Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány

Kevés a változás a jövő évi adótörvényekben, de ami módosul sem számottevő. Nem nő viszont a késedelmi pótlék – írja a  népszava

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány - Kevés a változás a jövő évi adótörvényekben, de ami módosul sem számottevő.
Egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány…

Bár október közepe óta közel egy tucat adótörvény-módosító javaslat került az Országgyűlés elé, mégis túlzás lenne azt állítani, hogy jövőre alapvető változásokra számíthatnak a gazdálkodók – mondta egy tegnapi háttérbeszélgetésen H. Nagy Dániel, a Mazars pénzügyi tanácsadó cég adóigazgatója.

A kormánypárti képviselők szavazataival a Ház kedden el is fogadta az adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásról, valamint az adóigazgatási törvény módosításait. Számos adóalanyt érint az a változás, hogy jövőre a jelenlegi 2 ezer helyett az 5 ezer forintot el nem érő késedelmi pótlékot nem hajtja majd be a NAV.

Megszűnik…

Megszűnik az alig néhány esztendőt megélt adószám-felfüggesztés, mivel nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az adóhatóság azzal sem tudott megbarátkozni, hogy az adóalanyok, ha nem értettek egyet a NAV döntéseivel, akkor fellebbeztek. Ennek mérséklésére bevezetik a feltételes adóbírság intézményét. Ha az adózó lemond az adóellenőrzés megállapításairól hozott határozat elleni fellebbezéséről, és megfizeti az előírt adókülönbözetet, akkor mentesül a kiszabott bírság 50 százalékának megfizetése alól.

Az új szabályok rögzítik, hogy az adóellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 365 napot, amit nem lesz könnyű tartani, hiszen számos esetben külföldön szálakat is vizsgálni kell. (A cégbejegyzésre nem kötelezett adózóknál megmarad a hatályos törvény szerinti 180 napos maximális ellenőrzési határidő.)

Változást jelent, hogy fellebbezéskor, illetve a fellebbezés alapján indult eljárásban nem lehet olyan új tényt állítani, illetve olyan új bizonyítékot előadni, amelyről a fellebbezésre jogosultnak az elsőfokú döntés meghozatala előtt tudomása volt, azonban azt az adóhatóság felhívása ellenére nem terjesztette elő. Ez a rendelkezés ellenzéki pártok szakértői szerint a korlátozza az adózók demokratikus jogait.

Elfogadott adótörvények …

H. Nagy Dániel az elfogadott adótörvények kapcsán kiemelte, hogy folytatódik a szociális hozzájárulási adó (a korábbi tb-járulék) csökkentése, így a közteher a korábban tervezett 22 helyett 19,5 százalék lesz. Ugyanakkor ezzel ellentétes irányba hat a minimálbér, illetve a garantált bérminimum jelentős emelése, illetve a munkáltatóknak továbbra is számolniuk kell a másfél százalékos szakképzési hozzájárulással. A szakember példaként hozta fel, hogy számításaik szerint jövőre nettó 100 ezer forint munkabér a munkáltatónak 182 ezer forintba kerül, vagyis a költségvetés 82 ezer forinttal gazdagodik.

H. Nagy Dániel indokoltnak tartja a munkáltatói terhek további csökkentését. Valamennyi környező országban jóval kisebb mind a munkavállalók, mind a munkáltatók adóterhe. A szociális hozzájárulási adó csökkentésével a százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is azonos módon mérséklődik. Az eho változása kihat az egyes cafeteria juttatások után fizetendő közterhekre is, így az adóterhelés 43,66 helyett 40,71 százalék lesz.

Legfontosabb jövő évi változások …

Az adóigazgató a legfontosabb jövő évi változások között említette, hogy 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége, a munkáltatók már a 2017. évre sem készíthetik el dolgozóik adóelszámolását. Újdonság, hogy az adóhatóság a mezőgazdasági őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek számára is készít majd bevallási tervezetet, ám ezt célszerű a rendelkezésükre álló dokumentumok alapján az adóalanynak kiegészítenie.

H. Nagy Dániel felhívta a figyelmet arra is, hogy január 1-jétől az internetszolgáltatás és a halhús mellett az éttermi szolgáltatások általános forgalmiadó-kulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökken, ezzel egyidejűleg viszont bevezetik a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, vagyis a tényleges adókulcs 9 százalék lesz. H. Nagy Dániel kiemelte: két új jogszabály váltja fel az adózás rendjéről szóló törvényt, és az adóvégrehajtási szabályok is önálló törvényben kapnak helyet.

Bár szó volt róla, hogy a jelenlegi, nevetséges késedelmi pótlék, amely a jegybanki alapkamat (0,9 százalék) kétszerese, emelkedik, de végül minden maradt a régiben, így ha a NAV késlekedik a visszafizetéssel, akkor rá is ez a szabály érvényes.

Bonta Miklós

Szólj hozzá