Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Lemondott a román miniszterelnök, de nem a székely zászlós mondata miatt

Benyújtja lemondását Mihai Tudose, román miniszterelnök. A 2016 decemberi parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága hétfő esti ülésén megvonta tőle politikai támogatását.

Lemondott a román miniszterelnök, de nem a székely zászlós mondata miatt
Mihai Tudose, a lemondott román miniszterelnök (forrás: Flickr)

A távozó kormányfő megerősítette a már kiszivárgott híreszteléseket

Tudose kijelentette, hogy nem marad ügyvivő. A következő kormány kinevezéséig Paul Stanescu, miniszterelnök-helyettest javasolják ügyvivőnek. Kérdés, hogy az államfő ezt elfogadja-e.

A PDS végrehajtó bizottságban 59-en szavaztak Tudose leváltásra. Az egyhangú voksoláshoz 8 szavazat hiányzott: négyen ellenezték és négyen tartózkodtak. Távozáskor Mihai Tudose megerősítette lemondását, és kijelentette: “fegyelmezett tagja a PSD-nek, a párt bízta meg, az is váltja le, nem akar pártszakadást”.

A tavaly júniusban menesztett Sorin Grindeanuhoz hasonlóan Tudose is a PDS elnökével, Liviu Dragneával került konfliktusba. A pártelnök büntetett előélete miatt nem lehetett miniszterelnök, ezért Romániában „kézi-vezérléses kormány” működik. A pártvezető engedelmes párttagokat keresett a kormányfői szerepre. Őket viszont nyomban eltávolítja a hatalomból, amikor nyíltan szembeszállnak döntéseivel.

Régebben érett már a kormányfő távozása

Az első nyílt konfrontáció múlt héten volt. Akkor – egy pedofil rendőr miatti botrányra hivatkozva – Tudose lemondásra szólította fel a Dragnea egyik legközelebbi bizalmasát, Carmen Dan belügyminisztert. A Dragnea és Tudose közti feszültség azonban régebbi keletű: a kormányfő egyik legfőbb “bűne” az volt, hogy nem vállalta fel a vitatott igazságügyi reformot. A szociáldemokrata párt a csomagot ugyanis sürgősségi kormányrendelettel szerette volna elfogadtatni. A kormányfő viszont nem akarta magára vállalni a felelősséget, és ragaszkodott a parlamenti törvényalkotási eljáráshoz.

Mihai Tudose éppen nemrégiben borzolta fel a kedélyeket a székely zászló kapcsán tett kijelentéseivel. Arról tett említést, hogy ha kiteszik a székely zászlót, mellette fog lógni a felelőse is. Pont a mai napon, amikor pártja végrehajtó bizottságának ülésére érkezett, akkor magyarázta szavait :

“Amikor a zászlón való lengést említettem, az állami hatóságokra utaltam, amelyeknek alkalmazniuk kell a törvényt. Az ő mandátumuk fog a zászló mellett lobogni, ha nem szereznek érvényt a törvénynek. Erről beszéltem, nem valakinek a felakasztásáról.”

A miniszterelnök lemondásával a labda a PSD politikai ellenfele, a jobboldali Klaus Iohannis államfő térfelén van. Őt a román alkotmány már nem kötelezi arra, hogy harmadszor is a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező PSD jelöltjét bízza meg kormányalakítással.

...

Szólj hozzá