Zárójel
A kötcsei recept
Kép: Orbán Viktor oldala

A kötcsei recept

Közhírré tétetik a recept, mely szerint készült az étek amivel Kötcse vendégei,  e hon  nagyjai éhüket csillapították miközben hallgatták a prófétát.

A kötcsei recept
Illusztráció: Facebook

Az erdélyi csorba leves receptje ezt kínálta Kötcse

Németh Szilárd közösségi oldaláról

“Erdélyi leves, ahogyan Udvarhelyen szeretik – a kötcsei recept:

6 kg menasági növendék marha,
3 kg füstölt marhanyelv,
fél kg füstölt mangalica-szalonnabőrke,
3 kg Homoród-menti medvegomba,
3 liter vecsési savanyúkáposzta-lé,
1 üveg badacsonyi kéknyelű,
1 kg mangalicazsír,
2 csomó murok,
2 csomó petrezselyemgyökér és a zöldje,
1 db zellergumó és a zöldje,
2 kg kibédi vereshagyma,
4 fej makói fokhagyma,
1 kg zöldpaprika,
1 kg paradicsom,
10 evőkanál finomliszt,
5 evőkanál barnacukor,
őrölt pirospaprika, törött bors, só,
2 csomó friss zöldkapor,
12 db babérlevél.

Az alapanyagokat előkészítettük, tisztítottuk, daraboltuk a leveskészítés hagyományainak megfelelően, a húsokat, paradicsomot, paprikát kockára, a zöldségeket karikára, a gombát felezve, negyedelve. A fokhagymát zúzva apróztuk, a zöldeket fehércérnával csomókba kötöttük. A börkét öt nagyobb darabra vágtuk, belülről irdaltuk.
A zsírt megolvasztottuk a bőrkével együtt, majd jött rá a hagyma, amit üvegesítettünk. Utána ezen pergeltük a húsokat, majd belekerült paprika, paradicsom, só. így előkészítve rotyogtattuk a saját levében, gyakran meg-megkavarva, egy jó félórát. Ezután belekerültek a leveszöldségek, s tovább főztük, a borral felöntve, egy újabb félórán keresztül. A gombát és babérlevelet ezután tettük bele. Majd negyed óra múlva a káposztalével és vízzel is felöntöttük, és jöhetett a zöldkapor, a petrezselyem- és zellerzöld, a bors és a pirospaprika. A szalonnabőrkéket kiszedtük, apróra kockáztuk, és így tettük vissza. A tejszínnel, liszttel, cukorral és sóval csomómentes habarást készítettünk, amit a forró léből kimerve egy kicsit átmelegítettünk, és ezt is beleöntöttük, állandó keverés mellett a letykóba. Az egészet összerottyintottuk, és már készen is voltunk.

Levesünket alapvetően úgy és olyanra akartuk, amilyet Nagy Gyuri barátunk édesanyja készít Székelyudvarhelyen, a Gondűzőben. Persze, olyan finomat úgy sem tudunk, ezért is kísérleteztünk ezzel a változattal, ami kicsit más, mint az eredeti.Mind elfogyott, dicsérő szavakat is kaptunk, jól eső érzés volt. Köszönjük!

A pityókagombócot készen vittük.Dolgos asszonykezek készítették hagyományos módon: főtt, áttört és kihűtött pityókából, liszttel, sóval, petrezselyemmel, zsiradékkal. Nagyon szépen köszönjük Nekik!

Ugye érzik, hogy nem csak az ízek, de a nyelvezet is  “mily” izgalmasan archaikus. hiába no, a klasszikus műveltség nem titkolható.

OLVASTAD MÁR?   Varga Ferenc József: Egy ismert dal a Kisvasútról... (érzékeny jobbraszavazóknak erősen nem ajánlott!)

A facebook szorgos olvasói persze nem hagyták szó nélkül Kötcse levesét  sem:

” Hát én ettől az egésztől elhányom magam “

Két üveg kéknyelű kell! Az egyik úgy közbére! ”

“Kedves Szilárd ! És Itthon hol lehet ezt be szerezni ? / Arany áron ! ? ”

“Menasagi növendék…..?? Hát a Szentgyörgyi nem is jó?”

” Csodás a recept,de én még hozzátenném : A főzés szeretetét!”

Ejha,itt a recept is! ”

“Mérges gomba kellett volna.”

Kapcsolódó cikkek

Eperjes Károly: Ha nem ez a kormány van, már nincs az ország – Kis-színes Kötcséről

“Tiszt urak, tiszt urak! Tiszti csürhe így mulat!” – Gábor György gondolatai a Polgári Piknik kapcsán

 




Szólj hozzá!

Legyél te az első hozzászóló!

Visszajelzés
avatar
wpDiscuz