Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Komáromi Zoltán: a Fidesz emberi életekkel packázik, mert az egészségügyre sajnálja a pénzt

Komáromi Zoltán háziorvos, egészségpolitikus. Tagja Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje tanácsadó csapatának. A szakemberrel a zsurpubi.hu készített interjút.

Komáromi úgy véli,  hogy az Orbán-kormány az egészségügyre semmiféle koncepciót nem akar kidolgozni, semmiféle jobbító programba nem hajlandóak belevágni. És főként nem kívánnak pénzt belerakni:

“A FIDESZ szakértői szerint az egészségügyben csak 8-10-12 év alatt lehetne nagyobb változást elérni, tehát az egészségügyi reformoknak rövidebb távon politikai haszna nincs. Csakhogy ez nem igaz! Annyi mindent lehetne tenni, amitől érezhetően és szinte azonnal javulna a helyzet. Ha az egészségügyi alapellátást, a fogorvosi ellátást, az otthoni szakápolást, a mentőszolgálatot, az orvosi ügyeleteket, illetve a gyermekorvosi és védőnői ellátást alulról építkezve, szakszerűen elkezdenénk rendbe tenni, ha az egyetemi képzést úgy alakítanánk át, hogy az összes szakorvos képes legyen minden olyan tevékenységet ellátni, ami az általános orvoslás fogalomkörébe tartozik, valamint ha az 1994-1995-ös szintre visszaépítenénk az egészségügyi szakközépiskolák országos rendszerét, akkor nem lenne gond a háziorvosok, az ápolónők és a szakasszisztensek utánpótlásával.”

Komáromi Zoltán: a Fidesz emberi életekkel packázik, mert az egészségügyre sajnálja a pénzt
Komáromi Zoltán: a Fidesz emberi életekkel packázik, mert az egészségügyre sajnálja a pénzt

Meggyőződése, a hitelesség kulcsfontosságú, ha tehát azoknak az egészségpolitikusoknak a szájából hangzik el kritika vagy javaslat, akik ma is aktívan dolgoznak az egészségügyben, akkor azt nagyobb eséllyel hiszik el az emberek, mint azoknak a fizetett papagájoknak a szavait, akik mást sem tudnak, mint ismételgetni, hogy minden szép, minden jó:

“Közben pedig ott vannak a saját élményeink, vagy az, amit az édesanyánk, az édesapánk, a nagymamánk, a gyermekünk vagy a szomszédunk és a munkatársunk mesél, amikor nap mint nap szembesülnek a rendszer működési zavaraival és hibáival. Ezt a rendszert ma már csak azok tartják életben, akik még saját hatáskörben meg tudják tenni. Van például olyan kardiológia a járóbeteg-ellátásban, ahol dolgozik három szakorvos, illetve 6-8 nővér, és kedvesen és empátiával el tudják látni a betegeket, akiknek így nem kell a kórházak sürgősségi osztályára szaladgálniuk, ha valamilyen tünet miatt megijednek. De az egész rendszerszinten nincs átgondolva, finanszírozás pedig nincs hozzárendelve.”

Lesújtó véleménye van az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térről, amely még mindig nem működik tökéletesen:

“A háziorvosi rendelőmben két szobában fogadjuk a betegeket. Van egy „EESZT-szoba”, meg egy olyan, ahol a számítógépen nem fut a kliens program. Miért? Mert nem ritka, hogy 15-20 percet is kell várni, míg a felírt recepteket a rendszer visszaigazolja, azaz engedi kinyomtatni. Ezalatt pedig el tudok látni a „nem-EESZT szobában” másik 2-3 beteget. Ha napi 60-80 ember jön be a rendelőbe, kinek van arra ideje, hogy 15 perceket várjunk a receptekre, miközben a „gép nem engedi”, hogy egy újabb beteggel kezdjek foglalkozni, amíg az aktuális beteg központi kartonját be nem zártam?” /……/  ” És ami a hab a tortán: hol lenne a legnagyobb szükség arra, hogy a betegek adatait azonnal lássák? Hát a mentőszolgálatnál! És hol nem vezették még be a rendszert? Hát a mentőszolgálatnál!”

Hangsúlyozta, hogy már a fővárosban is háziorvos hiány van. Vidéken pedig katasztrofális a helyzet:

“Február elsején a hivatalos kimutatás szerint 354 betöltetlen praxis van. Van olyan megye, ahol például a gyermekorvosok 10-15 százaléka hiányzik, a vegyes praxisoknál 20 százalékot meghaladó a hiány, de ezen belül az is előfordul, hogy egy-egy járáson belül nincs betöltve 3-4 praxis. Hosszabb távon ezeken a helyeken a praktizáló orvosok nem lesznek képesek ellátni a hiányzó orvosok körzeteibe tartozókat, pláne mert a jelenleg működő orvosok fele 60 évnél idősebb. Egyes járások ellátása egyszerűen össze fog omlani.”

A szakember a közelmúltban távozott az Együttből.

Erre azért került sor, mert úgy érezte elfogyott körülötte a levegő, nem volt értelme ott folytatni a szakmapolitikai tevékenységét. A választási technikai koalíciót támogatta, ezt gondolta a sikerhez vezető útnak:

“Nagyjából 4 éve javasoljuk nem kevesen, hogy ez lenne a megoldás, de a pártok szinte semmit sem tettek ennek érdekében. Aki a választások előtt két hónappal kiáll a nyilvánosság elé azzal, hogy 106 körzetben saját jelöltet akar indítani, az nem törekszik másra, mint a Fidesz hatalmának konzerválására. Közös pártlista és programok kellettek volna már évekkel ezelőtt. Helyi szinten ez sokszor megvan, de a budapesti pártközpontok láthatólag nem értik, hogy csakis teljes összefogással lehet leváltani a jelenlegi kormányt.”

...

Szólj hozzá