Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

A hétvégét már a családja körében tölti az ISIS -től megmentett kurd kisfiú

Júliusban az iraki hadsereg nyolc hónapnyi harc után visszafoglalta Moszult az Iszlám Államtól. A győzelem után világszerte elterjedt annak a kisfiúnak a fotója, akit az iraki katonák az ISIS utolsó fogságából mentettek meg. A kurd nemzetiségű gyerek – akárcsak családja többi tagja – túsz volt az embertelen rezsim kezében, amelyik ott kínozta foglyait ahol érte.

A hétvégét már a családja körében tölti az ISIS -től megmentett kurd kisfiú
Fotó: CBS

Három év fogság

Emad Mishko Tamo jazidi kurd kisfiú 2014-ben, Moszul megszállásakor lett az Iszlám Állam fogja. Az ISIS katonái őt, bátyját és édesapját elszakították édesanyjától és négy fiatalabb testvérétől, akik ekkor látták utoljára a fiút. Édesanyját, Zaghla-t és a négy kisebb gyermeket egy különleges akció során kimenekítették a városból, majd menekült táborban töltöttek közel egy évet, mielőtt Kanadában telepítették le őket. A felvételek megjelenéséig családja halottnak hitte a kisfiút, édesapjáról és idősebb testvéréről azóta sincsenek információk.

Zaghlát és gyermekeit az ISIS katonái rendszeresen bántalmazták, többször megpróbálták elvenni tőle többi gyermekét is. Elképzelni se lehet, hogy miket szenvedhetett el a kisfiúval a három évnyi fogság alatt, amíg túsz volt az ISIS markában.

Soha nem fogjuk elfelejteni, amit velünk tettek – a kínzások, a fájdalom, minden, amin miattuk kellett keresztül mennünk

-mondta el korábban az édesanya.

Családegyesítés

Az iraki hadsereg rendszeresen tesz közzé felvételeket az ISIS fogságából  kiszabadított rabokról hogy megkönnyítsék azonosításukat, így ismerte fel a kurd kisfiút is a családja, akik azonnal felvették a helyi erőkkel a kapcsolatot, így ha csak telefonon keresztül is, de újra együtt lehettek. A kis túsz egy  későbbi videó üzenetben arra kérte Kanadát, hogy újra az édesanyjával lehessen.

A kanadai jazidi közösség és Steve Maman kanadai üzletember egész kampányt szervezett, hogy a kisfiúcsaládjának egyesítéséért. A kampány annyira sikeresnek bizonyult, hogy a kanadai bevándorlási miniszter, Ahmed Hussen személyesen segítette Emad hazatérését.

A család találkozása csütörtökön lesz, ugyanis ekkor landol majd Emaddal a gép Winnipegben, hogy úgy nőhessen fel, ahogy minden gyermeknek kellene: biztonságban, egy szertő családban.

(Forrás: CBS News)

Szólj hozzá