Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kolera fenyeget több, mint egy millió gyereket

A Save The Children nemzetközi gyermekvédő szervezet szerint több mint egy millió alultáplált gyerek él Jemen olyan területein, ahol nagy a kolera fertőzés veszélye.

Jemen olyan területein, ahol nagy a kolera fertőzés veszélye.
(Illusztráció: Orientalista blog)

Szörnyű adatok

A betegséget a Vibrio cholerae nevű baktérium okozza, mely szennyvízzel, és az ezekkel valamilyen úton érintkező, feldolgozatlan ételekkel kerül az emberi szervezetbe. A betegség leggyakrabban olyan fejlődő országokban jelenik meg, ahol nem kap elég hangsúlyt a megfelelő táplálkozás, tisztálkodás és közegészség. A kolera súlyos hasmenéssel, hányással, ezek következtében pedig kiszáradással jár, mely kíméletlen és gyors lefolyása miatt akár 2-3 óra alatt is végez áldozatával.

A szervezet legfrissebb adatai szerint több, mint 1 millió, öt évnél fiatalabb, alultáplált gyermek – köztük 200.000 súlyosan alultáplált – él Jemen olyan területein, ahol nagyon magas a fertőzésveszély. Az alultáplált gyermekek gyenge immunrendszere pedig legalább háromszorosára növeli annak a veszélyét, hogy belehaljanak a fertőzésbe.

Jemen a góc!

A Save The Children adatai alapján 2015 óta több, mint 400.000 ember fertőződött meg a baktériummal, ezek közül pedig 1900 halálos végkimenetelű volt. Az úja adatok szerint a fertőzöttek 44%-a 15 éven aluli, és a kolerában elhunytak 32%-a is ebből a korcsoportból kerül ki.

Az alapítvány 14 koleraközpontot működtet Jemenben, valamint 90 rehidratáló egységet és közel 160 tonna kolera kezelésére alkalmas gyógyszert szállított az országba.

A szervezet jemeni vezetője, Tamer Kirolos elmondta:

két évnyi fegyverkezés után a gyermekek brutális éhínség és betegség áldozatai lettek. Ez egyszerűen elfogadhatatlan. Csapatunk tagjai olyan csecsemőkön és kisgyermekeken segítenek, akik éheznek és kolerától szenvednek. Tragikus, hogy mindkét betegség kezelhető, ha rendelkezésre áll a legalapvetőbb egészségügyi ellátás. De a kórházak el lettek pusztítva, az egészségügyi dolgozók egy éve nem kapnak fizetést, és akadozik a gyógyszerek szállítása. Mi és sokan mások életeket mentünk ahol tudunk, azzal amink van – de sürgősen több segítségre van szükségünk. Nem hagyhatjuk, hogy az országban folyó konfliktusért gyermekek fizessenek az életükkel.

Mielőtt még bárki is legyintene, hogy Jemen mesze van, a kolera, nem migráns, nem zavarják a határok, de még a kerítések sem.

Szólj hozzá