Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Theresa May ismertette a Konzervatív Párt választási programját

Ma délután a Theresa May vezette Konzervatív Párt is nyilvánosságra hozta választási programját. Szigorú bevándorlás politikát és igazi „hard-brexitet” ígérnek, azaz teljes kivonulást az Unió belső piacáról.

Theresa May ismertette a Konzervatv Párt választási programját 2

Brexit

A jelenleg kormányon levő Konzervatív Párt 88 oldalas programja a “Forward, Together” (Előre, együtt) címet viseli. A dokumentum megerősíti azt a gyakran hangoztatott konzervatív álláspontot, hogy tényleges kilépést csak az fog jelenteni, ha Anglia az Unió belső piacáról is kivonul. A konzervatívok ugyanakkor kilépés után átfogó, szabad-kereskedelmi és vámmegállapodást kíván kötni az Európai Unióval. Ha sikerül e kérdésben egyezségre jutni az Unióval, akkor cserébe a szigetország némi anyagi hozzájárulást fizetni. Ugyanakkor megszűnnének azok a jelentős összegű befizetések, amit eddig tagországként az Egyesült Királyság befizetett az EU-költségvetésébe.

Theresa May a választási programot bemutató sajtótájékoztatóan elmondta, hogy a következő években nem lesz”könnyű” és nemzeti összefogásra szólította fel a briteket. Hozzátette, hogy – Munkáspárttal ellentétben – nem támogatja a „felesleges kiadásokat” és „kemény döntéseket” kell hozni a következő időszakban – írja a Daily Mail. Hangsúlyozta, hogy minden egyes szavazat, amit a Konzervatív Párt a június 8-i választáson kap, „megerősíti a kezét”a fenyegető stílusú brüsszeli tárgyalások során.

Bevándorlás

A brit EU-tagság megszűnése után szigorítani kívánják az EU-polgárok bevándorlásának szabályozását. A nettó bevándorlás körülbelül 273 ezer fő évente, ezt kívánja a Konzervatív Párt a jövőben néhány tízezer főre csökkenteni. A választási programban olyan bevándorlás politika megvalósítását tűzték ki célul, amelyben szigorúan korlátoznák az országba érkezők számát. Ugyanakkor lehetővé tennék a brit gazdaság számára hasznos szakképesítéssel rendelkező bevándorlók letelepedését. Ezzel összefüggésben azonban a jelenlegi ezer fontról kétezer fontra emelnék azt a járulékot, amelyet a brit vállalatoknak kell fizetniük az Európai Unión kívülről toborzott, szakképesítést igénylő állásokban foglalkoztatott minden egyes munkavállaló után. Ezt az összeget a kormány a brit munkavállalók szakképzésének fejlesztésére fordítja.
A program szerint viszont a Konzervatív Párt a bevándorlás szabályozásával együtt biztosítani fogja a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak további érvényesülését. Ezzel egy időben természetesen törekszik az EU-országokban élő britek jogainak megvédésére is.

Theresa May ismertette a Konzervatív Párt választási programját

A May-beszéd

Theresa May határozottan, a Brexit mellett teljesen elköteleződve nyilatkozott. Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépés mellett hatalmas feladatai vannak – fogalmazott May. A jövő hónapban megválasztott kormánynak meg kell birkóznia egy erős gazdaság kiépítésével, szembe kell néznie a társadalmi megosztottsággal. Kezelni kell az idősödő társadalomra nehezedő nyomással és annak biztosításával, hogy Nagy-Britannia jól reagáljon a gyorsan változó technológiák által okozott kihívásokra és esetleges zavarokra.

“Az elkövetkező öt év a legnagyobb kihívás, amivel életem során Nagy-Britannia valaha is szembesült” – mondta Theresa May. A Brexit meg fog határozni minket: helyünket a világban, gazdasági biztonságunkat és jövőbeli jólétünket. Minden eddiginél jobban szüksége van most Nagy-Britanniának egy erős és stabil kormányra ahhoz, hogy hazánk és népünk számára a legjobb Brexit-megállapodást köthesse. Erős és stabil vezetésre van szükség ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a Brexitből a keményen dolgozó családok számára. Nagy-Britanniának világos tervre van szüksége – jobban, mint bármikor máskor. Ezzel a tervvel és erős kézzel, a Brexittel erősebb, igazságosabb, virágzóbb Nagy-Britanniát fogunk építeni mindannyiunk számára.”

Theresa May elismerte, hogy nehéz döntéseket kell hoznia a Nagy-Britannia legnagyobb problémáinak kezelésében, beleértve a szociális ellátást, amely évente 5 milliárd font hiánnyal küszködik, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy több pénzt jut az állami egészségügyi ellátásra (NHS).

Végezetül megismételte figyelmeztetését a szavazóknak, hogy ne bízzanak Jeremy Corbyn-ben, aki a dolgokat csak úgy elsimítva hagyná el az EU-t, ami szörnyű következményekkel járna.

Hozzátette: “Továbbra is úgy gondoljuk, hogy az Egyesült Királyság számára nem jutni megállapodásra (az EU-val – a szerk.) jobb, mint egy rossz megállapodást kötni. De az őszinte együttműködés szellemében lépünk be a tárgyalásokba, és elkötelezzük magunkat amellett, hogy a legjobb ajánlatot szerezzük meg Nagy-Britanniának. “

Szólj hozzá