Zárójel online hírportál
A legjobb hírek egyhelyen...

Varadkar: Van jó megoldás arra, hogy Nagy-Britannia jó kereskedelmi megállapodást kössön az EU-val

Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke szerint az Egyesült Királyságnak sokkal közelebb kell állnia az EU-hoz, mint Norvégia, ami a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokat illeti. Azonban van esély jó megállapodást kötni!

Van jó megoldás arra, hogy Nagy-Britannia jó kereskedelmi megállapodást kössön az EU-val
Leo Varadkar, ír miniszterelnök szerint a briteknek jó kereskedelmi megállapodást is lehetne kötni az EU-val (Forrás: Flickr)

Nagy-Britanniának testre szabott kereskedelmi megállapodást kell kötnie az EU-val

Az ír miniszterelnök szerint Nagy-Britanniának sokkal szorosabb kereskedelmi megállapodást kell az EU-val kötnie, mint a más országok esetén látott , “off-the-shelf” megállapodások. Ez mindössze annyit tesz, hogy a kilépés után is az egyes tagországokkal vagy épp az EU-val megállapodást kötnek, hogy a termékeik továbbra is zavartalanul megjelennek egymás területén. (Azaz hirtelen nem fognak például a francia áruk eltűnni a brit boltok polcairól, és fordítva.)

Írország azt szeretné, hogy Nagy-Britannia kereskedelmileg közelebb maradjon az EU-hoz a nem tagország Norvégiához képest. Norvégia jelenleg végrehajtja az EU egységes piacára vonatkozó szabályokat, és szabadon mozog – kereskedelmi szempontból – az Unióban.

A Taoiseach  (a miniszterelnök megnevezés ír nyelven – a szerk.) úgy gondolja, hogy bár Theresa May ígéretet tett az Európai Unió vámuniójának és egységes piacának elhagyására, van köztes megoldás. “Talán tárgyalhatunk valami másról, ami nem nagyon különbözik” – jelentette ki Varadkar.

“Úgy gondolom, hogy ez egy különleges megállapodás lesz az Egyesült Királyság számára. Természetesen Írországban azt akarjuk, hogy a lehető legközelebbi kereskedelmi kapcsolat maradjon meg. ”  Varadkar szerint az Egyesült Királyság helyzete különbözik az eddig ismert példáktól. “Nehéz összehasonlítani a helyzetet Norvégiával, mert viszonylag kis ország .. Vagy olyan országgal, mint Kanada, amely egy másik kontinensen van” – mondta.

Nem tudni milyen modellben gondolkodnak a britek

A brüsszeli tárgyalók, köztük Michel Barnier is, korábban azt szorgalmazta, hogy az Egyesült Királyság hozza meg a döntést arról, hogy milyen jövőbeni kapcsolatot kíván az EU-val. Akár az EU-szabályok norvég stílusú végrehajtásának választása, akár egy lazább, kanadai stílusú szabad kereskedelmi megállapodás létrehozására kerülne sor. nem fedné le a gazdaság minden területét, sem a szolgáltatásokat.

Varadkar azonban hozzátette, hogy egy ilyen megállapodás megköveteli az Egyesült Királyságtól, hogy belássa, az egységes piac előnyeit nem élvezheti felelősségvállalás nélkül.  A brit vállalatok uniós pénzpiacokhoz való hozzáférése csak úgy lehetséges, ha az Egyesült Királyság a jövőben is hozzájárulna az EU költségvetéséhez.

Nagyon fontos és sürgető az ír kormány számára, hogy a Brexit utáni időszakra az angol kormány mielőbb összehangolja a brit törvényeket az EU-szabályokkal. A különböző rendeletek ugyanis megnehezítenék az észak-írországi határral kapcsolatos helyzetet. A tisztviselők még mindig dolgoznak a probléma megoldásán. Decemberben elegendő előrelépés történt a témában, hogy a tárgyalások következő szakaszba lépjenek.

A brit tárgyalók márciusig kaptak időt, hogy eldöntsék, miről, milyen modellről akarnak tárgyalni az EU-val való jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokat tekintve. Theresa May ígéretet tett arra, hogy elhagyja a vámuniót és az egységes piacot. Ám a kabinet még nem kezdte el konkrétan megvitatni a jövőbeni kapcsolat pontos formáját. A két fél jelenleg egy átmeneti időszakban próbál megegyezni, bár idén még nem tárgyaltak a témában.

...

Szólj hozzá