Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Királyi felségek találkozása Svédországban és Norvégiában

Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegné négy napos látogatáson vesz részt a két észak-európai országban, Svédországban és Norvégiában. A királyi felségekkel való találkozás célja elsősorban az országok közötti kapcsolatok erősítése.

Királyi felségek találkozása Svédországban és Norvégiában
Vilmos és Katalin a svéd koronahercegnő és férjének kíséretében járták be Stockholmot (forrás: facebook)

A hercegi pár első hivatalos látogatása

A Külügyminisztérium abban reménykedik, hogy ez a néhány napos látogatás biztosítja az üzenet egyértelműségét, hogy Nagy-Britannia még mindig része Európának, akkor is, ha az Unió elhagyására készül. A pár hétfőn érkezett Svédországba. Kedden a nap nagy részét Stockholmban töltötték. Az angol hercegi párt Viktória koronahercegnő, a svéd trón örököse és férje, Daniel herceg kísérték. Ellátogattak egy jégkorong pályára, ahol találkoztak helyi játékosokkal is és igyekeztek minél többet megtudni a svédek egyik kedvenc sportjáról. Katalin terhessége ellenére is bátran a jégre állt és férjével együtt több gólt is lőttek a svédek kapujába. Ezután együtt ebédeltek a svéd királyi párral és más prominens személyiségekkel. A közös ebéd elfogyasztása után meglátogatták a Nobel Múzeumot és Stockholm legrégebbi terét. A szerdai programban a Kariolinska Intézet meglátogatása szerepel, melynek fő tevékenységi köre a mentális egészség kutatása. Később pedig egy iskolát látogatnak meg, ahol lehetőségük lesz a gyerekekkel is találkozni. Szintén a szerdai program része egy angol divatról és tervezésről szóló kiállítás megnyitása egy svéd áruházban.

A látogatásnak egyértelmű politikai célja is van

A stockholmi út során a brit nagykövet 30 vendég számára rendez vacsorát. A külügyminiszter reményei szerint itt lehetőség lesz a miniszterelnökök, az üzleti vezetők és a diplomaták közötti konstruktív megbeszélésekre.

Királyi felségek találkozása Svédországban és Norvégiában
Stockholmban ellátogattak egy jégkorong pályára is (forrás: facebook)
Királyi felségek találkozása Svédországban és Norvégiában
A vendégek tiszteletére fogadást rendeztek (forrás: facebook)

A látogatás Norvégiában folytatódik tovább

A pár február 1-jén, csütörtökön Svédországból Oslóba repül, ahol a norvég királyi pár fogadja őket ebédre. Az ebéd után egy vállalkozók számára szervezett eseményre lesznek hivatalosak. Az angol hercegi pár szóvivőjének megfogalmazása szerint a herceg és a hercegné olyan technológiákat és kreatív vállalkozásokat vizsgálnak majd meg, melyek elsősorban az ő generációjuk irányításával működik.  A fiatal vállalkozókkal történő kapcsolattartás eddig is fontos szerepet játszott és a jövőben is kiemelt szerepet kap. A norvégiai program lezárásaként egy iskolát, illetve egy sí-múzeumot látogatnak majd meg.

A látogatás a fogadó országok számára is nagy jelentőséggel bír

Amikor a Kensington Palota bejelentette az angol hercegi pár látogatását, mindkét ország örömének adott hangot. A hercegi párnak ez az első ilyen hivatalos útja, ezért nagy érdeklődéssel figyelték az előkészületeket és várakozással tekintettek a látogatás elé. Mindemellett fontosnak tartják az érintett országok együttműködését.

Királyi felségek találkozása Svédországban és Norvégiában
A hercegi pár stockholmi városnézésen is részt vett (forrás: facebook)

...

Szólj hozzá