Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Lázár János: semmi kivetnivaló nincs abban, hogy egy katolikus pap a Fidesz-jelöltje mellett kampányol az Isten házában

A napokban a Délmagyarországnak adott interjút, Lázár János, a Fidesz megyei erős embere, “civilben”, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Összeállításunkban a beszélgetés, közérdeklődésre leginkább érdeklődésre számítható részeit szemlézzük.

Lázár János: semmi kivetnivaló nincs abban, hogy egy katolikus pap a Fidesz-jelöltje mellett kampányol az Isten házában
Lázár János: semmi kivetnivaló nincs abban, hogy egy katolikus pap a Fidesz-jelöltje mellett kampányol az Isten házában

Gyakori kritika Lázárral szemben, hogy  Hódmezővásárhely számára lényegesen több fejlesztési forrást járt ki, mint Makónak:

Makó és Hódmezővásárhely együttműködése kényszerházasságnak indult. Csökkent az országgyűlési képviselők száma, így változtak a választókerületek. Az elmúlt négy évben azon dolgoztam, hogy a kényszerházasságból érdekházasság váljon, a jövő feladata pedig elérni a szerelmi házasságot. A szerkesztőségbe telefonáló olvasó elfelejti a város támogatásához számolni azt a 65 milliárd forintot, amibe az autópálya került.”

Kiemelte,  a kormány a politikai nézetkülönbségek vagy a szerinte  konstruktívnak nem nevezhető szegedi városvezetés tevékenysége ellenére a térséget fejleszteni szeretné, ezt segíti a Modern Városok Programban kötött megállapodás is:

“Szeged és térsége pedig nagy és még kiaknázatlan lehetőség az ország számára. Személyes célkitűzéseim közé tartozik például, hogy Szeged és Budapest között a menetidő vonattal ne 2 óra 24 perc, hanem 1 óra 30-40 perc legyen.
Legalább ennyire fontos, hogy a Szeged és Debrecen közötti utat, amely feltárja az ország keleti részét, korszerűsítsük, és ahol lehet, négysávosra bővítsük. Ez egy 400 milliárd forintos beruházás, ami a 2020-as években valósulhat meg”

A miniszter beszélt az utóbbi hetek hódmezővásárhelyi–mondjuk így–kínos ügyekről is.

Semmi különöset nem talált abban, hogy Németh László esperes, a Fidesz polgármester – jelöltje mellett kampányolt Isten házában:

” Magyarországon demokrácia, szólás- és véleménynyilvánítási szabadság van. Mint minden magyar embernek, egy katolikus papnak is joga van ahhoz, hogy elmondja a véleményét. Természetes dolog, hogy egy katolikus plébános, egy közösség vezetője a gyülekezetéhez tartozó híveket érintő kérdésben véleményt mond. Ebben nem látok semmi rendkívülit.”

A Fidesz mantrájának megfelelően ehhez még hozzátette:

“A rendkívülit abban látom, hogy régi, hetvenes évekbeli beidegződés alapján azonnal megtámadták, megbélyegezték és üldözőbe vették a liberális oldal képviselői. Magyarországon senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert elmondja a véleményét, egy katolikus plébánost sem.”

Kiemelte, úgy véli Vásárhely egyébként egy nyugodt, fejlődő és jó kedélyű város.

A vásárhelyiek február 25-én bölcsen és higgadtan eldöntik majd, ki lesz Almási István polgármester utóda:

“Az lesz jó városvezető, aki megdolgozott érte. Aki a városért még semmit nem tett, de még konkrét tervei sincsenek, az nem tudja megszolgálni a bizalmat. A harmadik dolog pedig az alkalmasság kérdése, azaz ki tud szövetséget kötni. Mi, fideszesek itt, Vásárhelyen mindenkivel együtt tudunk dolgozni, mindenkinek a javaslataira nyitottak vagyunk, és mindenki számára együttműködést ajánlunk.”

Álláspontja szerint, egy kivétel van: azt a jelöltet, aki Gyurcsánnyal fog össze, nem tartja elfogadhatónak:

“Ennek nem pártpolitikai, hanem kifejezetten városi okai vannak. Amikor az MSZP és Gyurcsány kormányon voltak, privatizálták a legnagyobb agrárcéget, leállították a 47-es négy sávosítását, és be akarták zárni a vásárhelyi kórházat. Több száz ember került az utcára. Amit Gyurcsány Ferenc és kormánya a vásárhelyiek ellen tett, azért soha nem jár bocsánat.”

Úgy hiszi,  ha két évvel korábban vagy három évvel később történik, nem kap ekkora sajtófigyelmet, hogy még a BBC is tudósít a kampányról:

“A február 25-i választás az időpont mellett amiatt is érdekes, hogy az MSZP és a Jobbik nem mert önálló jelöltet állítani. Ez egy megyei jogú város esetében példátlan.

Megkezdődött továbbá az együttműködés előkészítése, arra számítok, hogy még április előtt a Jobbik és a baloldal össze fog állni a Fidesszel szemben. Az országos politikának ez a fontos. Nekünk, vásárhelyieknek azonban csak az számít, hogy olyan polgármestere legyen a városnak, aki nem káoszt és zavaros helyzetet teremt, hanem biztosítani tudja Hódmezővásárhely fejlődését.”

Korábban már többször írtunk a hódmezővásárhelyi kampány eldurvulásáról, az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt elleni alattomos támadásokról. A helyiek közül többen hangsúlyozták, hogy a szálakat egy ember –akinek még a nevét is féltek kiejteni–mozgatja a háttérben. Mi sem írjuk le a nevet, azonban talán segítettünk olvasóinknak egy keveset a rejtély megfejtésében, az interjú részleteinek a közreadásával.

...

Szólj hozzá