Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Lengyel-brit találkozó, ahol a tolmács „Madame Brexit”-nek nevezte Theresa Mayt

Varsóba látogatott Theresa May, brit miniszterelnök, ahol megállapodást írt alá a lengyel miniszterelnökkel csütörtökön. Ám a lengyel-brit találkozó nem csak az egyezség megkötése miatt volt figyelemreméltó…

Lengyel-brit találkozó, ahol a tolmács Madame Brexit-nek nevezte Theresa Mayt

Brit-lengyel védelmi és biztonságpolitikai megállapodást köttetett

Nagy-Britannia és Lengyelország védelmi és a biztonságpolitikai együttműködéséről kötött egyezséget Theresa May, brit kormányfő és Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök. Az egyezmény az orosz dezinformáció elleni harcra is vonatkozik a közép-európai térségben.

A sajtótájékoztatón óhatatlanul az Egyesült Királyság uniós kiválására, a Brexitre terelődött a szó. Mateusz Morawiecki arról is beszélt, hogy reméli, a Brexit a lehető legjobb feltételekkel valósul meg. A lengyel kormányfő leszögezte, a két ország a Brexitet követően a NATO-n belül is folytatni fogja együttműködését.

„Nagy reményeket fűzök ahhoz, és mély meggyőződéssel hiszem, hogy francia és német partnereink célja a legjobb megoldás kidolgozása ebben az új, nem könnyű helyzetben, a Brexit tekintetében” – fogalmazott a lengyel miniszterelnök.

Természetesen a brit szigeteken élő több mint egy millió lengyel állampolgár sorsa is szóba került.

„Végezetül azt szeretném mondani, hogy a mai nap egyik legfontosabb prioritása számomra, hogy szavatoljam az Egyesült Királyságban élő mintegy egymillió lengyel sorsát. Ők a társadalmunk fontos részei, és azt akarjuk, hogy maradjanak. Olyan megegyezésre törekedtem eddig is az EU-val, amely garantálja majd a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogait – hangsúlyozta Theresa May a sajtótájékoztatón.

A tolmács bakija

A sajtótájékoztató szívélyes hangulatban telt, mindkét kormányfő biztosította, hogy országaik támogatják egymást. A kellemes hangulatban a tolmács bakija hozott némi zavart, aki Morawiecki nyitó szavait így fordította:

„Nagyon fontos számunkra ez az együttműködés, még akkor is, ha hamarosan a Brexit miatt az eddigiektől eltérő szabályokon és előírásokon alapszik majd, mert ahogyan Madam Brexit mondta, a Brexit az Brexit.”

May azonban jó humorérzékről tett tanúbizonyságot, ugyanis a tolmácsolás hallatán elmosolyodott, miközben a lengyel kormányfő folytatta beszédét. Morawiecki talán észre se vette a hibát.

...

Szólj hozzá