Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A kettős állampolgár nem lehet tűzoltó Szerbiában?

A DélHír  portál szerint  a szerbiai Belügyminisztérium pályázatot írt ki, összesen 100 tűzoltói munkahely betöltésére. Azonban a pályázati feltételek között negyedik pontként az szerepel, hogy a jelentkező nem lehet kettős állampolgár.

A kettős állampolgár nem lehet tűzoltó Szerbiában?

A Délvidéken jelenleg mintegy 200 ezres magyar közösség él

és valamivel több mint 100 ezer szerbiai polgár szerezte meg, csak az utóbbi években a magyar állampolgárságot, őket most teljes egészében kizárják a jelentkezésből.

Délvidéket is érinti a pályázat, olyan többségében magyarlakta településekről várnak jelentkezőket, mint amilyen Zenta, Ada, Bácskossuthfalva, Kishegyes vagy épp Magyarkanizsa. Ezen településeken a kettős állampolgárok száma is jelentős arányú, így a magyar lakosságra nézve kiemelten diszkriminatív a jelentkezési felhívás.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője  még tavaly januárban is arról beszélt a rendőrségről, közrendről, a közterületen való gyülekezésről szóló törvény vitája után, hogy a kettős állampolgárság nem lehet akadály a jövőben. Kiderült ez nem igaz. A belügyminisztérium továbbra is kizáró oknak tekinti a kettős állampolgárságot.

A portál szerint nem tudni, hogy a VMSZ  szándékosan hazudott-e a szavazóinak, vagy pedig csak a koalíciós partnerei csúnyán átvágták őket a palánkon. Amennyiben ez utóbbi az igaz, akkor kérdés, hogy vajon mit fognak tenni ezután, egyáltalán mernek-e lépéseket foganatosítani? Mint ahogy az is kérdéses, hogy az anyaországi Külügyminisztérium kíván-e reagálni vagy lépéseket tenni, miután Szerbia közel százezer állampolgárát diszkriminálják a magyarsága és a magyar állampolgársága miatt, vajon kiáll-e értünk és a jogainkért a magyar külügy?

A legutóbbi szerbiai elnökválasztáson

Orbán Viktor személyesen kampányolt a megválasztott elnök mellett. Szijjártó Péter pedig arról beszélt, hogy a vajdasági magyarok számára biztosított jogok és lehetőségek elérik az európai standardokat.

A látszat nem ez. Vajon a Soros és a CEU ügyben oly harcias magyar kormány mit lép a Szerbiában élő magyarok érdekében. Az érintettek nem szép szóvirágokat, tetteket várnak.

Szólj hozzá