Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Könyvszekrény az utcán

Debrecenben a könyvszekrény az utcán nem lom, éppen ellenkezőleg. Az ünnepi könyvhét eseményeihez kapcsolódóan helyezték el a város szívében, az Ady parkban.

Könyvszekrény az utcán
Fotó: bl

A szabadtéri könyvcsere mozgalom,

még valamikor a múlt század 90′-es éveiben indult el Németországból. Később, a nyitott könyvespolcok több nyugat – európai városban is megjelentek. Már Magyarországon is kapcsolódtak néhány helyen az akcióba, jól működik többek között Óbudán.

Az ötlet igen egyszerű. Bármelyik város, település sűrűn látogatott helyén megoldható. Nincs nagy helyigénye, egy stabilan rögzített könyvespolc, könyvek és kész, – ez nem egy ökör ára – az induláshoz szükséges könyvek beszerzése sem őrdöngős feladat, a többi már működik önszerveződő alapon. Nincs őrzés, adminisztráció, a könyvszekrény nyitott, mintegy becsületkassza.

Hozza, vigye, olvassa!

Egyetlen szabály van, ha bárki elvisz egy könyvet, hagyjon ott helyette egy másikat. A választékból bárki, bármelyik könyvet ingyen elviheti, nincs tagság, nincs határidő a visszavitelre. A mai árak mellett bizony sokan meggondolják a könyvvásárlást. Az igény, a fogékonyság az emberek többségében még az internet világában is megmaradt a könyvek, a nyomtatott betű iránt. Ezen segít a kezdeményezés, hiszen olyanok is olvashatnak kedvükre való irodalmat, akiknek egyébként új kiadású, drága kötetekre nem telik.

 A kezdeményezés érdemes arra,

hogy akár az ország minden településén megvalósítsák. Sokan nem mennek el a könyvtárba, ráadásul ott még időben vissza is kell vinni a kölcsönzött könyvet. Lomtalanításkor, költözködéskor, selejtezéskor a könyvek garmadát dobják ki a szemétbe, öntik a kukákba. Az szerencsés eset, ha a szeméttároló mellé rakják a kupacot, így legalább, aki gondolja, válogathat köztük. Ha könyvet látok bárhol kidobva, nem bírom ki, hogy ne álljak meg böngészni.

A nyitott könyvszekrény választékát bárki gazdagíthatja. Feleslegessé vált könyv, még sokaknak lehet érdekes. Nem nagy fáradtság elvinni a polcokhoz és egy kis örömet szerezni azoknak, akik vágynak a könyvre, imádnak olvasni, de nem telik rá. A debreceni könyvszekrény választékát is lehet még bővíteni. Mindig van nézelődő, könyveket böngésző a szekrény körül. Találkoztam olyan családdal is, akik nem vittek, csak hoztak könyveket. Idővel ez természetes lesz, hisz egy jó ügyről van szó, egy közösség életében. Egy kis odafigyeléssel sok embertársunknak szerezhetünk örömet.

Szólj hozzá