Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Legalja: hivatalból cenzúrázzák a tanárok nyilatkozatait

Egy komáromi iskolában teszik közzé azoknak a diákoknak a neveit, akik intőt, rovót vagy más büntetést kaptak. Ezzel kapcsolatosan kifejezte nemtetszését egy tanár, Balla István is.

Legalja: hivatalból cenzúrázzák a tanárok nyilatkozatait
Legalja: hivatalból cenzúrázzák a tanárok nyilatkozatait

Balla István az RTL Klub híradójában elmondta:

a nyilatkozata miatt az igazgató számon kérte őt, és jegyzőkönyvet is vettek fel a történtekről. Ez után a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal körbeküldött egy levelet a szakiskoláknak, amelyben közölték velük, hogyan szükséges a jövőben az ilyesmire reagálniuk.

Egészen pontosan azt írták, hírzárlatot kell elrendelniük, a feltett kérdésekre adott választervezetet pedig be kell adni a Hivatalnak ellenőrzésre, vagyis még az iskolák igazgatói sem nyilatkozhatnak csak úgy a sajtónak, mindent láttamoznia kell a Hivatalnak. Ezzel gyakorlatilag elvették a szakképző iskolák jogát ahhoz, hogy önállóan nyilatkozzanak a sajtónak.

Az ügyről beszámoló riportban Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta:

ezek után még kevésbé mernek majd megszólalni a tanárok, iskolai dolgozók, mert az igazgatók és tanárok félnek a következményektől. Hozzátette, a szakszervezet fontolgatja, hogy az alapvető jogok ombudsmanjához fordul.

„Ha Rákosi Mátyás látná mindezt, egészen biztosan csettintene“ – mondta Mendrey. A Független Diákparlament ezt írta az ügyről a Facebookon: ,,A tanárok, vagy egyéb iskolai dolgozók véleménynyilvánításának ilyen fokú korlátozása rendkívül káros lehet, hiszen így az esetleges jogsértések vagy bűncselekmények után nem tudnak kiállni sem önmagukért, sem a diákokért, sem pedig munkatársaikért. 

Innentől kezdve a szakképzési intézmények egyetlen objektíven nyilatkozni képes hivatalos szerve a diákönkormányzat, bár a helyzettől függően erre a szervre is hatással lehet az iskola vezetése, ha a helyzet úgy kívánja.”

...

Szólj hozzá