Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kötelezettségszegési eljárás a civil-törvény miatt

Az Európai Bizottság hivatalosan is bejelentette, hogy újabb kötelezettségszegési eljárás indul Magyarországgal szemben. Az ok, a külföldről támogatott  szervezeteket megbélyegző civil-törvény.

Kötelezettségszegési eljárás a civiltörvény miatt
Iverna McGowan, az Amnesty International brüsszeli irodájának vezetője. (fotó: ACN)

A civilek démonizálása

A civil-törvény célja, hogy megbélyegezze és démonizálja a civileket. A Bizottság mai üzenete egyértelműen jelzi, hogy ez nem elfogadható az EU-ban, és biztosak vagyunk benne, hogy ezzel a bíróságok is egyet fognak érteni.

– mondta sajtótájékoztatóján Iverna McGowan, az Amnesty International brüsszeli irodájának vezetője.

 

Kötelezettségszegési eljárás a civiltörvény miatt
(iilusztráció: Amnesty)

A tisztségviselő joggal bízhat a biztosok demokrácia-érzékenységében, hiszen a testület tagjai mind függetlenül pártcsaládjaik véleményétől, elkötelezett híve a demokráciának, amelynek határait leginkább két uniós ország: Magyarország és Lengyelország feszegeti.

Az Amnesty International egészen addig nem tesz eleget a törvény előírásainak, ameddig arra a bíróság nem kötelezi. A törvény durván sérti az uniós szabályokat és az egyesüléshez való jogot. Magyarországnak hatályon kívül kell helyeznie még mielőtt további károkat okoz a civil szervezetekben és az általuk nyújtott fontos szolgáltatásokban is.

 Az Amnesty International Magyarország tagjai egyhangúan úgy döntöttek, hogy az egyesület nem tesz eleget a törvény előírásainak és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Bármit is mondjon Orbán Viktor a királyi rádióban arról, hogy Magyarországon nem engedélyezett a polgári engedetlenség, ez a forma igenis létezik, és legitim.

Szólj hozzá