Zárójel
Krumpli és társai télen - fantasztikus receptek a télre
Krumpli és társai télen - fantasztikus receptek a télre

Krumpli és társai télen – fantasztikus receptek a télre

Úgy érzed már unalmas a krumpli? Hizlal és inkább a rizses ételeket választanál? Ha eddig unalmasnak gondoltad a krumplit, a most bemutatott receptek után biztosan megváltozik majd a véleményed!

Krumpli és társai télen - fantasztikus receptek a télre
Krumpli és társai télen - fantasztikus receptek a télre

Hagymás krumpli

Nálunk családi kedvenc köret, érdemes nagyobb tételben készíteni, mert másnap is felmelegíthetjük. Elég sok munka, de megéri. Egy kilónyi krumpliból négy személyre kétszeri adag lesz.

1 kg rózsakrumplit héjában puhára főzünk, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Két fej vöröshagymát meghámozunk, felaprítjuk, és fél dl olajon rózsaszínűre pároljuk – lehetőleg teflon bevonatú fazékban. Hozzáadjuk a reszelt krumplit 1 evőkanálnyi sóval. Fakanállal gyakran megforgatjuk, hogy a krumpli is kicsit piruljon. Szerintem az idénynek megfelelő salátával akár főétel lehet.

Egyszerű krumplis étel

60 dkg fehér krumplit héjában megfőzünk, leöblítjük, leszűrjük. Meghámozzuk, kockákra vágjuk. Hozzáöntünk 2 dl tejet, 5 dkg vajat, 1 evőkanál sót – ezzel jól összetörjük. A püré egyik felét kivajazott tepsibe simítjuk.

2 fej vöröshagymát megtisztítunk, vékony karikákra vágunk, majd 3-4 evőkanál olajon megpirítunk. Ezt osztjuk szét egyenletesen a krumplipürén. A püré másik felével lefedjük. Kis olajjal vagy olvasztott vajjal megkenjük a tetejét. Forró sütőben pirosra sütjük. Salátákkal vagy savanyúsággal tálaljuk.

Krumpli és társai télen - fantasztikus receptek a télre
Krumpli és társai télen - fantasztikus receptek a télre

Tüskés galuska

Elég sok munka, de vigasztal az íze.

80 dkg nyers krumplit meghámozunk, megmosunk és káposztareszelőn lereszelünk. Picit megsózzuk, a levét kicsavarjuk. Utána leöntjük másfél dl forró tejjel. 40 dkg gombát megmosunk, a szára földes végét levágjuk róla. Ha friss, fehér a gomba, nem kell lehúzni a héját, csak apróra vágjuk. Megaprítunk 1 csomag petrezselyem zöldet. Ízlés szerinti sómennyiséggel összedolgozzuk a petrezselymet, a reszelt krumplit és a gombaszeleteket. Amennyiben még mindig sok a leve, kevés liszttel sűrítjük, hogy galuska minőségű tészta legyen belőle. Nagy edényben sós vizet forralunk. Ebbe kiskanállal beleszaggatjuk a gombás galuskákat. Jó 10 percig forraljuk. Végül leszűrjük, olajos tálban összekeverjük, és tálaláskor minden tányérnyi adagra bőven szórunk reszelt sajtot. Jöhet hozzá savanyúság vagy saláta.

Provanszi sült krumpli ínyenceknek

3 dl vízben tíz percig forralunk egy evőkanálnyi provanszi fűszerkeveréket és 8 nagyobb gerezd fokhagymát. Ha kihűlt, teaszűrőben leszűrjük, a fokhagymákat meghámozzuk, felszeleteljük és visszatesszük a főzőlevébe.

8 db közepes nagyságú krumplit meghámozunk, megmosunk, és nyersen karikákra vágunk. A fokhagymás lével kikenünk egy tűzálló tálat, erre rakunk egy réteg krumplit, 4 db lehéjazott, felszeletelt paradicsomot, megsózzuk, kevés fehér borssal megszórjuk, aztán rátesszük a nyers krumpli másik felét. Ráöntjük az egész fokhagymás, fűszeres levet. Lefedjük. Előmelegített sütőben egy jó óra hosszat sütjük, amíg a leve elpárolog, és a krumpli megpuhul. Vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Se szeri, s száma a krumplis ételeknek, ha jól körülnézünk. A tavaszi-nyári újkrumpli egy másik világ…

Szólj hozzá

Játék

Jelenleg nincs elérhető játék. Nézzen vissza később.