Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kilóg a ló – nemcsak a lába

A magyarok és a hét vezér leghatalmasabbika egy hűs pénteki reggelen a Kossuth Rádióban felkészítette népét arra, hogy az Európai Unió csak nyűg a nyakunkon, nem kell a pénzük.

Kilóg a ló – nemcsak a lába
Kilóg a ló – nemcsak a lába

Ugyan az unió szinte semmibe nem szól bele, azt csinálunk, amit akarunk, de még ez is sok.

A vezér

  • megcáfolt néhány alapvető közgazdasági tézist, amit az egyetemeken makroökonómiából tanítanak;
  • valamint újra közölte: van élet az Unión kívül.

Ne tartsunk semmitől, mi is befizetünk egy csomó pénzt, sőt, a nyugat-európai nagyvállalatok a hasznot kiviszik innen.

Az unió a magyar emberek tehetségéből és szorgalmából él. Ráadásul: „a magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek”. (Alany-állítmány egyeztetése nélkül is megállja a helyét a vezérnél!) Néhányan azért tudjuk, hogy ő és oligarchái „a saját lábunkon állnak”.

Egyes közgazdászok azonban másképp vélik:

  1. az uniós pénzek és az EU nélkül az ország gazdasága ugyanúgy bezuhanna, mint a brit gazdaság a Brexit belengetése óta;
  2. ráadásul a magyar gazdaság sosem volt abban a helyzetben, mint a brit, tehát az is megtörténhet, hogy az egész ország egyszerűen összeomlik.

A nagyvezír próbálgatja, hogy kijön-e a matek legalább valameddig az oroszok és a kínaiak iszonyú drága, magas kamatú hiteléből.

Persze a munkaerőt is ők biztosítanák, mi csak tovább fizetnénk legalább száz évig. A magyar gazdaság olyan rugalmas, hogy uniós források nélkül is ragyogóan megvolnánk. „Akkor is lenne növekedés, akkor is sikeresek volnánk” – szögezte le, ha az unió ajtót mutatna nekünk. Az egész szövegnek ellentmond Matolcsy és a GKI nyilatkozata.

  • A GDP-ben mért gazdasági növekedésünk a harmadik negyedévben is érdemben gyengébb, mint a régiós versenytársainké, igazából csak a szlovákoké rosszabb az eddig megjelent adatok alapján.
  • A mi hiánymutatónk messze leginkább az EU-s pénzektől függ, ha küldik a támogatást, akkor fog csökkenni a hiányunk. A pénzforgalmi hiány ugyanis nagy részben az uniós támogatások megelőlegezése miatt már most nagyobb, mint az egész évre tervezett.

„Összefoglalva: ha kilépnénk az unióból, vagy annak lenne elege Orbán pimaszságaiból, az ország hamar a tönk szélére kerülne és az uniós pénzen felhizlalt fideszes oligarchák rendszere is igen hamar összeomlana.” 

...

Szólj hozzá