Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Késni fog a Brexit hivatalos startja, az Unió nem örül

A hivatalos Brexit-tárgyalások megindulása késni fog. Sokan úgy vélik, hogy Theresa May és a konzervatívok katasztrofális választási eredménye által okozott politikai bizonytalanság miatt.

Késni fog a Brexit hivatalos startja, az Unió nem örül 1
A képen Michel Barnier (Kép: The Telegraph)

Az EU vezető tárgyalója, Michel Barnier

a héten találkozott Oliver Robbins-szal, a David Davis által vezetett Brexit Minisztérium második emberével, de a két politikus nem tudott megállapodásra jutni a tárgyalások kezdetének időpontjáról.

Theresa May, brit miniszterelnök keddi franciaországi látogatása sem véletlenül volt a hét elejére időzítve. May azt remélte a párizsi találkozótól, hogy Emmanuel Macron, az új francia elnök a britek szövetségesévé válik a Brexit-tárgyalások hivatalos elindulása előtt. A találkozót hetekkel a választások előtt tervezték meg, mielőtt a konzervatívok elvesztették többségüket a parlamentben. A fő téma eredetileg a terrorizmus elleni küzdelem lett volna a közelmúltbeli londoni támadások apropóján. Theresa May és Emmanuel Macron közös intézkedési tervet kíván kidolgozni és alkalmazni az olyan közösségi médiavállalatokkal szemben, mint például a Facebook, a Twitter és a Google, hogy megakadályozzák a szélsőséges tartalmak terjesztését ezeken a web helyeken.

A június 8-i brit általános választási eredmény viszont kicsit kibővítette ennek a találkozónak a célját. Theresa May az ülésen hidat kívánt építeni a britek és franciák között még a Brexit-tárgyalások előtt.  Macron úr elődje, Francois Hollande ugyanis azzal fenyegette a brit kormányt, hogy “megbünteti” az Egyesült Királyságot. May attól tart, hogy miután a konzervatívok kisebbségben kormányoznak, a franciákat ez a helyzet megerősíti abban, hogy az Egyesült Királysággal szembeni kemény fellépést pártolják.

A Brexit tárgyalásoknak hétfőn kellene megkezdődniük,

de David Davis a britek Európai Unióból való kilépési folyamatáért felelős államtitkár elmondta, hogy valószínűleg később kerül sor a tárgyalások megindulására, de még a jövő hét folyamán. A késedelem oka, hogy Theresa Maynek közzé kell tennie a királynő beszédét. Ebben fogalmazza meg  jogalkotási programját, mielőtt elkezdi a Brexit-tárgyalásokat.

Az EU azonban arra hívta fel a brit kormány figyelmét, hogy Michel Barnier-nek egy évig tarthat egy új tárgyalási mandátum megfogalmazása. A kezdő dátuma csúszása a tárgyalási terv átütemezését is jelenti. Egy ilyen hosszú késleltetés szinte lehetetlenné tenné a tárgyalások befejezését a kétéves tárgyalások végéig.

Barnier sürgette Nagy-Britanniát, hogy „ne vesztegesse az időt”, és bármikor asztalhoz kell tudniuk ülni, ami a Brexit tárgyalásokat illeti. Barnier nem leplezte elégedetlenségét: majdnem három hónap telt el azóta, hogy Theresa May aktiválta az 50. cikkelyt és azt nyilatkozta a Financial Times-nak: “Aggodalomra ad okot az idő múlása, gyorsabban halad, mint azt bárki gondolná, mert az általunk kezelt ügyek rendkívül bonyolultak.”- idézte Barnier Theresa May szavait. Majd hozzátette: „Nem tudok magammal tárgyalni.”

Barnier még elmondta, hogy az EU a tárgyalásokat nem a „bosszú szellemben”, hanem “illúziók és naivitás nélkül” közelíti meg. Azt mondta, hogy 2018 novemberéig szeretné befejezni a tárgyalásokat, hogy időt hagyjanak a megállapodások ratifikálására a brit és az európai parlamentekben. Emellett, hogy megfeleljenek a 2019. márciusi kilépési időpont ütemtervének, ami most a csúszással veszélybe kerülhet.

Szólj hozzá