Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Két brit férfi is gyermeket szült a nemi átalakító műtétje előtt

Két brit férfi -egykor nő- lett az első az Egyesült Királyságban, aki szült, mielőtt hormonkezelések és nemi átalakító műtét során megváltoztatták a nemüket.

Két brit férfi is gyermeket szült a nem-átalakító műtétje előtt
A képen Hayden Cross, karján kislányával (Kép: IBTimes India)

„Technikailag” még nőként szültek

Hayden Cross, 21 éves és Scott Parker 23 éves, mindketten nőnek születettek, de úgy döntöttek, hogy megváltoztatják nemüket és férfiként élnek tovább. Ám a két brit férfi a  műtét előtt, gyermeknek adtott életet, hiszen ez a nemi átalakító műtét után már lehetetlenné válik.

Áprilisban Scott Parker megszülte Sara nevű kislányát, aki tavaly augusztusban egy egyéjszakás kaland után született meg. A múlt hónapban pedig Hayden Cross is kislánynak adott életet. Trinity-Leigh  császármetszéssel született, miután Hayden a Facebook-on keresztül szerzett spermadonort, és megtermékenyítette magát. A két férfi most a lehető leggyorsabban kíván visszatérni a nemi átalakító műtéthez – számolt be a The Telegraph.

Valójában nem anyává akartak válni, hanem lehetőséget kapni az apaságra

Hayden Cross eredeti keresztneve Paige, de legálisan több mint három éve férfiként él. Férfi hormonokat szedett, amelyek arcszőrzetet és mély hangot adtak neki. Az átalakítást megelőzően kérte az állami egészségügyi szolgálatot (NHS-t), hogy lefagyaszthassa a petesejtjeit, abban a reményben, hogy a későbbiekben gyermekei lehessenek. De az egészségügyi szolgálat visszautasította.

“Szembesültem azzal a kilátással, hogy bár fizikailag férfivá válhatok, nem lehetek apa” – mondta a The Sun-nak. “Megtaláltam az adományozót az interneten, a Facebook-on, egy csoportban. Szeretném leszögezni, hogy nem kellett fizetnem. A férfi eljött a házamba, átadta nekem a spermiumot egy edényben, és fecskendőn keresztül bejuttattam. Két héttel a spermium behelyezése után terhes voltam. Boldog voltam, de tudtam, hogy visszaveti az átalakulásomat. Nagyon nőies dolog, hogy egy magzatot hordoz az ember, és ellenkezik mindazzal, amit a testemben érzek” – mesélte Hayden(Paige) Cross. Azt mondta, hogy nem ismeri a biológiai apának a nevét.

Scott Parker hét héttel Hayden Cross előtt szült. Két éve férfiként élt, de a nemi átalakulás folyamatát Ő is leállította, hogy Sara-nak életet adhasson.

A születés óta Parker élete újra a régi kerékvágásba került, és folytatja az átalakulást. Azt tervezi, hogy következő lépésként eltávolíttatja a melleit. Az adófizetők által finanszírozott folyamat átlagosan 29 000 fontba kerül. A Mail vasárnapi interjújában Parker elmondta: “csodálatos, ahogy változik a hozzáállás, és az olyan emberek, mint én, szülői szerepbe kerülhetnek. Nagyon örülök Hayden Cross-nak is. “

Hivatalos iratokban a gyermekük anyjaként szerepelhetnek

Parker egy olyan partnerrel él, aki szintén nőneműnek született, majd átesett számos átalakító műtéten, hogy férfivá válhasson. Abban reménykedik, hogy kislánya, Sara szülőjévé válhat jogilag is. A pár azt mondta, hogy a biológiai apja nem akar részt venni a baba életében. Parker kérte, hogy ő legyen a Sara születési anyakönyvi kivonatában “apaként”megnevezve, de a tisztviselők azt mondták neki, hogy nemi átalakítóműtét ide nemi átalakító műtét oda,  csak Sara édesanyjaként szerepelhet az iratban. Scott Parker októberben tesztoszteron-injekciót kap, amely visszafordíthatatlan fizikai változásokat indít majd el.

Amikor arról kérdezték, hogy mit fog elmondani a lányának születéséről, amikor elég idős lesz ahhoz, hogy megértse, Mr. Parker azt mondta: “megmondom neki, hogy pontosan ugyanúgy születtem, mint te, de fiú vagyok. Egy lány vagyok, aki felnőve nagyfiúvá vált. Azt akarom, hogy a társadalom jobban megértse ezt. Valamivel jobban, mint most. Hogy amikor felnő, normálisabb legyen számára azt mondani:” Igen, az apám volt, Ő szült meg. ”

A a két brit férfi előtt  az  első „férfi”, Thomas Beatie volt Arizona-ból, aki gyermeket szült még nőként 2007-ben. Szintén nőnek született, és a nemi-átalakítás előtt, három gyermeknek adott életet spermadonor segítségével.

Szólj hozzá