Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Lencse és egyéb újévi szokások

Szilveszter pápa napját 314 óta tartják számon a nyugati féltekén (Európában). A pápa 335-ben halt meg december 31-én, azóta lett Szent Szilveszter napja. Közben különböző időszámításokkal kísérleteztek (Gergely-naptár), amíg végül 1699-ben II. Ince pápa rögzítette december 31-ét Szilveszter napjának.

Lencse és egyéb újévi szokások
Lencse és egyéb újévi szokások

Se szeri, se száma a rengeteg év végi és január elseji babonaságoknak:

  • az éjféli zajok távol tartják az ártó szellemeket,
  • este disznót kell enni (újabban divatos újnáci felirattal), esetleg virslit,
  • ne aludjon ki a tűz a házban, de azért ne is gyújtsuk fel,
  • ne használjunk ollót, nehogy elvágjuk a szerencsét,
  • ez a fogadkozások ideje: leszokások, új szokások bejelentése,
  • újévre pogácsa vagy torta illik, valamelyikben szerencshozó pénzdarabbal,
  • tilos a takarítás, a mosás, a vasalás, nehogy egész évben azt végezzük,
  • fogyasszunk pezsgőt, mert az a luxus jelképe,
  • ideje az időjóslásnak és a párválasztásnak ólom- vagy gyertyaöntéssel stb.

Másnap, január elsején valamilyen hüvelyest (főleg lencsét) együnk, hogy sok pénzünk legyen. Tegyünk nyers változatából a pénztárcánkba és a zsebeinkbe is! Viszont tilos a szerencsét elúsztató hal és a hátrafelé kaparó szárnyasok fogyasztása. Ezzel szemben a disznó kitúrja nekünk a szerencsét. A Soros-feliratú is? Erről nem a disznók, hanem a főnökeik döntöttek.

A lencse jövendöli az egészséget, a bőséget és a szerencsét – tartja a közmondás.

A lencse – és általában a hüvelyes növények – tízezer éve Egyiptomban és Ázsiában voltak őshonosak a melegkedvelő kultúrákban. Sok előnyük között említendő, hogy többféle fehérjét,  A-, B-, E-vitamint, folsavat, magnéziumot, kalciumot, foszfort bőven tartalmaznak, viszont a héjuk puffasztó hatású, ezért kell főzés előtt legalább egy napra vízbe áztatni, és első főzőlevét kiönteni. Hippokratész szerint mérgeket eltávolító gyógynövények. A lencse és a bab a máj betegségeire jó. Indiában a lencsék 50 fajtája ismert. Ott kedvelt a sáfrányos, rizses főzete, Libanonban a lencsepástétom- és a saláta. A belőle készült fasírt vagy tejfölös köret szokványos étel. Állítólag a legízletesebb lencse húszezer év óta a francia vulkanikus talajon terem – ezt nem tudom megerősíteni.

Az ókori Rómában a hüvelyeseket köretként tálalták, hagymával, korianderrel, lestyánnal, mézzel, sós hallal, köménnyel, borssal és olajjal együtt.

Lencse gesztenyével

Az ókori Róma konyhájából származó recept, de érdemes kipróbálni.

20 dkg beáztatott lencsét puhára főzünk. Ehhez hozzákeverünk 20 dkg készen kapható, mélyhűtött gesztenyemasszát, amit a következő fűszerekkel ízesítünk: bors, köménymag, koriander, menta őrölt változatával, plusz citromlével, mézzel és sóval. Forró olajban az egészet megforgatjuk. Utána tálaljuk bármilyen kedvenc fogásunkhoz vagy önállóan is.

A legismertebb ókori sztori azonban Jákob és Ézsau esete, ami az Ószövetségből maradt ránk (1Mózes 25, 31). Izsák és Rebeka két ikerfia közül az elsőszülött Ézsau volt Kr. e. 1700 táján. Egy este Ézsau roppant éhesen jött haza. Jákob, a pásztor éppen vörös lencsét főzött, bódító illata betöltötte a házat. Az éhes ember sok mindenre képes, még az elsőszülötti jogát is feladni. Így tett Ézsau, felkínálta előjogait fiatalabb öccsének, Jákobnak. Az előjogokhoz tartozott a törzs irányítása, valamint kétszer annyit örökölt a javakból, mint a többiek. A dolognak persze nem lett jó vége, mert apjukat, Izsákot átverte, hogy megkapja az atyai áldást. Jákob pedig száműzetésbe kényszerült. Úgy látszik, a tál lencse és egy szelet kenyér történelmet formált.

Jákob lencséje

Vörös lencséből készült. Ennek nagy előnye, hogy nem kell főzés előtt beáztatni, csak alaposan megmosni. Kezdjük azzal, hogy egy kis fej hagymát 1 ek olajon megpárolunk (nem pirítjuk meg!) 2 kipréselt fokhagymagerezddel, azután hozzákeverjük a 15 dkg vörös lencsét. Egy kis ideig együtt pároljuk, és felöntjük fél liter vízzel. Beleteszünk 3-4 babérlevelet, 1 kávéskanál sót, csipetnyi őrölt koriandert, fahéjat, köményt, sáfrányt (vagy kurkumát). Forrástól számítva mintegy fél óráig főzzük, ha kell, pótoljuk rajta a vizet addig, hogy ne legyen híg. Az ókorban kenyérrel fogyasztották.

Magyaros lencsefőzelék

25 dkg barna lencsét kiválogatunk, és egy napra langyos vízbe áztatunk, majd leöntjük az áztató vizét. 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát 1 ek olívaolajon megpárolunk, beletesszük a leszűrt lencsét, hozzáöntünk 1 liter vizet. 2 gerezd tisztított fokhagymát is belevágunk. A főzővízbe kell még 1 kávéskanál őrölt kömény, koriander, mustármag és 5-6 db babérlevél. Érdemes beletenni egy jól megmosott fél citromot is. Forrás után még 40 percen át takarékon főzzük. Ha a vizét elfőné, óvatosan pótoljuk. Nem kell berántani! Tálaláskor kidobjuk belőle a citromot. Tejföllel vagy mustárral kínáljuk.

Sokan belefőznek valamilyen füstölt húst is.

Joghurtos lencseszósz

Fél csészényi barna lencsét – a kötelező áztatás után – 3 csészényi vízben főzünk kb. 25 percig. Utána 1 kávéskanál sóval, 1 gerezd aprított fokhagymával, 1 evőkanál mézzel 20 percig tovább főzzük. Tálaláskor hideg joghurtot adunk hozzá. Alkalmas mindenféle sültek, főtt, füstölt finomságok, esetleg házi lángos kísérőjének.

Lencsés egytál galuskával

20 dkg kiválogatott barna lencsét egy napra vízbe áztatunk. A levét kiöntjük. Bő vízben puhára főzzük egy szál sárga- és fehérrépával, fél kávéskanál kakukkfűvel, kevés borssal, 1 fej vöröshagymával és egy kis konzerv paradicsompürével. A végén kivesszük belőle a répákat, a hagymát, helyettük beleszórunk 20-25 dkg vékonyra vágott virslit és bármilyen mélyhűtött galuskát, ami felszívja a levét. A sütőben röviden átsütjük.

...

Szólj hozzá