Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Komjáthi Imre: nem lehet kormányzati szándék a nyomor és a szegénység konzerválása

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a közelmúltban egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon, többek között erről is beszélt:

“170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen. Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, hogy dolgozik reggel 6-tól délután 2-ig, akkor minek akkora kockázatot vállalni. ”

A zsurpubi.hu a közmunkások helyzetéről, Lázár kijelentéséről, a kormányváltás esélyeiről kérdezte, Komjáthi Imrét, a Közmunkás Szakszervezet társelnökét, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület elnökét.

Komjáthi szerint  Lázár János azt használja ki, hogy rendkívül nehéz a társadalomból bármiféle szolidaritást kicsikarni a közmunkásokkal kapcsolatban:

“A magyar emberek többségének a fejében az út mellett kapirgáló, valamilyen látszatmunkát – vagy még azt sem – végző, főleg cigányokból álló brigádok képe jelenik meg. Sajnos nem látják azokat a közmunkásokat, akik a szociális intézményekben, a kórházakban és az idősek otthonában dolgoznak. Továbbá azt a közel 23 ezer úgynevezett kulturális közmunkást sem, akik a könyvtárakban, az önkormányzatoknál és az archiválással foglalkozó közintézményekben dolgoznak. Az iskolai portásokat, gondnokokat és karbantartókat sem azonosítják közmunkásként, hiába az a jogállásuk. Lázár János ezeket a nehéz sorsú, becsületesen dolgozó embereket sértette meg a fenti általánosító kijelentésével.”

Komjáthi Imre: nem lehet kormányzati szándék a nyomor és a szegénység konzerválása
Komjáthi Imre: nem lehet kormányzati szándék a nyomor és a szegénység konzerválása

Hangsúlyozta, azt gondolja, hogy egy közösség semmilyen indokkal nem hunyhat szemet a társadalmi együttélés normáit semmibe vevő, törvényszegő és deviáns viselkedés fölött:

“Egyetlen embernek sem lehet joga ahhoz, hogy a szegénysége okán megkárosítsa, ne adj Isten megölje valamely másik embertársát. A megélhetési bűnözés fogalmának bevezetése és annak törvényi alkalmazása rendkívül közösségromboló hatású volt. Csupán az lett az eredménye, hogy jelentősen gyengítette a társadalomban a szolidaritást a szegény, nehéz sorsú emberek irányában. A nyomoron enyhíteni kell, a szegénységből kitörési lehetőséget kell adni, a bűnt pedig büntetni kell! De azt még hozzátenném, hogy nagyon furcsán hangzik egy kőgazdag NER- lovag szájából – akinek már a gyermeke is milliomos –, amint bírálja azokat az embereket, akik azért mennek fát lopni, mert fagyoskodnak a gyermekeik.”

A közmunkások számát erősen kozmetikázottnak tartja.

Hol 200 ezer, hol pedig 160 ezer emberről beszél a kormányzat.  Véleménye szerint körülbelül 80 és 100 ezer között lehet azoknak a száma, akik hosszabb vagy rövidebb időre kapcsolatba kerültek a közfoglalkoztatással:

“A kormány projektalapú elszámolást alkalmaz a közmunkaprogramok esetében. Ez azt jelenti, hogy nagy általánosságban egy ember csupán néhány hónapot dolgozik egyfolytában közmunkásként. Beteszik egy projektbe három hónapra, és amikor annak vége, törlik a rendszerből. Ha azonban később újra felveszik egy ugyanabban az évben induló közmunkaprogramba, akkor a rendszerben „új” közmunkásként jelenik meg. Így lesz egy közmunkásból kettő. Így lesz „teljes foglalkoztatottság” Magyarországon. Így lesz siker az egyébként gyalázatosan rosszul működő rendszerből.”

Erősen baloldali érzelmű ember lévén természetesen egy hiteles baloldali politikát képviselő kormányt látna áprilistól  szívesen.

Nem valamiféle balosnak álcázott neoliberális kormányra gondol, ami egy komolyabb pénzügyi válság első jeleit észlelve rögtön a melósokat kezdi el sanyargatni, éppen azokat az embereket, akik ezt az országot valóban szolgálják és működésben tartják:

“Egy dolgot mindenképpen szögezzünk le:  bármilyen színezetű is egy kormány, nem lehet szándéka a nyomor és a szegénység konzerválása. Ahol szegénység van, ott nő a tanulatlanság és a képezhetetlenség. Ahol nyomor van, ott nő a betegségben szenvedők száma is. Ezért akár bal-, akár jobboldali kormánya lesz Magyarországnak, a NER lebontása után komoly lépéseket kell tennie a szegénység csökkentése érdekében.”

...

Szólj hozzá