Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Lemondott a Brexit-miniszter, a külügyminiszter, szétesőben Theresa May kormánya

Hétfő hajnalban benyújtotta lemondását David Davis, a brit EU tagság megszűnését koordináló minisztérium (DExEU) vezetője. Lépését azzal indokolta, hogy a kormány olyan irányt vett a kilépés ügyében, ami nem garantálja a brit szavazópolgárok akaratát. Továbbá véleménye szerint a legújabb kormányzati álláspont tovább gyengíti London tárgyalási pozícióját is. Theresa May egy újonc, ám teljesen elkötelezett kilépéspárti politikust nevezett ki Davis helyére. FRISSÍTÉS: Hétfő késő délután Boris Johnson külügyminiszter is lemondott. Az ok ugyanaz: a felpuhított chequersi kereskedelmi feltételek.

Lemondott a Brexit-miniszter, megbillent Theresa May széke

Meglepetésszerű puccs első lépése lenne?

Davis a kormányzó brit Konzervatív Párt és a kormány keményvonalas Brexit-párti táborának egyik szószólója volt, Boris Johnson külügyminiszterrel és Liam Fox külkereskedelmi miniszterrel együtt. A Brexit-ügyi miniszter személyesen tárgyalt Michel Barnier-val, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójával. A brit kilépés feltételrendszerének kialakításáról folyó tárgyalássorozat egyes fordulóinak főbb témaköreiről ők egyeztettek közvetlenül.

Lemondását alig két nappal azután jelentette be, hogy a brit kormány tagjai új javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról. Theresa May a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben tartott 12 órás pénteki kormányülés után a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy javaslatot a kabinet kollektív döntéssel hagyta jóvá.

A chequersi kormányülésen elfogadott új javaslatcsomag összességében ugyanis jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoz az Európai Unióval, mint amilyent a keményvonalas tory Brexit-tábor látni szeretett volna. Ez volt a fő indoka  David Davis Theresa Mayhez intézett, hétfő hajnalban nyilvánosságra hozott lemondásának is. Ebben a leköszönő Brexit-miniszter egyebek mellett azzal érvelt, hogy a chequersi dokumentumban javasolt közös áruforgalmi szabálygyűjtemény kiterjedt ellenőrzést enged az Európai Uniónak a brit gazdaság felett. Így nyilvánvalóan semmilyen értelemben nem tenné lehetővé a brit törvényalkotás feletti ellenőrzés visszaszerzését. E mellett a kormány általános Brexit-politikai irányvonala a legjobb esetben is gyenge tárgyalási pozíciót eredményez London számára.

Kormányzati források szerint távozott tisztségéből Steve Baker, a DExEU-tárca parlamenti államtitkára is, aki e minőségében gyakorlatilag Davis helyettese volt. Utódjának, Chris Heaton-Harris képviselőnek a kinevezését hétfőn késő délután jelentette be a Downing Street 10.

Egy újoncból lett kabinetminiszter

Dominic Raab képviselőt nevezte ki a miniszterelnök a Brexit-tárca élére. Raab közismerten elkötelezett híve a brit EU-tagság megszűnésének. Kinevezése ugyanakkor meglepetés, mivel a 44 éves Dominic Raab viszonylag újoncnak számít a brit nagypolitikában. Csupán 2010 óta parlamenti képviselő, és közvetlen kormányzati munkát csak 2015 óta végez. Hétfő déli kinevezéséig az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős minisztérium államtitkára volt.

Lemondott a külügyminiszter is – szétesőben a May-kabinet

Hétfő késő délután, váratlanul lemondott Boris Johnson külügyminiszter is, a keményvonalasok vezéregyénisége. Az indoka ugyanaz volt, mint David Davis esetében. Ezzel a May-kabinet legfontosabb minisztere távozott. Kérdés, hogy a többi kabinetminiszter meddig marad hivatalban ezek után?

A keményvonalasok már May fejét követelik

Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint az alsóházi konzervatív frakció Brexit-párti tábora is lázadozik. A frakción belül állítólag terjed egy levél, amely a vezetőváltási folyamat elindításának támogatására biztatja a képviselőket.

A Konzervatív Párt pártszabályzata szerint a folyamat elindításához az alsóházi képviselőcsoport legalább 15 százalékának aláírása szükséges. Jelenleg ez minimum 48 képviselőnek a támogatását jelenti. Ha a minimális támogatás meglenne, a bizalmatlansági indítványt teljes körű frakciószavazásra lehetne bocsátani. Ekkor a frakció egyszerű többségének – a jelenlegi létszám alapján 159 tory képviselőnek – támogatásával elmozdíthatják Theresa Mayt a párt éléről, és így automatikusan a kormányfői tisztségből is.

Amennyiben ez megtörténne, összeülhet az un. 1922-es bizottság, hogy megválasszák a Konzervatív Párt új elnökét, egyben Nagy-Britannia új miniszterelnökét.

Szólj hozzá