Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Korózs Lajos a szegénységről és a kormányzati hazudozásról

Az Orbán kormány uralkodásának több mint hét éve alatt, az országban nőtt a szegénység, mind több a nyomorban, kilátástalan helyzetben élő ember. A Fidesz egy választási ígéretet betartott,  senkit sem hagyott az árok partján, belerúgta a csórókat, akiknek esélyük sincs arra, hogy kijussanak onnan. Korózs Lajos a szocialisták  szakpolitikusa mondta el  a témában véleményét a zárójelnek.

Korózs Lajos a szegénységről és a kormányzati hazudozásról

Nem átlagos átlagkereset

A KSH adatai szerint Magyarországon a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 2017. áprilisában meghaladta a 300 ezer forintot. Sokan felkapták a fejüket ere a számra, s hasonlították össze a saját keresetükkel. A többség számára álom ekkora fizetés, szerintük ez az adat köszönőviszonyban sincs a tényleges kereseti viszonyokkal.

Hogy jött ki az összeg? A számítás nagyon egyszerű: a magyar munkavállalók által megkeresett összes pénzt, elosztják a foglalkoztatottak számával. Ugyanakkor már az is torzító tényező, hogy a statisztikai hivatal éppen a napokban kiadott  tájékoztatója szerint

 a kereseti adat a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, költségvetési intézményeknél és megfigyelésbe bevont nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állókra vonatkozik, akik száma mintegy 2 729 ezer főt tett ki 2017 áprilisában. Így a megfigyelés nem terjed ki a magyarországi munkavállalók teljes körére.

 

Korózs Lajos a szegénységről és a kormányzati hazudozásról
fotó: korozs.lajos-mszp

Korózs Lajos, a szocialisták országgyűlési képviselője elmondta portálunknak:

 ” Amikor a KSH adatait olvassuk az átlagkeresetről, akkor tisztában kell lenni azzal, ez nem azt jelenti, hogy az “átlag” magyar munkavállalónak nőtt a fizetése. Van egy réteg, amelynek a keresete az adott időszakban nagyot ugrott. A felül levő jelentős emelkedés, húzza fel a matematikai közepet. A látszatra magas bruttóbér azt jelenti, hogy a magyar társadalom legjobban kereső tíz százalékának emelkedett igen jelentősen a fizetése. Tízből, hét munkavállaló fizetése jelentősen elmarad a 303 ezer forintból

Kórozs Lajos, a KSH adataira is támaszkodva , a nettó havi   átlag keresetet –a családi adókedvezményt is figyelembe véve–198 800 forintra becsülte., majd arról beszélt, hogy :

A legrosszabb helyzetben levő “legalsó” 10 százalék a kormányváltáskor még a jövedelmek 4,2 százalékával, 2016-ban már csak a 3,3 százalékával rendelkezett. Mindez annak fényében különösen aggasztó, hogy a 2010-es arányt, a 2006. évi 2, 6 százalékról sikerült elérni. Köszönhető mindez az akkori  szocialista-liberális kormányok szegényeket a mostaninál sokkal inkább segítő szociál-, és adópolitikájának. Többek között a minimálbér adómentességének, növekvő családi pótléknak. A Fidesz kormánynak csak hat év kormányzás után sikerült meghaladnia –forintban–a 2010 előtti szintet. Orbánék nem lehetnek büszkék arra, hogy ebben a közel egymilliós körben tíz év alatt, gyakorlatilag észrevétlenül, mindössze 6 százalékkal nőttek a reáljövedelmek.

Budapest, vidék (már megint)

Korózs Lajos  szerint a keresetekben jelentős eltérések vannak a főváros, illetve az egyes országrészek között. A  Pénzcentrumban megjelent publikációra  hivatkozva elmondta,

a legszegényebb magyar településeken élők gyakorlatilag a lét, nemlét határán tengődnek, sok százezer magyar, emberhez méltatlan körülmények között vegetál. Én is  hallottam olyan településekről, ahol akadnak családok, amelyeknél  gyakran dögkútból kénytelenek beszerezni az ennivalót.

Miközben a kormány óriási sikerként  számol be a munkanélküliség nagymértékű csökkentéséről, a legszegényebb térségekben jelentősen 10 százalék felett van a munkanélküliségi mutató. Van olyan járás is, ahol a munkaképes korosztály tagjai közel 16 százalékának nincs munkája.

A szoci szakpolitikus az Eurostat adataira hivatkozva elmondta:

míg 2010-ben a legmagasabb jövedelmet elérő 10 százaléknak, Magyarországon a jövedelmek 20,2 százaléka jutott, addig 2016-ra már 22,6 százaléka. Az ő gyarapodásuk a szegények kárára valósult meg. Az egyenlőtlenségek növekedése elsősorban a Fidesz kormány szegény-ellenes intézkedéseinek a következménye.  A Fidesz minden intézkedése a gazdagokat segíti. A tehetősebbeknek még több jut, az elesetteknek, a szegényeknek, még kevesebből kell fenntartania magukat.”

Az ország kegyura szerint „azt a valótlan állítást, hogy a szegénység nőtt volna, nem fogadjuk el, a valóság ezzel ellentétes.

A miniszterelnök a 3 millió koldus országának a kormányzóját tekinti példaképének. Szerinte kimagasló államférfi volt az, akinek időszakában milliók éheztek, koldultak,  éltek nincstelen zsellérsorban. Az “örökös” miniszterelnök túltett a lovas tengerészen. Hazánkban ma, mintegy négy millióan élnek szegénységben, jövedelmük a létminimum alatt van.

Szólj hozzá