallja, és a fülében a hallójáratok automatikusan lezáródnak, ha a másik beszél, és csupán azt figyeli, hogy mikor vesz a másik levegőt, hogy megint ő ragadhassa magához a szót.

A kudarcot megalázó és kellemetlen tudomásul venni, ezért – mivel a vitapartner meggyőzése reménytelen – célszerű megoldásnak kínálkozik az elmeállapotát és/vagy a tisztességét kétségbe vonni.

Az össznépi (pontosabban felenép kontra felenépi) őrületből én sem maradhatok ki – honfitársaimhoz hasonlóan nekem is van (természetesen saját és külön bejáratú) véleményem.

Remélem, hogy sem a kerítéspártiak, sem a kerítésellenesek nem fognak megkövezni érte – bár lehet, hogy vállvetve mindketten -, szerintem ugyanis a helyes válasz: IS. Hogy miért? – attól függ, honnan nézzük.

Megpróbálom röviden összefoglalni:

A kerítés felépítésének meghirdetett célja, hogy megóvja Magyarországot a menekülők (gyengébbek kedvéért: a migráncsok) tömeges beáramlásától, mivel – szó szerinti idézet Orbán Viktortól –

„Magyarország nem bevándorló ország, és nem is kíván azzá lenni”.

Ezzel – legalább is bízom benne – mindenki egyetért. A kérdés, hogy szükség van-e ehhez kerítésre?

Szerintem nincs, mert a kormány bölcs politikája ezt már megoldotta, amikor az országban sikeresen olyan állapotokat teremtett, hogy itt normális migráncsban fel sem merül a távlati letelepedés gondolata. Eszerint a kerítés felesleges pénzkidobás, (helyette jobb lett volna lélegeztető gépeket venni – ellenzéki szöveg).

Vagy mégsem?

Bizony nem. A kerítés felépítésének két pozitív hozadéka is van. Az egyik a tévében, interneten, újságokban folyamatosan feltűnő látvány, ami a maga méretes és csillogó fizikai valóságával a csupán írott szöveget tartalmazó óriásplakátoknál sokkal hatékonyabban sugallja egyrészt a fenyegető (valójában nem létező) veszélyt, másrészt azt, hogy a kormány azonnal cselekszik, és megvéd bennünket, kerül, amibe kerül – és ezzel elérkeztünk a másik pozitív hozadékhoz.

Amikor hétköznapi dolgokról van szó, az ember mérlegel, hogy mire mennyit költsön, mihez hol mennyiért juthat hozzá, de ha az ország biztonsága és jövője a tét, akkor nem számít a költség, csak az a fontos, hogy gyors és megbízható legyen a megoldás – itt az óriási üzleti lehetőség, és hazaáruló az, aki a pénzt számolgatja, amikor veszélyben a hon.

Szólj hozzá