Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

KOVÁCS ZOLTÁN KORMÁNYSZÓVIVŐ SZERINT, LEGFONTOSABB AZ ELLENŐRZÉS

Az izraeli Jerusalem Press Club média szervezet két napos  konferenciát tartott, amelynek témája a kormányzat és a sajtó viszonya a digitális korban, illetve a sajtószabadság helyzete volt. Az eseménye részt vett Kovács Zoltán  magyar kormányszóvivő is.

Kovács Zoltán: gáz, ha valaki ugyanazzal próbálkozik, mint mi

Kovács látogatása végén nyilatkozott az MTI-nek,:

„Hasonló kérdések merülnek fel Izraelben a sajtó működésével kapcsolatban, mint a világon mindenhol, és az izraeli médiában megértik a magyar kormány biztonságpolitikai megfontolásait”

Arról is beszélt a magyar kormányszóvivő, aki a konferencián a kormányzat és a sajtó viszonyát boncolgató panelbeszélgetésben vett részt, hogy talán a legfontosabb tanulság, hogy a kormányoknak, és a sajtónak is ugyan azokkl,  a kihívásokkal, a technológiai fejlődéssel, és a társadalmi média megjelenésével kell szembe nézniük.

Kovács Zoltán megjegyezte:

A politika mindig keresi a megfelelő formákat üzeneteinek, mondanivalójának a választópolgárokhoz való eljuttatására, és a komoly kihívás éri a sajtót, ha meg akar felelni a technológiából fakadó új helyzetnek, garantálni akarja a hírek ellenőrzését, a mértékadó működést. Az új médiumokban meghatározó a gyorsaság, de a híreket továbbra is ellenőrizni kell, s biztosítani kell pontosságukat.

A magyar kormányszóvivő azt is elmondta, hogy látogatása alatt találkozott, az NGO monitor nevű, az izraeli emberi jogi kérdésekkel foglalkozó civil szervezeteket megfigyelő civil szervezet képviselőivel, akik az elszámoltatási kötelezettségekkel nem szembesülő nemzetközi civil szervezetek átláthatóságának biztosítását tekintik küldetésüknek. Az NGO monitort teljesen átlátható módon, magánadományokból finanszírozzák, támogatóik listáját honlapjukon közzéteszik.

“Tanulságos volt munkájuk megismerése, különösen, mert ezek a kérdések Magyarországon is felmerülnek: lépéseket próbálunk tenni, hogy a magukat civil szervezetnek nevező nemzetközi, külföldről, vagy részben külföldről finanszírozott szervezetek átlátható módon tevékenykedjenek, tehát láthatóvá váljék, hogy honnan és milyen formában kapnak forrásokat, és ezért milyen elvárásokat kell teljesíteniük”

Mondta a találkozóról Kovács Zoltán.

 

 

Szólj hozzá