Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kósa szalag- és országátvágó miniszter lesz

Orbán Viktor az elmúlt időszakban végiglátogatta a megyeszékhelyeket. A Miniszterelnök mindenhova ígéretek garmadával érkezett, Fűt, fát ígért, a Modern Városok Program keretében, ami több mint 2000 milliárdos projekt a megyei jogú városoknak. Ennek a nagyívű hablatynak lesz a koordinátora – a maga finoman szólva is szerény képességeivel – Kósa Lajos?

Kósa Lajos coming out-ja: szeretem Erős Istvánt
fotó: népszava

Lázár után Kósa

A miniszterelnöki látogatásokat azonban kevés városban követték a tettek, a szerződések aláírása eddig nem haladt a kormányfő által elvárt ütemben. Információink szerint a program koordinálását eddig Lázár János felügyelte.

2017-ben 152 milliárdot irányzott elő a kormány a programra. Kósa Lajos feladata az lesz, hogy a

“milliárdok el is jussanak a címzetthez”,

mivel 2016-ban csak a töredékét kapták meg városok a tervezett pénzeknek, alig több mint 50 milliárd jutott el hozzájuk. Persze Kósa nemcsak a vágányokat állítgatja majd, neki kell azért is magyarázkodni, ha „lassú jelet” kap egye-egy pénzes-vonat.

A jövő évi választások előtt – ha minden marad a régiben  – könnyen kiderülhet, hogy Orbán ígéretei csak lufik voltak. Ezért is látta szükségesnek a kormányfő, hogy a választások előtt fél évvel lecserélje a kormánypárt parlamenti frakciójának vezetőjét, Kósa Lajost Gulyás Gergelyre.

Egyes hírek szerint Kósa Lajosra azért volt szükség, mint egy falat kenyérre a Modern Városok Program bonyolításánál, hogy ha a hatalmas pénzek nem is jutnak el effektíve jövő tavaszig a városok számláira, legalább a fejlesztési szerződéseket, az úgynevezett támogatói okiratokat aláírják.

Kósa Lajos lett “szalagátvágások” felelőse.

A több milliárdos fejlesztés nemcsak a nagyvárosokat érinti, hanem a környező településeket is, a Fidesz számára egy-egy választókörzetben a képviselői mandátumot jelentheti Kósa Lajos sikeres fellépése, és a fejlesztésekre épülő helyi kampány. “Kis” túlzással akár az is mondható, hogy a tárca nélküli miniszter kezében van a 106 egyéni mandátum sorsa.

Sok munkával a feladat valószínűleg nem jár, a pénzek leosztásáról már Orbán döntött. Kósának leginkább a látszatát kell annak biztosítania, hogy a milliárdok idővel meg is érkeznek az egyes térségekbe. Készülhetünk ünnepélyes aláírásokra,  pár száz méteres utak átadására, szalagátvágásokra, nagyívű beszédekre. Kósa Lajosról egyébként még debreceni polgármester korából ismert, hogy szereti ha “pozitívat” kérdeznek tőle. Egyik emlékezetes szereplése – a sok közül – 2014. januárjában volt. Az RTL Klub riportere a korábban bezárt  debreceni anyatejgyűjtő állomás újranyitásáról kérdezte a helyi kiskirályt. Kósa kisétált a képből és azt kérdezte:

„Nem tudna valami olyan kérdést feltenni, amire pozitívan lehet válaszolni? Az fog történni, hogy én nem erre a kérdésre válaszolok egyáltalán. De azt nekem szabad. Ön azt kérdez, amit akar, én meg arra válaszolok, amire akarok.”

Tárca nélküli nagykutyaként most sok pozitív ügyről tájékoztathatja a nyilvánosságot, habzsolhatja az örömöket.

Persze egy esetleges eredménytelenség esetén, a selyemzsinórt is expressz kézbesíthetik neki a sok címe bármelyikére.

Kapcsolódó cikkek

 Tárca és diploma nélküli miniszter

A frakcióvezető agya megint ledobta az ékszíjat

Szólj hozzá