Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kié lesz Macron feneke?

Az elmúlt hetekben az Európai Unió két nagyasszonya is megkörnyékezte Emmanuel Macron, francia elnököt. Más-más célból ugyan, de Angela Merkel, német kancellár és Theresa May, brit miniszterelnök is találkozott a francia államfővel. Sok mindenről volt szó a tárgyalásokon, a közös pont a Brexit volt. A dolog érdekessége, hogy Macron két tűz közé került, mert mindkét politikusnő támogatást remél Brexit ügyben a franciáktól. Ám az érdekeik merően ellentétesek.

Kié lesz Macron feneke
Emmanuel Macron és Angela Merkel (Kép: Slate)

Találkozójuk során Angela Merkel gratulált a francia elnöknek

a “reformokért történő erős kiállásáért”. A német kancellár annak a reményének adott hangot, hogy egy mélyebb EU-integrációs politika veszi kezdetét. Közös, francia-német munkacsoport alakul, amely javaslatokat fogalmaz meg a közeljövőben az euró-zóna szorosabb együttműködésére. A két vezető megállapodott, hogy ütemtervet készít az EU nagyobb integrációjának érdekében, ami a tagországokra nézve is szerződésváltozásokhoz vezethet. Ezt korábban mindig igyekeztek elkerülni.

Az EU és az euró-zóna két legnagyobb gazdaságának újbóli fellendítésére irányuló közös törekvés megállíthatatlan lendületet teremthetne az ambiciózus reformok számára. Ez viszont keményebb Brexit tárgyalásokat is eredményezhet a briteknek.

A francia és a német vezetők szeretnék fenntartani a menetrendet Nagy-Britannia EU-ból való kilépését illetően, tisztázva, hogy alakítsák ki a Brexit után az Unió jövőjét. Macron egy közös euró-övezeti költségvetésre vonatkozó javaslatot dolgozott ki. A német parlament és a pénzügyminiszter kezdetben aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Berlin kénytelen lenne a reformok következtében többet befizetni az EU-kasszába. Később Angela Merkel azt mondta, hogy kormánya készen áll Macron javaslatainak megvitatására, de a német médiában tagadta a reformok támogatását. A terv ugyanis az lenne, hogy az euró-övezet országainak nemzeti adósságait közös euró-zóna adóssággá tennék. Azaz az egyes tagországok adósságai közös adóssággá válnának. Németország helyettes pénzügyminisztere, Jens Spahn azt nyilatkozta, hogy Berlin nyitott a reformokra, feltéve, hogy egyértelműen meghatározzák a szerepeket és a felelősségeket.

Kié lesz Macron feneke 1
Theresa May és Emmanuel Macron a párizsi találkozón (Kép: The Sun)

A May-Macron találkozón

a fentiek tükrében nagyon érdekes együttműködési terveket helyeztek kilátásba a héten. A két államfő, tárgyalásokat folytatott a terrorizmus elleni küzdelemről. Kijelentették, hogy egyetértettek a francia elnök által “nagyon konkrét cselekvési tervnek” nevezett programban. Beleértve ebbe azokat a lépéseket is, amelyek célja, hogy a közösségi média megfékezze a terrorista propaganda terjedését az interneten.  May elmondta: “az Egyesült Királyság és Franciaország együtt fog működni, hogy ösztönözzék a vállalatokat, hogy tegyenek többet e kérdésben. Tartsák szem előtt a társadalmi felelősségüket, és ily módon tegyenek erőfeszítéseket a káros tartalmak hálózatukról való eltávolítására. Közös brit-francia kampányt indítunk annak biztosítására, hogy az internet ne legyen biztonságosan használható színtér terroristák és bűnözők számára. ”

A brit miniszterelnök elmondta, hogy a választást követően “az Egyesült Királyságban a cél egység megteremtése, amelyet a kormány el is fog érni. A kereskedelemben szoros és különleges partnerséget akarunk egy erős Európai Unióval, de védelmet és biztonságot is az országunk számára. Mindkét fél akaratának figyelembevételével kívánunk megállapodást kötni, az Egyesült Királyság és az EU 27 érdekében egyaránt. ” May biztosítani akarta Macron-t afelől, hogy mint miniszterelnök uralja a kisebbségi kormányzásból adódó bizonytalan belpolitikai helyzetet. May elutasította John Major kritikáját, hogy Észak-Írországban veszélyezteti a békét a Demokratikus Unionista Párttal kötött megállapodással. “A Belfast-megállapodás iránti elkötelezettségünkben továbbra is kitartóak maradunk” – mondta. “Az észak-írországi végrehajtó testületben zajlik vita, összpontosításunk teljes mértékű. A DUP-vel folytatott tárgyalások során támogatni akarjuk a stabilitást, ami fontos a Brexit-tárgyalások előtt.  Hozzátette: “jelenleg produktív megbeszéléseket folytatunk a Demokratikus Unionista Párttal , ezzel biztosítva azt a stabilitást az Egyesült Királyság kormányának, amelyre  szerintem most szüksége van. ”

Macron erre reagálva a következőket mondta: “Európa szempontjából, mindaddig, amíg a tárgyalások még nem értek véget, lehetőség van az események megváltoztatására”. De hozzátette: “A tárgyalások folytatása során egyre nehezebb lesz visszafelé venni irányt.” Az ajtó még nyitva áll, hogy Nagy-Britannia bennmaradjon az EU-ban – hangsúlyozta Emmanuel Macron. A francia elnökkel folytatott közös sajtótájékoztatón, May nem nyilatkozott arról, hogy lágyítja-e Brexit álláspontját. Azt mondta, hogy a tárgyalások “a jövő héten megkezdődnek”.

Bennfentesek úgy vélik,

hogy Theresa May nem fog kompromisszumot kötni a Brexit politikáját illetően. Annak ellenére sem, hogy egyre növekvő igény mutatkozik a múlt heti választási eredmény nyomán a „lágyításra” már a saját pártján belül is. A jelek szerint a brit miniszterelnöknek még mindig eltökélt szándéka a hard Brexit magvalósítása. Azaz tartani fogja magát ahhoz, hogy Nagy-Britannia úgy is elhagyja az EU-t, hogy nem születik a felek között megállapodás. Makacsul ragaszkodik majd az egységes piac és a vámunió elhagyásához. Ugyanis ez lehetővé teszi az Egyesült Királyság számára, hogy szabad-kereskedelmi tárgyalásokat folytasson szerte a világon, és ellenőrizze a bevándorlást.

Emmanuel Macron most még ügyesen lavírozik a brit és német partnerek között. Hosszútávon azonban a németekkel és velük együtt, az Unióval való kézfogó lesz Macron-nak kifizetődőbb. Természetesen ez még nem zárja ki a britekkel való együttműködést védelmi kérdésekben és olyan közös problémák kezelésében, mint a terrorizmus. De az nagyon kétséges, hogy Macron bármilyen mértékben is a britek mellé fog állni a Brexit tárgyalások folyamán.

Szólj hozzá