Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Lemondott Beata Szydlo lengyel miniszterelnök

A lengyel kormánypárt vezető testületének ülésén benyújtotta lemondását Beata Szydlo lengyel miniszterelnök. A testület a lemondást elfogadta.

...

Beata Szydlo lengyel kormányfő hirtelen mondott le (forrás: Flickr)
Beata Szydlo lengyel kormányfő hirtelen mondott le (forrás: Flickr)

Beata Mazurek a lengyel kormányzópárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője jelentette be a hírt.

A párt szóvivője – többek között “a változó nemzetközi helyzettel összefüggő új kihívásokra” utalva – közölte: a PiS vezetői testülete, a politikai bizottság ülésén Szydlo benyújtotta lemondását, és ezt el is fogadták.

    A politikai bizottság Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő-helyettest, fejlesztési és pénzügyminisztert jelöli kormányfőnek – mondta el a szóvivő.

Mazurek szerint a PiS döntött arról, hogy Szydlo a jövőben is “fontos, kiemelt posztot tölti be a lengyel kormányban”.

A bejelentést az esti órákban hozták nyilvánosságra, és a hírügynökségek is csak ezt követően adták ki. Ezt azt sejteti, hogy Beata Szydlo csak ezt követően fogja átadni lemondását Andrzej Duda államfőnek.

Elvetett bizalmatlansági indítvány

Ma a Szejmben rövid, de heves vita után többségi szavazással elvetették a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) által benyújtott bizalmatlansági indítványt.

Az indítvány elvetését követően Andrzej Duda köztársasági elnök hivatalában fogadta Beata Szydlo kormányfőt és Jaroslaw Kaczynskit a PiS elnökét, valamint Marek Kuchcinskit, a Szejm elnökét.

A helyzet értékelése után az államfő felszólította a kormánypártot, hogy mielőbb intézkedjen a korábban beígért kormányátalakítás végrehajtásáról.

A lengyel miniszterelnök asszony lemondása nyilvánvalóan ezzel az eseménnyel áll összefüggésben. Az, hogy a párt vezető testülete jelentette be a kormányfő lemondását, azt feltételezi, hogy a politikai bizottsági ülésen személyét érintően lehettek komoly viták.

Szólj hozzá