Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Latorcai Csaba: A történelem – akárcsak Zrínyi Miklós korában – napjainkban is választás elé állítja a magyarságot

Akinek nem ugrik be, hogy ki is az a Latorcai, annak biztos segítség, hogy ő a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára.

Latorcai Csaba: A történelem - akárcsak Zrínyi Miklós korában - napjainkban is választás elé állítja a magyarságot

Hová is?

A sürgető lelki, szellemi és morális megújuláshoz Szent István, Dobó István, a Zrínyiek, a Rákócziak, Kossuth Lajos és dicső forradalmaink hősei adtak és adnak a mai napig szellemi és lelki útravalót

– hangoztatta Latorcai Csaba az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulóján rendezett négynapos Zrínyi napok ünnepélyes záró rendezvényén.

Megjegyeznénk, hogy Zrínyi kora a török hódoltság idejére tehető, amikor aközött választhatott a magyarság, hogy a török, vagy az Európát képviselő Habsburgok ellen harcol. Akkor Európát választottuk.

A jelenre térve a politikus úgy fogalmazott:

“Európa nyugati fele éppen eldobni készül mindazt a morális és kulturális értékrendszert, amelyre évszázadokon át bizton alapozhatta jövőjét”.

Ez a mondata azt sugallja, hogy Magyarország vezetésének az a véleménye, hogy a romlott Európa helyett inkább a diktatúrát kellene választania országunknak? Az legalább megbízható, kiismerhető, nem törődik holmi emberséggel, nem zavarják meg a szabad gondolatok?

„Álszent és önsorsrontó válaszokat kíván adni a sorjázó sorskérdésekre és a legújabb kori népvándorlás okozta kihívásokra. Számunkra, a magyarok számára nem kérdés, hova kell állnunk”.

Latorcai Csaba

Zrínyi Miklós korát, a magyar történelem egyik leghősiesebb csatáját felidézve hangsúlyozta:

a Szigetvárt a török csapatoktól védő várkapitány mindvégig tudta, hogy a város nemcsak a magyar állam, hanem az egyetemes keresztény kultúra végvára is”.

Kifejtette, Zrínyi Miklós a nemzethez való hűségét, a harcokban megmutatkozó állhatatosságát, illetve a magyar és a keresztény kultúra védelmét jelentő szolgálatát mártírhaláláig megtartotta, s ezzel máig ható nyomot hagyott a magyarság és a közép-európai nemzetek emlékezetében.

Felelevenítette, a magyar kormány tavaly a csata 450. évfordulóját Zrínyi-emlékévvé nyilvánította, a szigetvári várat nemzeti emlékhellyé avatta, annak rekonstrukciójához pedig 580 millió forintos támogatást nyújtott.

Megjegyeznénk, hogy a „kormány” semmire nem ad pénzt, mert nincs neki. Pénzünk nekünk, adófizetőknek van, amit a regnáló hatalom saját érdekei szerint oszt szét.

(forrás: MTI)

Szólj hozzá