Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Kvótaper – az Európai Bíróság berághat a renitensekre

A kereset elutasítását javasolta a “kvótaperként” emlegetett eljárásban az Európai Bíróság főtanácsnoka. Az eljárást Magyarország és Szlovákia indította az Európai Tanács ellen, amely a 2015-ös döntésében minden tagállamot menekültek befogadására kötelezett.

Sarkára áll?

A bírósági előterjesztéssel csaknem egyidőben az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette a bő egy hónapja elindított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal szemben, amiért

“továbbra is megszegik a  Görögország, Olaszország és más tagállamok felé fennálló  kötelezettségvállalásaikat”,

és nem kezdték meg menedékkérők áthelyezését a területükre.

A magyar álláspont szerint ehhez a tagállamok egyhangú döntésére lett volna szükség.

Yves Bot bírósági főtanácsnok indítványában ízekre szedte a magyar és a szlovák érvelést, és hét pontba foglalva verte vissza a felperesek kifogásait. Nem adott helyt sem az eljárási, sem a tartalmi fenntartásaiknak. Véleménye szerint a menedékkérők EU-n belüli szétosztására vonatkozó 2015. szeptember 22-iki határozat alkalmas arra, hogy enyhítsen a frontországokra nehezedő nyomáson. Az áthelyezések nem azért haladnak döcögve, mert a döntés helytelen volt, hanem azért, mert egy sor tagállam — köztük Magyarország és Szlovákia — részlegesen vagy teljes mértékben nem hajtják végre.

“Ez ellentétes a szolidaritással és a terhek igazságos megosztásával kapcsolatos azon kötelezettséggel, amely a tagállamokra vonatkozik a menekültügyi politika területén”

— magyarázta Yves Bot. (Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott kimutatása szerint mostanáig a tagországok 24,676 menedékkérőt helyeztek át.)

Az uniós országok közül csak Magyarország és Lengyelország nem fogadott menekülteket a kvótarendszer által.

A törvényszék ősszel dönt majd az ügyben, a menekültek befogadására szabott határidő pedig szeptemberben jár le.

Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadnia. A szerdán kiadott főtanácsnoki állásfoglalás szerint ez Európába érkezett menedékkérők befogadásának tagállamok közötti elosztási rendszere “szükséges és arányos” ahhoz, hogy Görögország és Olaszország meg tudjon birkózni a 2015-ös menekültválság következményeivel.

(forrás: euronews.hu)

Szólj hozzá