Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kórházak, ahol nem szívesen látják a lombikosokat

Szent István ünnepén az egyház üzenetet intézett a kormányhoz: nem nézi jó szemmel, hogy támogatja a lombikprogramot. Mindezek alapján a mesterséges megtermékenyítés gyümölcsével várandós nőknek ajánlatos az óvatosság. Nem minden kórházban fogadják  szívesen, a ” lombikbébik” érkezését, és az abortusz sem lesz olyan “egyszerű”

Kórházak, ahol nem szívesen látják a lombikosokat
Illusztráció:internet

Állam és egyház

Szent István napján a Bazilikánál Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét, melynek fő szónoka Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt. Az ünnepélyes felszólalás közepe táján Veres váratlan bírálatot fogalmazott meg a kormánnyal szemben – adta hírül a Helyi Válasz.

Idézték is a püspököt:

 “Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…”

Veres a beszéde további részében nem fejtette ki részletesebben, hogy pontosan mi is a baj az állami lombikbébiprogrammal. (UPDATE: minden bizonnyal az, hogy a programban több embriót hoznak létre mesterséges körülmények között, mint amennyit beültetnek, a számfeletti lombikbébik nem kívánatosak, pedig idővel elpusztítják azokat.)

Néhány hónappal ezelőtt a kormány fogalmazta meg egyértelműen az üzenetét azoknak a keresztényi értékeket sárba tipró nőknek, akik  a Magyarországon egyébként még törvényes és éppen ezért legális abortusz mellett döntenek: lesznek olyan – amúgy az adófizetők pénzén fenntartott – intézmények, ahol nem vállalnak terhesség-megszakítást.

Téboly

Két, eddig igencsak közkedvelt egészségügyi intézmény csaknem 9 milliárdos állami támogatást kap a szülészeteik korszerűsítésére. Ez volt a jó hír. A java azonban csak ezután következett: a Bethesda Kórház és a Budai Irgalmasrendi Kórház a pénzért cserébe „istibizti” meg kell ígérniük: nem lesz náluk hálapénz, és nem lesz többé abortusz.

Előbbi vállalást most tegyük zárójelbe (mást nem is tehetünk, hiszen ellenőr legyen a talpán, aki lebuktatja majd a borítékok adásvételét)! Nézzük meg viszont közelebbről a másik, az abortuszmegtagadásról szóló ígéretet! Nem tudni, mi volt hamarabb, az önkéntes vállalás, vagy a kilátásba helyezett pénzjutalom, a lényegen vajmi keveset változtat.

A lényeg nem több és nem is kevesebb annál, mint hogy kormányunk megüzente: vége az ukmukfukk abortusz korának, ehhez csapják alighanem hozzá hamarosan a lombikbébik világra segítését,  és a mesterséges megtermékenyítés megszigorítását is.  Talán furcsa, de van valami pozitív olvasata is ennek a biztosíték-kiverős bejelentésnek, jelesül az, hogy az ország vezetői végre előálltak a farbával, kimondták, amit oly’ régóta sejteni lehetett. Megcselekedték, amit megkövetelt a haza, konkrétabban a kádéempé, no meg a siralmas demográfiai mutatók.

Kormányunk mindeddig bölcsen hallgatott a lengyel abortusztilalom elleni tüntetésekkel, és magával a törvénnyel kapcsolatban. Persze, álnaivitás volt azt hinni, hogy szeretett vezetőinktől távol állna a totális abortusztilalom gondolata, de mindeddig a józan politikai számtan felülírta ezt az időről időre felbuggyanó szándékot. Mindeddig.

Félreértés ne essék, tilalomról most sincsen szó! Ennál sokkal cizelláltabb módját választották a köznevelésnek. A pszichológia nyelvén ezt “klasszikus kondicionálásnak” nevezik. A lényege, hogy az elvárt, jó viselkedést megjutalmazzák, ezzel ösztönözve az alanyt, hogy következetesen úgy viselkedjen, ahogy kell.

Mézesmadzag és ostor

És ha már a “büntetés-jutalmazás” csodapárosnál tartunk: ha egy közösségben (legyen az egy iskolai osztály, avagy egy egész ország) valakit valamiért jutalmaznak, akkor törvényszerű, hogy valakit az ellenkezőjéért büntetnek. Nem kell az Akadémia rendes tagjának lenni ahhoz, hogy kitaláljuk: ha az abortusztilalmat hirdető kórházakat pénzzel jutalmazzák, a többi, teljes ellátást (ide értve a terhességmegszakítást) nyújtó intézményeket pluszforrásmegvonással büntetik. Mert a diszkrimináció már csak ilyen!

De térjünk vissza az államilag jutalmazott abortusztilalomra! Az orvosnak eddig is joga volt megtagadni a magzatelhajtást, és még különösebb magyarázkodásra sem kényszerült. A nőnek pedig alkotmányos jog biztosította – bizonyos keretek között – az abortuszt. Elvileg semmilyen racionális oka nem volt a mostani intézkedésnek. Ha csak az nem, hogy egy majd 9 milliárdos üzenetben “emlékeztetik” a lányokat és asszonyokat a női princípiummal kapcsolatos elemi kötelességükre.

A magzatelhajtást elutasító kórházakban eztán a legkorszerűbb műszerpark, jól képzett személyzet fogadja majd az anya-jelölteket. És hogy mi vár az emberi és polgári  jogukkal ezernyi ok miatt élni akaró nőkre, “abortusz klinikákon”? Alulfinanszírozott, elhanyagolt, műszer- és szakemberhiánnyal küzdő szülészetek. Mert megérdemlik…

Hasonló cipőben járhatnak a lombikprogram résztvevőire is. Veres Püspök Úr kinyilatkoztatása óta tudjuk: a keresztényi értékeket megtagadva, bűnös útra tévedtek a mesterségesen megtermékenyített,  lányok és asszonyok, akik lombikbébik érkezését várják. Így hát ők se csodálkozzanak azon, ha nem szívesen látják majd őket az említett kórházak. (Még akkor sem, ha netán jó keresztény, buzgó katolikus gyermekek világra jövetelének adnának otthont.)

Voltaképpen a nők hálával tartoznak. Úgy a kormánynak, mint Veres Püspök Úrnak. Mert, hogy ők vigyáznak rájuk. A maguk módján. Óvják őket a döntés terhének súlyától. Döntenek helyettük. Érezzék hát a törődést!

Kapcsolódó cikkeink

A katolikus egyház hadat üzent a mesterséges megtermékenyítésnek?

Schilling Árpád: Ha van Isten, akkor azt miért zavarja, hogy hívei boldogok?

Kiutálta Debrecen a világhírű Kaáli Intézet helyi rendelőjét

Szólj hozzá