Zárójel
Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a választási kampány Katalóniában
Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a választási kampány Katalóniában / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a választási kampány Katalóniában

Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a december 21-i parlamenti választásokat megelőző hivatalos kampány Katalóniában kedden.

...

Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a választási kampány Katalóniában
Több elnökjelölt távollétében kezdődött meg a választási kampány Katalóniában / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Megkezdődött a választási kampány Katalóniában

A függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) hajnalig tartó kampánynyitó rendezvényén üresen hagyták azon tagjaik székét, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak a katalán függetlenségi népszavazás illegális megrendezése, és a katalán függetlenség október 27-i parlamenti kinyilvánítása miatt. Köztük van Oriol Junqueras listavezető is.

“Oriol Junqueras továbbra is börtönben van, mert félnek tőle. Mert ő az igazság és a remény szimbóluma. Mert tudják, hogy számunkra ő a legjobb jelölt a katalán köztársaság előmozdításához” – hangsúlyozta beszédében Marta Rovira, a párt főtitkára a Vicben tartott rendezvényen.

Felszólalt Carles Mundó volt katalán igazságügyi tanácsos is, akit hétfőn kora este helyeztek óvadék ellenében szabadlábra. “Meg kell nyernünk ezt a választást kétségbevonhatatlanul, hogy megmutassuk az egész világnak: a katalán nép sosem adja fel a szabadság ügyének védelmét” – mondta.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök Brüsszelből küldött videoüzenetét vetítették le pártja, az Együtt Katalóniáért (Junst pel Catalunya) barcelonai kampánynyitóján. Ezen arról beszélt, hogy a december 21-i választás az október 1-jei függetlenségi népszavazás második fordulójának tekinthető, és arra kért mindenkit, ne felejtse el, mi is történt azon a napon. “Nemzet” és “alávetettség” között kell választani – jelentette ki.

Itt a lehetőség lerombolni a függetlenségi mozgalom által épített falat – érvelt kampánynyitó beszédében Inés Arrimadas, az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középutas párt elnökjelöltje Barcelonában.

A legutóbbi, hétfőn közzétett közvélemény-kutatás ezt a pártot hozta ki a választások lehetséges győzteseként.

Arrimadas szerint a választások lehetőséget adnak arra, hogy Katalónia visszakapja az autonómiát és az intézményeket, amelyeket Junqueras és Puigdemont veszélybe sodort. Ehhez azonban “elengedhetetlen, hogy a csendes többség tömegesen jelenjen meg a szavazóurnáknál”, és azt mondja, hogy elég – hangsúlyozta.

Katalán Szocialista Párt…

A Katalán Szocialista Párt (PSC) l’Hospitalet de Llobregatban tartott rendezvényén Miquel Iceta listavezető arról beszélt, hogy ez nem a megosztottság pillanata, hanem a párbeszédé, a hidaké és nem az árkoké, valamint ők azok, akik képesek megteremteni a megbékélést.

“Nálunk a kulcs a helyzet feloldására” – fogalmazott Xavier Domenech, a baloldali Katalónia közösen (Catalunya en Comú) nevű párt elnökjelöltje szintén a Barcelona melletti l’Hospitalet de Llobregatban rendezet kampánynyitó eseményen. Mint mondta, ideje “megfoltozni” Katalóniát, mert a harmónia régen szétszakadt, és az emberek közös felelőssége azt megjavítani.

A baloldali párt nem tagja sem a függetlenségi, sem az azzal szemben létrejött másik nagy katalán politikai blokknak. Több közvélemény-kutatás szerint is a mérleg nyelve lehet, ha a választásokon a két nagy erő egyike sem szerez kormányzóképes többséget.

Carles Riera, a katalán függetlenségi és baloldali Népi Egység (CUP) nevű párt listavezetője a most kezdődő kampányt az elnyomás elleni küzdelemként definiálta a barcelonai nyitóünnepségen, amelyen továbbra is a Spanyolországtól való elszakadás mellett foglaltak állást a résztvevők.

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán elnökjelöltje a barcelonai kampánynyitón azt hangsúlyozta: garantálja a jövőt, az együttélést, és Spanyolország egységét az, aki rájuk szavaz.

A Néppárt a spanyol társadalomkutató központ (CIS) hétfői közvélemény-kutatása szerint,

a PP a pártok közül az utolsó helyen juthat be a katalán törvényhozásba a választásokon. A hivatalos választási kampány december 19-ig tart, a jogszabályok szerint arra a pártok egyenként legfeljebb 3,9 millió eurót (1,2 milliárd forint)költhetnek. A pártok által korábban kiadott tájékoztatás szerint összesen 10,1 millió euróba (3,1 milliárd) kerül majd nekik a kampány.

Támogasson minket - segítse a munkánkat

Zárójel – A szókimondó, hiteles, színes, naprakész oldal. Hiszünk a sok kicsi sokra megy elvben, így minden apró adomány is előrébb visz minket az utunkon.




Szólj hozzá

Játék

Jelenleg nincs elérhető játék. Nézzen vissza később.