Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Sortűz Szegeden – hivatalosan is kezdetét vette a Mátyás király emlékév

A szegedi Dómban tartott ünnepi szentmisével hivatalosan is kezdetét vette a Mátyás király emlékév. 560 évvel ezelőtt, 1458. január 12-én egyeztek meg a korabeli Magyar Királyság legjelentősebb főúri családjai, hogy nem idegen dinasztiából hívnak új királyt az ország élére, hanem Hunyadi János fiát, Mátyást választják meg uralkodónak. Az emlékév keretében változatos programokat szerveznek az ország különböző helyszínein és a határon túl is.

Sortűz Szegeden - hivatalosan is kezdetét vette a Mátyás király emlékév
Az emlékév eseményeinek szervezése még az előző évben megkezdődött (forrás: youtube)

...

A Mátyás-emlékév előkészítése

2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság. Az emlékév megszervezését Potápi Árpád János 2017 decemberében a budai Várkert Bazárban jelentette be. A nemzetpolitikai államtitkár szerint az emlékévet indokolja Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója és legfőképpen az, hogy Mátyás király erőskezű, jelentős uralkodóként vonult be a magyar történelembe, aki uralkodása alatt megerősítette a Magyar Királyságot, és felismerte, hogy csak úgy lehet megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését, ha az állama szilárd. A szervezők elmondása szerint az eseménysorozat aktualitását ezen kívül az adja még, hogy 2018-ban Mátyás király születésének 575. évfordulója is lesz. Az emlékév lebonyolításával Csibi Krisztinát, a Magyarság Háza igazgatóját bízták meg. Gaal Gergely parlamenti képviselőt, aki az emlékévet javasolta, Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét és Gergely Balázst, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökét pedig jelölték a programot kidolgozó tanácsadó testületbe. A fiataloknak is szerveznek programokat a Mátyás király emlékévben – mondta el Csibi Krisztina, az előkészítéssel megbízott Magyarság Házának igazgatója a Híradónak adott interjújában.

Az emlékév ünnepélyes megnyitása

A Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök által celebrált szentmisét követően Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár az MTI-nek elmondta: 560 évvel ezelőtt, 1458. január 12-én egyeztek meg a korabeli Magyar Királyság legjelentősebb főúri családjai, hogy nem idegen dinasztiából hívnak új királyt az ország élére, hanem Hunyadi János fiát, Mátyást választják meg uralkodónak.

Mátyás alakja a mai napig összekovácsolja a magyarságot, nevéhez számos monda, legenda és mese fűződik – hangsúlyozta a politikus. Hozzáfűzte: az emlékév fontos célkitűzése a gyermekek bevonása az ünneplésbe például tanulmányi versenyek indításával. Emellett különös hangsúlyt fektetnek programok szervezésére a Mátyás király életéhez szorosan kötődő helyszíneken, többek között szülővárosában, Kolozsváron, Budapesten és Székesfehérváron. Potápi Árpád János rámutatott: Mátyás király alakja alkalmas a magyarok mellett Közép-Európa más népeinek megszólítására is.

Sortűz Szegeden - hivatalosan is kezdetét vette a Mátyás király emlékév
Az emlékév megrendezését 2017-ben Potápi Árpád államtitkár jelentette be (forrás: Youtube)
Sortűz Szegeden - hivatalosan is kezdetét vette a Mátyás király emlékév
Az ünnepélyes megnyitó (forrás: youtube)

Mátyás, a király

Amint azt az államtitkár is kiemelte, Mátyás történelmi nagysága abban áll, hogy felismerte, csak egyedül a magyarok nem képesek megállítani az oszmán terjeszkedést, ehhez közép-európai összefogásra van szükség. Ezt az egységet próbálta összekovácsolni úgy, hogy a vezető szerepet a magyaroknak szánta – hangsúlyozta az államtitkár.

Szeged – az emlékév hivatalos megnyitásának helyszíne

Január 12-én, pénteken tartották a rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját. Péntek reggel 9 órától a Dóm téren Mátyás-korabeli jelmezeket, bútorokat, használati tárgyak mutattak be, és reneszánsz együttesek is zenéltek. 11 órától szentmisét celebráltak a fogadalmi templomban.

Változatos programok, változatos helyszínek

Január 20. és 24. között jótékonysági reneszánsz bált, ételkostólót és forgatagot rendeznek a Várkert Bazárban; február 23-án a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében az erdélyi városban ünneplik Mátyás születésének 575. évfordulóját; március 29-én Székesfehérváron koronázási misét tartanak – emelte ki az emlékév programjairól szólva Potápi Árpád János. Hozzátette: Mátyás halálának évfordulójáról áprilisban Bécsben emlékeznek meg, májusban pedig Prágában ünneplik meg, hogy Mátyást cseh királynak is megválasztották.

Szintén Mátyás király lesz a központi témája augusztusban Erdély legnagyobb kulturális rendezvényének, a Kolozsvári Magyar Napoknak is. Kolozsvár egyébként 26 éve szervez programokat Mátyás király születésnapjának megünneplésére.

Az emlékév során mintegy 150 különböző program közül választhatnak az érdeklődők. A programsorozat tervezetét ITT olvashatják. A nyilvánosságra hozott lista alapján minden korosztály talál számára érdekes programot, de ahogy az államtitkár is hangsúlyozta nyilatkozataiban, elsősorban a gyermekeket és a fiatalokat szeretnék a programokba bevonni.

Sortűz Szegeden - hivatalosan is kezdetét vette a Mátyás király emlékév
Az emlékévet a szegedi Dómban nyitották meg ünnepélyes keretek között (forrás. youtube)

Szólj hozzá